Karriere og penge
14. november 2023

Danske kvinder arbejder gratis resten af året

Selv om der står 2023 i kalenderen, er lønforskellen mellem kønnene så markant, at det svarer til, at kvinder fra d. 14 november ikke længere får løn. Og det er der flere grunde til.
Af: Af Nanna Niemann
Lige Løn står på banner på Nørrebro – sympati for konflikt og for strejken, hvor sygeplejerskerne i mange år har forsøgt at få mere i løn, få ligestilling og ligeløn

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Der er lang vej til ligeløn i Danmark.

I en sådan grad at danske kvinder arbejder gratis fra i dag – og resten af året. I hvert fald, hvis man kigger på kvindernes gennemsnitsløn.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik tjener kvinder i dag 12,4 % mindre i løn end mænd.

Omsætter man det til arbejdsdage, svarer det til, at kvinder fra d. 14. november ikke modtager løn.

For at markere løngabet er 14 fagforeninger gået sammen om ligelønskampagnen "kvindernes sidste arbejdsdag".

Ifølge beregninger, udarbejdet som et led i kampagnen på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, var den gennemsnitlige timeløn for mænd i 2021 295,06 kr. og for kvinder 258,51 kr.

Forskellen i timelønnen udgjorde 36,55 kr. Opgør man lønforskellen i forhold til mænds timeløn, udgør lønforskellen 12,4 %

Kampagnen markeres med armbånd, der uddeles til arbejdspladser, og skal skabe opmærksomhed på løngabet.

Den 16. november afholdes der også en protest, uafhængigt af fagforeningerne, mellem 11.30-13 på Christiansborg Slotsplads for at markere løngabet.

Hvad skyldes løngabet?

Der er flere faktorer, der spiller ind, når det kommer til løngabet mellem danske mænd og kvinder.

I den offentlige debat lyder det sommetider, at kvinder bare kan vælge jobs, der er bedre betalt.

Men faktisk skyldes 40 procent af løngabet blandt danske mænd og kvinder, at de får lavere løn end mænd for det samme arbejde.

Det skriver Cathrine Berendt Andersen, der står bag Instagram-profilen "Kvinde kend din statistik” og er kandidatstuderende i sociologi.

Hun er dykket ned i tal fra et nyt studie publiceret i det velansete tidsskrift Nature Human Behavior, der kigger på lønforskellen mellem mænd og kvinder i en række lande inklusiv Danmark.

Og forældreskabet spiller også ind. Ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet kan hele 80 procent af løngabet forklares ud fra børn.

Når kvinder får børn, går de i gennemsnit ned i løn med hele 20 procent, modsat hvis de ikke fik børn.

Begrebet kaldes “the child penalty”. Og der er tale om en forskel i indkomst, der er vedvarende.

Mænd derimod oplever ikke den samme lønnedgang, når de bliver fædre.

Den straf, kvinder oplever, når de bliver mødre, kan blandt andet forklares ud fra barslen.

I Danmark er vi stadig håbløst bagud når det kommer til kønsfordelingen i barsel. Herhjemme tager kvinder stadig hele 90 procent af barslen.

Hvad kan vi gøre?

I kampagnen "kvindernes sidste arbejdsdag" kommer fagforeningerne med en række råd til både arbejdstagere og arbejdsgivere, der vil løngabet til livs.

Som ansat er åbenhed om lønnen blandt andet et vigtigt skridt mod ligeløn.

Hos fagforeningerne opfordrer man til at tale åbent om sin løn med sine kolleger, samt kræve lønåbenhed fra arbejdsgiver.

Kampagnen opfordrer arbejdsgivere til at fokusere på seks forskellige områder.

De spænder fra et fokus på mangfoldige rekrutteringsprocesser til at tilbyde fædre betalt orlov, så de kan være længere sammen med deres børn.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også