Francoise Bettencourt Meyers
Karriere og penge

Hun er verdens rigeste kvinde. Men du har (måske) aldrig hørt om hende

16. januar 2024
Af Siri Franceschi
Foto: Bernard Patrick/Abaca/Ritzau Scanpix
Ud af verdens 100 rigeste dollarmilliardærer er kun 13 kvinder.

Siden 2020 er verdens dollarmilliardærer – en eksklusiv klub bestående af blot 2.565 mennesker – blevet 34 procent rigere.

Det viser en ny ulighedsrapport, som Oxfam har lavet.

Men hvem er de mennesker, der skovler penge ind, mens resten af verdensbefolkningen stagnerer eller tilmed bliver fattigere?

Ikke så overraskende, er de først og fremmest mænd.

På fire år har verdens fem rigeste mænd fordoblet deres formuer, mens verdens fem milliarder fattigste kun er blevet fattigere. Øverst på listen finder vi Tesla-entreprenøren Elon Musk, herefter Amazon-stifteren Jeff Bezos, så Louis Vuitton-direktøren Bernard Arnault, Microsoft-medstifteren Bill Gates og Facebook-faderen Mark Zuckerberg.

Herefter skal vi en, to, tre, fire … otte pladser ned, før vi finder den første kvinde på en 13.-plads, nemlig franskmanden Francoise Bettencourt Meyers, der er barnebarn til L'Oréal-stifteren Eugène Schueller og i dag bestrider en tredjedel af firmaet, der indtager tronen som verdens førende kosmetikvirksomhed.

Inden årsskiftet var Meyers den første kvinde nogensinde til at runde en formue på over 100 milliarder dollars, der dog siden er svundet ind til 97,8 milliarder dollars.

Men trods hendes status som verdens rigeste kvinde, er der ikke mange oplysninger at hente om Francoise Bettencourt Meyers, der efter sigende vægter sit privatliv højt. BBC kan dog rapportere, at hun er kendt for at spille klaver flere timer dagligt og dertil har skrevet to bøger om henholdsvis Bibelen og de græske guder. Hun har desuden doneret 230 millioner dollars til genopbygningen af Notre Dame.

Trods et lille fald i sin astronomiske formue slår Meyers de næste kvinder på Bloombergs milliardærindeks med længder, da vi skal helt ned på en 19.-plads og en formue på 71,2 milliarder dollars, før vi finder den næste kvinde i rækken, den amerikanske Walmart-arving, Alice Walton.

Herefter har vi Julia Flesher Koch på en 20.-plads, der sammen med sine børn har arvet sin afdøde mand David Kochs formue. På en 25.-plads har vi Jacqueline Badger Mars, der er barnebarn til grundlæggerne af det amerikanske slik- og kæledyrsfirma Mars, og på en 35.-plads MacKenzie Scott, der er romanforfatter og ekskone til Amazon-stifteren Jeff Bezos.

I alt er der blot 13 kvinder på listen over verdens 100 rigeste dollarmilliardærer.

Verdens rigeste kvinder

Hver dag udgiver Bloomberg et indeks over verdens rigeste mennesker. På top 100 finder vi følgende kvinder:

13. Francoise Bettencourt Meyers

19. Alice Walton

20. Julia Flesher Koch & family

25. Jacqueline Badger Mars

35. MacKenzie Scott

39. Abigail Johnson

40. Miriam Adelson

53. Iris Fontbona & family

57. Susanne Klatten

66. Savitri Jindal

69. Gina Rinehart

71. Elaine Marshall

93. Vicky Safra

Kilde: bloomberg.com/billionaires/

Kigger man på det større billede, er der ifølge Forbes 337 kvindelige milliardærer i verden, hvoraf kun én – nemlig den palæstinensisk-fødte rederiejer Rafaela Apone-Diamant – i top ti har skabt sin egen formue.

Med en formue på 31,4 milliarder dollars er 78-årige Rafaela Aponte-Diamant, ifølge Forbes, verdens rigeste selfmade woman.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også