https://imgix.femina.dk/media/article/anette_de_florie_maman_5.jpg
Karriere og penge

Hun viser Danmark og verden frem

22. februar 2016
af Britta Bjerre
foto: Heidi Maxmiling
En god rejse hænger tit sammen med en god rejseguide. Og Anette er en af rejsebranchens bedste guider og rejseledere. I en alder af 50 vendte hun op og ned på sit liv og arbejder i dag som rejseguide i Danmark og rejseleder kloden rundt.

Man kan ændre sit liv, hvis man vil...

Det er sådan, Anette De Florie Maman tit siger det. Og det er det, hun har gjort.

Få inspiration til forårets rejser:

Da danske Anette for otte år siden nærmede sig de 50 og havde børn, der var ved at være store, og kunne se tilbage på mange år som hjemmegående husmor og medhjælpende hustru i familiefirmaet, besluttede hun, at nu skulle der ske noget nyt. Og pludselig var hun i fuld gang med at søge om optagelse på Roskilde Universitet, som har en uddannelse, hvor man kan uddanne sig til autoriseret turistguide.

15 lande - 49 byer

I dag er Anette i fuld sving som turistguide for udenlandske turister, der gæster Danmark, men i mellemtiden er hun også blevet rejseleder og flyver og farer verden rundt. Sidste år nåede hun at besøge 15 lande og 49 byer og være væk hjemmefra i 120 dage. I år forventer hun at være på farten i op imod 150 dage.

Og hun elsker sit arbejde. Altså: ELSKER det!
– Det er jo glæden, der driver mig. Den dér boblende glæde, jeg har i maven, selv når jeg skal op og af sted til lufthavnen klokken fire om morgenen. Det er stadig spændende at møde mennesker, jeg ikke kender. Se dem stå dér lidt forsigtige og usikre over for hinanden, og så ved jeg jo godt, at inden der er gået ret mange dage, er vi som én stor familie, siger hun.

Er storby-ferie noget for dig, se her:

Fra Marokko til Nordkap

Anette er freelancer, men arbejder mest og nærmest fast for de tre rejsebureauer, Kultur Rejser, Albatros Travel og Risskov Travel Partner. Og nogle af de destinationer, som foråret byder på for Anette, er Marokko, Georgien og Armenien og de fem Balkanlande – og så lige et krydstogt til Nordkap.

Folk husker...

I begyndelsen som guide og rejseleder var Anette meget nervøs. Det var ikke naturligt for hende at stå foran andre og tale og underholde. Det var noget, hun skulle lære, fortæller hun.

– I starten var jeg meget bange for, at folk skulle tage mig i fejl. Men så lærer man undervejs, at folk sjældent husker det, du har sagt, men de husker altid, hvordan du fik dem til at føle sig.

– Også bare spørgsmålet »hvilket tøj skal jeg tage på?«: voldte hovedbrud i begyndelsen. Især som kvindelig guide ved du godt, at du kan stå og holde et længere foredrag om et eller andet, Romerrigets nedbrud måske, og så kommer folk hen bagefter og spørger »Undskyld, hvor har du købt de sandaler?«Hun ler:– Sådan er det tit. Det kan godt være, det hedder »kulturrejser«, og folk rejser, fordi de gerne vil lære noget. Men du skal også kunne slappe af og hygge dig og bare kigge ud ad vinduet og snakke med om børnebørn, hunde – og sandaler.

Læs også