Tips til iværksætteri
Annonce
Annonce

5 råd til dig, der vil starte eller forbedre din egen virksomhed

16. august 2022
Annonce for Visa
Går du med en drøm om at starte din egen virksomhed – måske en genbrugsbiks på Instagram eller en brandgod idé, der kan lukke et hul i markedet? Eller har du allerede en virksomhed, der er godt kørende? Vi har samlet 5 gode råd til at komme i gang eller tage det næste skridt med din egen virksomhed.
She's Next

Drømmen om at være selvstændig, fri og uafhængig har skabt en stigende interesse i iværksætteri. Alligevel betyder frygten for søvnløse nætter, økonomisk underskud og et ikkeeksisterende socialt liv, at drømmen for mange aldrig bliver til virkelighed.

Men fortællingen kan se meget anderledes ud. Du behøver ikke arbejde 20 timer om dagen og sløjfe alle sociale relationer for at bygge en velfungerende virksomhed. Det behøver heller ikke koste kassen.

Her får du fem gode råd til at starte din egen virksomhed – eller forbedre den, du allerede har.

Iværksætter Frederikke Schmidt har bidraget med input til denne artikel.

Læs interviewet med hende her: Iværksætter Frederikke Schmidt: “Den offentlige samtale er ikke en, vi kvinder gerne vil eje, og vi har ikke selv skabt en ny.”

1. Find den gode idé

Crowdfunding-platforme

Før du går i gang, er det vigtigt, at du har tænkt over din idé. Er du ikke helt sikker på, præcis hvordan du vil gøre, kan du søge inspiration hos andre. Et godt sted at starte er på crowdfunding-platforme, hvor du kan se, hvad andre søger kapital til. På den måde kan du finde ud af, om dit koncept allerede er opfundet – eller om du har fundet din niche i markedet.

På crowdfunding-platformene kan man bede om et bestemt beløb til sin virksomhed, og andre kan spæde til, hvis de kan lide idéen. Hvis man ikke opnår det beløb, man har sat som mål, får man ingen af pengene. Det kan være en god indikator for, hvornår en idé er god, så hold øje med de projekter, der lykkes. Der kan du finde masser af inspiration.

Proof of Concept

Det er også vigtigt, at du får styr på dit Proof of Concept – også kaldet POC. Kort sagt er det beviset på, at dit koncept holder vand. Dit POC kan eksempelvis være at have kunder, der har betalt for dit produkt. Du skal bruge dit POC, når du skal søge investorer. De skal nemlig kunne se, at konceptet ikke bare er tomme ord, men er validt og muligt.

2. Tag til events

Townhalls

At tage ud for at mødes med andre iværksættere er både en god idé for etablerede virksomhedsdrivende og for dem, der er helt grønne inden for iværksætteri.

Der findes en del townhalls i Danmark til netop dette formål. Et townhall er et arrangement for erhvervsdrivende, hvor du kan møde andre iværksættere og netværke. Her samles man for at udveksle viden, erfaringer og læring, for at få inspiration, fejre sine egne og hinandens succeser og mærke et fællesskab omkring det at drive virksomhed.

København byder blandt andet på CPH Townhall, og i Aarhus finder du StartupAarhus Townhall.

Acceleratorforløb

En accelerator for startups er et udviklingsforløb for iværksættere, hvor du blandt andet kan få en kontorplads, mulighed for finansiering, deltage i workshops, få rådgivning og viden, udvide dit netværk, få en mentor. Nogle forløb afsluttes med en mulighed for at præsentere sit projekt for fonde eller investorer.

Oftest er acceleratorforløb gratis, og du kan for eksempel finde dem gennem KEA (Københavns Erhvervsakademi) og CSE (Copenhagen School of Entrepreneurship).

(LINK) Læs også: 3 iværksættere om deres karriere: “Muligheden er der, hvis man tager den.”

3. Søg legater og hjælp

Hvad enten du er helt grøn i iværksætteri eller har etableret din virksomhed, kan du få brug for finansiering. Heldigvis findes der masser af former for hjælp til den slags.

Få virksomheden til at vokse

Har din virksomhed mere end et år på bagen og er minimum 51 procent kvindeejet, kan du lige nu ansøge om at blive en del af Visa She’s Next Program (Vilkår og betingelser gælder. Du kan finde dem her). Her kan tre kvindelige iværksættere få tildelt 10.000 euro og et års professionel virksomhedscoaching med eksperter fra den globale finansieringsplatform IFundWomen.

Har du en virksomhed, du gerne vil have ud over de danske landegrænser, kan du bruge programmet Canute, som hjælper startups med at etablere sig uden for Danmark.

Crowdfunding og legater

Som ny iværksætter kan du crowdfunde dit projekt med platformene Kickstarter eller Indiegogo, hvor du som regel har en måned til at samle det beløb, du beder om. Det kan være en god måde at finansiere din første virksomhed på.

Der er masser af legater ude i verden, som kan hjælpe din virksomhed ud af starthullerne. Som nævnt ovenfor, kan du søge Visa She’s Next Program, hvis din virksomhed er et år gammel, og minimum 51 procent af den er kvindeejet.

Et andet stort legat er InnoFounder, som foruden løn giver adgang til kontorplads, sparring og forskellige muligheder for uddannelse i et år.

Hjælp og støtte

Har du brug for viden, sparring og andre former for hjælp, er det et Vækstfonden har en del gratis viden inden for forskellige felter, så hvis du ikke ved, hvordan du bygger dit regnskab eller lægger budget, så kan de hjælpe dig eller finde nogen, der kan hjælpe.

Har du planer om at benytte udenlandske fabrikker eller samarbejdspartnere, så er de forskellige landes ambassader et godt sted at søge hen. Hvis du skal bruge en spansk producent til din virksomhed, så kan Spaniens ambassade for eksempel hjælpe dig helt gratis. Danske ambassader i andre lande kan også hjælpe dig videre med din virksomhed.

4. Find et fællesskab

Idéen om den arbejdsomme iværksætter slash huleboer, der sidder i sin kælder dag ud og dag ind, kan virke afskrækkende for mange. Og sådan behøver det altså ikke at være. Det kan være en god idé at finde et fællesskab, selv om virksomheden selvfølgelig er din.

Rykker du ind i et kontorfællesskab, har du både nogen at sparre med og nogen at spise frokost sammen med. Der findes mange kontorfællesskaber for iværksættere som eksempelvis Female Founders House.

Har du en rollemodel inden for iværksætteri, kan du række ud til denne person og høre, om vedkommende vil være din mentor. Det kan nemlig give rigtig meget at have en sparringspartner, der har taget hele rejsen før dig, og som du kan stille spørgsmål om lige præcis din virksomhed.

Læs også: Iværksættere: “Det bedste er de øjeblikke, hvor man reflekterer over, hvad man har formået.”

5. Brug dit netværk

Networking, networking, networking. Det lyder måske kedeligt, men ikke desto mindre er det nøglen til at holde din virksomhed kørende. Ved at færdes blandt andre, der tænker ligesom dig, får du både inspiration, sparring og mod på mere.

Er du helt ny i iværksætteri, er det bedre at fortælle om dine idéer til andre, som kan se lyset i det, du vil skabe, end at fortælle det til dine forældre, som måske er nervøse for, hvordan det nu vil gå.

LinkedIn er et godt sted at netværke. Her kan du kontakte folk, du forestiller dig, kan bidrage positivt til din virksomheds udvikling – og potentielle mentorer. Vær ikke bange for at række ud.

Virker LinkedIn alligevel lidt for uoverskueligt, kan du bruge netværksplatformen Good Talks, hvor du kan finde mennesker, hvis kompetencer du mangler. Det er en god mulighed for at få hjælp og sparring fra andre, som er dygtige inden for områder, du ikke selv mestrer.

Visa She’s Next-legatet

Danmark halter bagud på ligestillingen i erhvervslivet, og langt de fleste danske virksomheder er startet af mænd. Den tendens vil Visa sætte fokus på med initiativet She’s Next. I samarbejde med den globale finansieringsplatform IFundWomen tildeler Visa derfor tre kvindelige iværksættere 10.000 euro og et års professionel virksomhedscoaching med eksperter fra IFundWomen.

For at være berettiget til at ansøge om legatet skal virksomheden være registreret i Danmark. Derudover skal virksomheden have været i drift i mindst et år, være til stede enten fysisk eller digitalt, og så skal mindst 51 procent af virksomheden være ejet af en kvinde.

Ansøgningsperioden starter d. 18. august 2022 med sidste frist d. 30. september 2022.

Du kan ansøge om at få tildelt Visa She's Next-legatet her.

Vilkår og betingelser gælder. Du kan finde dem her.

She's Next by VISA

Læs også