https://imgix.femina.dk/2022-03-30/web_ELLE_BR_130320_10704.jpg
Annonce
Karriere og penge

Har du overvejet at investere i designklassikere? Sådan gør du

30. marts 2022
Annonce for Bruun Rasmussen
Det er ikke kun aktier, du kan investere i. Ved at købe designklassikere på auktion kan du faktisk gøre en ret god investering – og samtidig handle bæredygtigt. Her får du de bedste råd dertil.
https://imgix.femina.dk/2022-03-30/try_BR-logo-kunstauk-4F.jpg

Investering er for alvor kommet på folks radar i løbet af det sidste stykke tid, men investering er langt mere end bare aktier. Vidste du for eksempel, at du kan investere i designklassikere?

Det er helt oplagt at investere i noget, man interesserer sig for. Og går du op i design, ja, så kan du altså pryde dit hjem med smukke designklassikere og samtidig forvente et fint afkast senere, hvis du har gjort dit forarbejde ordentligt.

Bruun Rasmussens moderne designekspert, Poul Svalgaard Henriksen, deler her sine bedste råd til at investere i designklassikere på auktion.

Hvad får man, når man køber på auktion frem for fra ny?

99 procent af møblerne er brugte, og det er en del af charmen, at møblerne har sin egen historie. Desuden er auktion en guldgrube at dykke ned i, da man kan købe møbler i bedste snedkermesterkvalitet til meget favorable priser. På vores netauktion udbyder vi hver uge design- og håndværksmæssigt interessante møbler. Der er hver uge mulighed for at købe møbler inden for prisniveauet 3.000-6.000 kroner.

Hvad skal man være særligt opmærksom på, når man køber design på auktion?

Ved køb på auktion vil vi altid anbefale interesserede at besøge vores eftersyn, hvor man selv kan se møblet og få en fornemmelse af, om det passer til sit hjem, og om standen er tilfredsstillende. Hvis besøg ikke er muligt, kan man kontakte os for en beskrivelse af møblet. Hvert emne har desuden en konditonsrapport, som beskriver de brugsspor, møblet har.

Hvilke designklassikere er særligt efterspurgte netop nu?

De designklassikere, som i øjeblikket nyder særlig efterspørgsel, er formgivet af Finn Juhl, Hans. J. Wegner og Børge Mogensen. F.eks. “Bamsestolen” af Wegner, “Den spanske stol” af Mogensen og “Japan” møblerne af Finn Juhl. Generelt er der fokus på dansk design, så jeg kunne nævne adskillige andre klassikere.

https://imgix.femina.dk/2022-03-30/web_ELLE_BR_130320_10704_0.jpg

Hans J. Wegners klassiske Kinastol fra 1944 trækker på inspiration helt tilbage fra 1600-tallets kinesiske stole – og har alligevel et evigt aktuelt udtryk.

Er designklassikere en god investering, og hvad gør det for investeringsværdien, at et møbel er købt på auktion?

Som udgangspunkt er designklassikere en god investering. Ved køb af disse på auktion vil man med stor sandsynlighed ikke tabe penge, hvis man på et tidspunkt ønsker at sælge igen. Det er klart, at hvis håbet er en stor fortjeneste, så kræver det, at man risikerer mere og køber dyrere og sjældnere møbler.

Ved køb på auktion får man møblet til markedsprisen på det givne tidspunkt. Det betyder, at man med lidt forarbejde og indsigt kan gøre gode handler, da prisen ikke bliver højere end det, byderne vil give. Det er også her, langt de fleste klassikere bliver solgt, og man kommer derfor også tættere på de originale møbler og ikke nyere produktioner, hvilket er afgørende for din investering.

Er der en gylden regel, hvis man vil købe en designklassiker, som på sigt kan give afkast?

Generelt skal man købe med hjertet, da det er umuligt at spå om fremtiden. Men hvis man tænker designklassikere som investering, skal man gå efter de udgaver, som er produceret tættest på designåret, hvilket vil være samme tommelfingerregel, hvis man investerede i biler, ure og lignende. Man skal også være opmærksom på, om noget er ændret ved møblet, f.eks. om polstringen er original, og om originale dele er udskiftede, hvilket også kan påvirke prisen. Og så spiller kvalitet en afgørende rolle.

Der er produceret mange møbler hos danske snedkermestre, hvor navnet ikke er kendt, og prisen vil da være lavere; ofte 2.000-10.000 kr. Når designernavnet endnu ikke fundet, er der mulighed for en fortjeneste, hvis det pludselig dukker op andre steder med et kendt navn, hvorefter det viser sig at blive en designklassiker. Det kræver dog arbejde og selvfølgelig interesse at købe designklassikere, hvor målet er at tjene penge: Man skal sætte sig ind i markedet, kende priserne og møblerne, man ønsker at købe.

Om Bruun Rasmussen

Med et bredt sortiment indenfor kunst, design, interiør, smykker og ure har Bruun Rasmussen skabt det bedste udgangspunkt for at gøre et godt køb på en onlineauktion. Prisniveauet spænder bredt, så alle kan være med, og det er let at få et præcist indtryk af, hvad du byder på, for hver genstand er nøje vurderet af nogle af landets førende eksperter på området. På hjemmesiden kan du oprette en søgeagent og modtage en notifikation, hvis der er en særlig kunstner eller genstand, du er på udkig efter, ligesom du kan hjerte-markere emner, du vil holde øje med og følge på auktionen.

Læg dit næste bud på bruun-rasmussen.dk.

Læs også