Ida Moesby om finansiel ulighed
Annonce
Annonce

Hvorfor investerer kvinder ikke lige så meget som mænd – og hvad gør vi ved det?

21. september 2022
Annonce for Nordea
Kvinder halter bagud økonomisk, og selv om flere kvinder investerer, sidder mænd stadig på størstedelen af aktierne. Men det er en skam, for kvinder er gode til at investere. Vi har talt med eksperten om, hvordan det står til med den økonomiske ligestilling – især på investeringsfronten.
Nordea logo

Udefra kan investeringsverdenen ligne en jungle. Et tæt og skræmmende buskads, hvor man skal kæmpe sig igennem regnskaber og artikler om, hvor godt virksomheden, man overvejer at investere i, klarer sig.

Selv om investering er kommet på mode de seneste år, er det stadig fremmed land for mange – især kvinder. Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik investerede 23 procent af danske mænd via nettet i 2021, mens tallet for danske kvinder var 10 procent.

Ikke alene investerer kvinder mindre end mænd men halter også bagud i forhold til løn, formue og pension. Med andre ord halter kvinder bagud, når det gælder økonomi.

Sammen med forbrugerøkonom Ida Moesby kaster vi et blik på problematikken i, at kvinder trods en buldrende ligestillingsdebat sakker bagud økonomisk – og på, hvad det betyder, når vi taler om investering.

NORDEA X FEMINA

Gennem tre artikler og tre podcastafsnit ser vi i samarbejde med Nordea nærmere på finansiel ligestilling. Du kan lytte til podcasten VærdiBalancen – Ligeværd og økonomisk selvtillidSpotify, i Apple Podcasts eller der, hvor du finder din podcast.

En status på økonomisk ligestilling

Ida Moesby oplever, at de fleste kvinder gerne vil tage hånd i hanke med deres egen økonomi. På den måde er der sket en positiv udvikling ligestillingsmæssigt. Hun forklarer for eksempel, at kvinder betaler mere ind til pension i dag end før i tiden. Alligevel er kvinders pension i gennemsnit lavere end mænds.

– Problemet er, at selv om de fleste mennesker betaler samme procentandel af lønnen ind til pension, altså 10-11 %, så halter kvinderne bagud, fordi mænd bare tjener mere i gennemsnit. Beløbet, som mænd sætter ind til pension, bliver altså større.

Hvorfor får kvinder mindre i løn end mænd?

– Der er lavet mange psykologiske studier, som viser, at mænd er gode til at tale sig selv op, og kvinder er gode til at tale sig selv ned. Det er selvfølgelig gennemsnitligt, men typisk går kvinder til en lønforhandling og tænker, at de kan 80 procent af det, en lønstigning kræver, mens mænd tænker, at de kan 120 procent af det, der er krævet.

– Undersøgelser viser også, at kvinder i højere grad laver pseudoarbejde – de laver en masse ting på arbejdet, som ikke bliver målt og vejet, men som får dagligdagen til at glide. Typisk er det sådan, at kvinder er gode til at plotte ting i kalenderen og lave sociale arrangementer, mens mændene laver det, de rent faktisk bliver målt på. Derfor har mænd nemmere ved at argumentere for, at de skal have mere i løn.

Skal kvinder så ikke bare blive bedre til at lønforhandle?

– Jo, det ville ikke skade, men undersøgelser viser, at en af de vigtigste grunde til, at vi ikke har økonomisk ligestilling, er barsel. Det er klart, at de år, man tager ud for at gå på barsel, er tid, hvor man ikke får betalt så meget ind til pension, og man går glip af muligheden for at lønforhandle. I de år får mændene et forspring.

– En undersøgelse fra Kvindeøkonomien viser, at for en DJØF’er, som typisk er relativt højtlønnet, kan barsel betyde en forskel på omkring en million kroner, og for dem, der ligger lavere lønmæssigt, kan det betyde en halv eller en kvart million kroner. Derfor er den nye barselslovgivning positiv for ligestillingen. Forhåbentlig kommer den til at betyde, at mænd tager mere barsel, så vi bliver mere ligestillede i forhold til muligheden for at forhandle løn. Det vil betyde, at vi får mere ligestilling på pensionsfronten og desuden bedre mulighed for at spare op og investere.

Finansielle fordomme

Ligesom med andre økonomiske områder har vi måske tendens til at tro, at investering er forbeholdt mænd. For Ida Moesby er det vigtigt, at vi får ryddet op i nogle af de fordomme. Hun møder sommetider folk, som ikke synes, hun ligner en forbrugerøkonom – fordi hun ikke er en ældre mand i jakkesæt.

– Det finansielle system er jo, ligesom mange andre ældre institutioner, opfundet af mænd. I gamle dage var det mændene, der var ude i arbejdslivet og i politik, og det var dem, der styrede økonomien, mens kvinderne gik hjemme.

– Men selv om det finansielle system er opfundet af mænd, er det heldigvis ikke længere kun til mænd. Det er blevet meget mere omfavnende i forhold til køn og etnicitet, og i det hele taget favner det meget bredere, så du kan komme, som den du er. Det gælder også investering. Du skal investere på din egen måde uden at blive diskrimineret.

Hvordan nedbryder vi forestillingen om, at økonomi er forbeholdt mænd?

– Økonomi er et tabu, som vi skal bryde ved at tale mere med hinanden om det. Det er noget, der kan være svært for os alle. Når man først åbner snakken, er de fleste meget ivrige for at lære og hjælpe hinanden. Men det er, som om det endnu ikke er en naturlig samtale for os at have. Vi kan tale om sexliv, fordomme og politik, men økonomi er stadig et tabu.

– At tale om investeringer kan være en god måde at tage hul på samtalen om økonomi på, for her taler man ikke kun om, hvilken aktie man skal købe. Det er måske det første spørgsmål for mange, men efterfølgende kommer spørgsmål, som hvor mange penge, man skal investere, hvor ofte man vil sætte penge af til investering, hvor mange penge, man har, og hvad man drømmer om. Og så er vi tilbage ved snakken om privatøkonomi.

Hvorfor er økonomi et tabu?

– Jeg tror især, økonomi er et tabu, fordi vi er bange for ikke at være gode nok. Vi vil gerne bevare forestillingen om, at vi har styr på tingene. Det er pinligt at have en masse gæld eller mangle overblikket over sine indtægter og udgifter. Det viser sig, når vi tager snakken, at vi alle har de samme bekymringer. Nogle har dyrere gæld end andre, men vi går alle sammen og tænker: Hvad skal vi gøre med vores penge?

– Det handler faktisk ikke om, hvor mange penge vi har. Det handler om, at økonomi er personligt, fordi det i bund og grund handler om ens prioriteringer. Hvis man bruger penge på alt muligt fornuftigt og ufornuftigt, så udstiller man, hvem man er, og hvis man ikke synes, det er den person, man gerne vil være, så bliver det flovt.

Hvorfor er det vigtigt, at vi taler om økonomi?

– Når vi taler om økonomi, bliver vi bedre til det, og på den måde undgår vi økonomiske problemer, som kan give psykiske udfordringer og lavere livskvalitet. For nogle år siden undersøgte Forbrugerrådet Tænk, hvordan økonomiske problemer påvirkede unge. Undersøgelsen viste, at det både gav mistrivsel, dårlig nattesøvn og stress. Det er altså ikke bare den ene regning, man ikke får betalt, selv om det selvfølgelig er slemt nok i sig selv.

Kvinder er dygtige investorer

Ida Moesby forklarer, at alle køn har svært ved at tale om økonomi. Men lige når det kommer til investeringer, taler mænd mere om økonomi, end kvinder gør.

– Mænd deler i højere grad økonomiske fifs med hinanden, mens man som kvinde typisk ikke vil oversælge og overvurdere sig selv. Nogle mænd snakker bare med, og bagefter går de så hjem og Google de begreber, de ikke forstod. Kvinder er mere tilbøjelige til at skulle være sikre på, hvad begreberne betyder, før de byder ind.

Er kvinder dårligere til at investere end mænd?

– Der er lavet masser af undersøgelser om det, og nej, kvinder er ikke dårligere til at investere end mænd – nærmest tværtimod. Kvinder klarer sig rigtig godt, hvad angår investering. Det er jo gennemsnitsbetragtninger, men kvinder tager typisk mindre risiko, netop fordi de ikke overvurderer sig selv i samme grad som mænd gennemsnitligt gør.

– Mænd har tendens til at tænke, at her er en pissegod handel, og så køber de uden at tænke så meget over det. Kvinder er mere forsigtige, og når det handler om aktier og investeringer, er det faktisk en god strategi at være forsigtig. Hvis man er finansuddannet, kan man sidde og handle, men for almindelige mennesker er det en god idé løbende at putte nogle penge i en investeringsforening hver måned og ikke gå i panik og sælge, hvis kursen falder.

Så kvinder skal altså ikke stræbe efter mænds tilgang?

– Nej, kvinder klarer sig supergodt, når de investerer. Det er vigtigt at holde fast i følelsen af at være tryg, også når man investerer. Man skal ikke begynde at investere i alt muligt og så ligge søvnløs om natten, fordi man er bange for at miste sine penge. Gør det, du har det godt med. Det er individuelt fra person til person og uafhængigt af køn.

Investering er ikke for alle

Det kan føles helt uoverskueligt at skulle sætte sig ind i at investere, hvis man føler, at man skal have styr på det hele. Ifølge Ida Moesby behøver man altså ikke sætte sig ind i hele virksomhedens livshistorie, medmindre man er interesseret i det. Hvis man investerer i en investeringsforening, kan man starte med at investere for 100 kroner og trappe op senere.

– Du behøver slet ikke komme ned på et supernørdet niveau. Hvis du investerer via mobiltelefonen, som du har mulighed for hos efterhånden mange banker, bliver du stillet en række spørgsmål, og på baggrund af dine svar får du forslag til, hvad du skal investere i. På den måde bliver du taget i hånden hele vejen. Derfra kører det faktisk af sig selv.

Når det er sagt, er det ikke alle, der skal investere, slår Ida Moesby fast. En tommelfingerregel er, at man ikke skal investere, hvis man skal bruge pengene inden for tre år.

– Man skal være klar over, at der er en risiko ved at investere. Investering bør være en mulighed for alle, men det er ikke alle, jeg vil anbefale at investere. Man skal ikke investere for lånte penge. Det vil sige, at hvis du har en masse gæld, vil jeg anbefale, at du arbejder på at betale den tilbage og opbygger en opsparing. Derfra kan du se på, om der er råderum til at sætte penge af til investering.

Hvad gør man, hvis man ikke ved, om man har råd til at investere?

– Det er altid en god idé at starte med at lægge et budget, og det kan være uoverskueligt nok. Husk, at det første skridt altid er hårdt, men det bliver nemmere derfra. Det er ligesom, hvis du sætter dig for at løbe fem kilometer. Det lykkes sikkert ikke første gang, men jo flere ture, du løber, jo længere kan du løbe, og til sidst kan du slet ikke forstå, at du engang ikke kunne. Men husk også, at det er altid er okay at bede om hjælp, så tag fat i din bankrådgiver hvis du er i tvivl om noget.

NORDEA

Har du fået lyst til at investere, eller kunne du bare godt tænke dig at blive lidt klogere på mulighederne for investering? Så kan du nemt og hurtigt komme i gang med Nordea.

Du kan oprette en månedsopsparing med Nordeas digitale investeringsrådgiver, Nora, hvor du har mulighed for automatisk at investere et fast beløb hver måned. Du bestemmer selv, hvad det månedlige beløb skal være. Med en månedsopsparing har din opsparing mulighed for at vokse over tid. Læs mere her.

Læs også