https://imgix.femina.dk/2022-09-30/22266600983224-5687x3791ma.jpg
Iran

Forfatter i opråb til vestlige kvinder: "Lav en video. Klip dit hår. Brænd et tørklæde"

30. september 2022
af Johanne Bille
Foto: Mary Altaffer/AP/Ritzau Scanpix
Den iranske forfatter og politiske aktivist Masih Alinejad er træt af kun at modtage “smuk solidaritet” fra kvinder i Vesten. Kampen i Iran er en kamp for hele verden, siger hun.

Et særligt klip med Masih Alinejad på CNN deles netop nu på sociale medier.

Her kommer aktivisten, journalisten og forfatteren med et opråb, der ikke er henvendt til regimet i Iran, men derimod rettet mod alle kvinder i den vestlige verden.

Masih Alinejad er træt af tomme ord – hun vil have mere.

- Nu råber jeg jer op. Solidaritet er smukt, men det er ikke nok. Der var så mange vestlige politikere, der kom til mit land (Iran red.) og tog hijab på, sagde "Shh … Vi vil ikke bidrage til islamofobi". Men tro mig, ved at legitimere hijab, er du ansvarlig for Jina Mahsa Aminis brutale død, siger hun.

Masih Alinejad har delt videoen på Twitter, hvor hun blandt andet skriver: "Lav en video. Klip dit hår. Brænd et tørklæde".

Og det er netop handlinger som dem, hun efterspørger – også fra vestlige kvinder.

– Vi har ikke brug for tomme ord, vi har brug for en kvindemarch i hele Vesten, for hvis du ikke ærer søsterskabet, støtter du ikke kvinder i Iran og Afghanistan.

Masih Alinejads pointe er, at kampene i Iran ikke kun er for de iranske kvinder. Det er universelle værdier, der er på spil.

– Vores mordere, islamiske terrorister, vil forene sig og ødelægge feminisme, demokrati, alting. Vi kæmper ikke kun for os selv, vi kæmper for værdighed og frihed for alle i hele verden, siger hun.

Forfatteren er ikke den eneste kunstner, der forsøger at råbe Vesten op og skabe synlighed om situationen i Iran.

Sangeren Shervin Hajipour har eksempelvis fået millioner af visninger af en video, hvor han synger en sang skabt af en lang række tweets om Jina Mahsa Aminis død og de efterfølgende demonstrationer i Iran.

Der er nu meldinger om, at han angiveligt er fængslet.

Læs også