Hanne Simonsen, som var en af Danmarks første kvindelige politibetjente
Karriere og penge

Hanne - en af Danmarks første kvindelige politibetjente

1. maj 2017
af Britt Nørbak
foto: Claus Peuckert
Hanne Simonsen var en af landets første kvindelige politibetjente. I år er det 40 år siden, de første kvinder som et forsøg blev optaget på Politiskolen. En af dem, der bestod og skrev Danmarkshistorie dengang, er Hanne, som i dag er 65.

Hanne Simonsen står med billederne, der viser hende selv som yngre. På det ene billede er hun iført politiuniform. På det andet står hun i striktrøje og cowboybukser, iført forklædning fra en periode af hendes politiarbejde, hvor hun arbejdede undercover på Christiania.

Hanne, der er 65 år i dag, begyndte på Politiskolen i 1977 sammen med 17 andre kvinder, der som et forsøg blev de første kvinder, der blev ansat i politiet på lige fod med mænd. En faldt fra undervejs, men resten af holdet bestod, og for Hanne blev det starten på næsten 40 år i politiets tjeneste.

Ansatte faktisk ikke kvinder

Tilbage i 1973 arbejdede Hanne i Føtex i Aalborg. En aften, hvor hun var på et værtshus i byen, faldt hun i snak med nogle kriminalbetjente fra Rigspolitiets Rejsehold.

– De fortalte lidt om deres arbejde, og jeg syntes, at det lød enormt spændende, nærmest som en film. De opfordrede mig til at søge ind i politiet, men de fortalte også, at politiet faktisk ikke ansatte kvinder, men jeg var blevet så tændt, at jeg søgte alligevel, fortæller Hanne.

Hanne dumpede dog i den teoretiske del, men mistede ikke modet. Hun arbejdede videre i Føtex, men kun på deltid for at tage 10. klasse og hf på aftenskole og desuden forberede sig til den fysiske del af optagelsesprøven på Politiskolen. Og hendes anstrengelser gav pote. For faktisk søgte hun ind igen i 1975 og bestod først den teoretiske del af prøven, og da det så i 1977 blev muligt for kvinder at tage de fysiske prøver, bestod hun også dem. Dermed var Hanne klar til at begynde på Politiskolen i København – altså som en af de første 18 kvinder i politiet.

Læs også: De første lærde kvinder

Uniformer syet til mænd

– Det hele var så spændende i starten, fortæller Hanne, - og jeg gik ikke op i alle de kommentarer, vi fik som de første kvinder i politiet.
- Politiuniformerne var syet til mænd, og kasketterne var for store og tunge. En designer udtalte i pressen, at vores uniformer lignede karnevalskostumer, og de blev da heldigvis fiksere med årene, men vi kvinder var ligeglade. Vi ville det virkelig. Vi kom i pressen og dagbladene, for det var en milepæl, at der endelig blev ansat kvinder i politiet.

Mange ville prøve os af

Arbejde undercover

Da Hanne var færdiguddannet, kom hun til Station 4 på Hørhusvej på Amager, hvorfra hun kørte på patruljer med ældre kolleger. Kort efter at hun var blevet fastansat, blev hun spurgt, om hun ville være en del af en særlig Christianiagruppe, der skulle bekæmpe handlen med ulovlige stoffer.


De første kvinder på de tunge poster

Lidt af en rollemodel

Det mest spændende

Læs også