Støvsuger og penge
Kønsroller

Hey kvinde. Du går glip af 40.000 kroner om året, når du klarer de huslige pligter

30. november 2021
af Sofie Guldager, Emilie Søndergaard Christiansen
Foto: Shutterstock
Det er store summer, danske kvinder går glip af årligt, når de arbejder 52 minutter mere i hjemmet, end mændene gør. Se blot regnestykket her.

Vidste du, at verdens rigeste ene procent ejer mere end dobbelt så meget som 6,9 milliarder mennesker?

Ifølge Oxfam Ibis ulighedsrapport fra 2020 er denne kæmpe forskel i verden baseret på et system, der favoriserer de rige og gør det lettere at tjene flere penge, hvis man i forvejen har penge, men samtidig ikke anerkender de mange milliarder timer af nødvendigt arbejde, som kvinder verden rundt laver uden at blive betalt for det.

Nemlig det ubetalte arbejde i hjemmet, primært udført af kvinder, som hele verden rundt laver mad, passer børn og gør rent.

Danske kvinder bruger næsten en time mere om dagen på huslige pligter end danske mænd.

Selv om disse arbejdsopgaver både er helt essentielle og nødvendige at udføre, for at en husholdning kan løbe rundt, bliver det stadig ikke anerkendt, at det faktisk er kvinderne, der trækker det tungeste læs.

Hvis vi forestillede os, at kvinderne blev på arbejdet 52 minutter mere i stedet for at tage sig af de huslige pligter, så går de glip af en indtægt på mere end 40.000 kroner om året.

Det svarer til cirka 316 timer om året og næsten 8,5 uger a 37 timers arbejde. Og hvis de danske kvinder fik bare en minimumsløn på 128 kroner i timen for dette arbejde, ville de tjene 40.522 kroner mere om året pr. kvinde.

For de penge kan du for eksempel købe en rejse til Maldiverne for fire personer i 10 dage, en brugt Peugeot eller gå til frisøren cirka 40 gange.

Hvis man ser på, hvad alle danske kvinders huslige pligter, som madlavning, rengøring og hentning af børn er værd om året, vil beløbet være over 82 milliarder kroner.

For at nå frem til det sammenlagte årlige tal ganges tallet 40.522 kroner med antallet af danske kvinder mellem 15 år og 70 år. Ifølge Danmarks Statistik er der lige nu 2.034.991 kvinder i Danmark i denne aldersgruppe.

I 2020 lavede Oxfam en rapport, der viser, hvordan dette tal ville se ud, hvis man laver samme udregning på verdensplan.

Svimlende 10,8 billioner (tusind milliarder) dollars er værdien af kvinders ubetalte arbejde i hjemmet på verdensplan.

Af rapporten fremgår det, at kvinders ulønnede omsorgsarbejde er så omfangsrigt, at det, hvis det blev aflønnet med en meget lav mindsteløn, ville beløbe sig til mindst tre gange så meget, som der omsættes for i hele den globale tech-industri.

Tal og udregninger er rettet, efter den trykte artikel udkom i femina nr. 44.

Læs også