Emma Martiny laver mad
Annonce
Annonce

Emma Martiny: ”Jeg har fundet ud af, hvor utrolig lidt jeg kan kontrollere”

17. august 2022
Annonce for Den Grønne Slagter
Hjemme hos Emma Martiny bliver der lagt vægt på tid. Det omfatter tid til morgenkaffe i sengen, men også til hurtige og nemme hverdagsløsninger. En gang imellem bliver arbejde og familietid blandet sammen, og selv om hun bestræber sig på det modsatte, lægger hun også vægt på at kunne tilgive sig selv.
Emma Martiny Den Grønne Slagter

Emma Martiny er iværksætter, blogger, kogebogsforfatter, madskribent, podcastvært og influencer. Og så er hun en drømmer, hvilket gør, at hun nogle gange skal huske sig selv på at leve i nuet.

– Jeg har altid været meget drømmende og kan være slem til at leve i fremtiden. Nogle gange skal jeg passe på mig selv på vejen. Jeg er sådan en, der gerne vil det hele, og det skulle helst have været i går.

Når man lever i fremtiden, kommer man så ikke lidt væk fra sig selv?

– Jo, helt sikkert. Jeg kan godt glemme at nyde det, der er nu og her. Men der er også skønne ting i, at jeg er modig, og at jeg tør drømme stort og gå efter det. Jeg tænker tit på, at selv om det kan være så vildt, første gang man får en succesoplevelse, kan det hurtigt blive hverdag. Det er så underligt. Jeg prøver at minde mig selv om, at mit job faktisk er noget, jeg drømte stort om for et par år siden. Jeg skal ikke have så travlt med at skulle videre.

Emma Martiny Den Grønne Slagter

Aarhus-baserede Emma Martiny er selvstændig, kogebogsforfatter, podcastvært og influencer. Hun har sønnen Otto og skal have sit andet barn om få uger. Du finder den 28-årige madskribents opskrifter på @emmamartiny, og snart kan du se frem til produkter fra hendes helt eget livsstilsbrand, Martinys, med fokus på velvære og skønhed – både indeni og udenpå.

Hvilke projekter har du gang i for tiden?

– Lige nu er jeg ret højgravid. Udover det bruger jeg det meste af min tid på at stable mit nye livsstilsbrand, Martinys, på benene, hvor vi laver skønheds- og velværeprodukter, som er realistiske i en hverdag – matcha-te, tørbørster, hudpleje, Gua Sha-redskaber.

Hvordan får du tid til alt det, du laver?

– Jeg er meget bevidst om, hvordan jeg bruger min tid. Jeg sløser ikke med det, og jeg er god til at planlægge. Og hvis jeg gerne vil nå alt det, jeg gerne vil, så er jeg også nødt til at passe på mig selv på vejen. Jeg prioriterer at løbe en tur om morgenen – lige nu bliver det mest til en kort gåtur. Det er mega svært at tage den tid til mig selv, men det er vigtigt for mig at få frisk luft. Det er også vigtigt at være nærværende i de ting, jeg laver. Når jeg er sammen med min søn, er det ham, jeg skal fokusere på.

Så det er ikke midt i familiehyggen, at du også lige kan nå at redigere en opskrift?

– Ja, det bestræber jeg mig i hvert fald på. Så kan det være, at realiteterne er noget andet. Nogle gange bliver familie og arbejde mudret sammen, men det er også der, det bliver for meget for mig, og det fungerer ikke. Derfor er det virkelig vigtigt for mig at være bevidst om det.

De små ting gør en stor forskel

Emma Martiny arbejder meget med egenomsorg og balance i hverdagen. At hun bruger meget tid på at arbejde med det betyder ikke, at det er let for hende. Faktisk kan hun med egne ord være slem til ikke at passe på sig selv. Men hun ved også, at når hun ikke prioriterer sit mentale velvære, gør hun sig selv en bjørnetjeneste.

– Fordi jeg gerne vil det hele, ender jeg med at gå på kompromis med ting som søvn eller kost. Da jeg var yngre, lærte jeg på den hårde måde, hvor vigtigt det er, at jeg passer på mig selv. Det bider mig i røven i den anden ende.

Har du haft nogle oplevelser med det?

– Ja... Man skal passe på med at snakke om stressdiagnoser, men da jeg var yngre, måtte jeg sygemelde mig fra mit daværende arbejde, fordi jeg begyndte at have stresssymptomer. Det var ikke, fordi jeg havde lidt overbelastning i en kort periode, men jeg havde i en lang periode ikke lyttet til mig selv og min krops signaler. Jeg kunne ikke sove om natten. Jeg har også et ret sensitivt hormonsystem, så jeg kan mærke, at min cyklus bliver uregelmæssig med det samme, når jeg ikke passer på.

Hvordan har du ændret på ting nu?

– Det er ikke sådan, at jeg bare gjorde mig den erfaring og fik helt styr på det. Jeg er hele tiden bevidst om, at jeg har tendens til at sætte vækkeuret lidt tidligere, og lidt tidligere. Det er en dans, hvor jeg hele tiden skal mærke efter, om jeg kommer lidt for meget i en forkert retning og skal passe på. De små ting gør en stor forskel. Hvis jeg en periode har haft for travlt med arbejde, så ved jeg, jeg skal prioritere min familie mere. Jeg er selvfølgelig privilegeret, fordi jeg er selvstændig, så jeg har mere frihed til at tilrettelægge min hverdag. Jeg er heldig, at min mand kan aflevere vores barn, så jeg har tid til at gå en morgentur.

Selvkærlighed

De seneste år er det blevet nemmere for Emma Martiny at sænke forventningerne til sig selv – især efter hun er blevet mor.

– Jeg har fundet ud af, hvor utrolig lidt jeg kan kontrollere. Jeg er blevet mere kærlig mod mig selv, når jeg ikke lige får spist den frokost, jeg ved, er god for mig. Jeg prøver at lade være med at tænke for meget over det og sørge for at gøre det bedre i morgen.

Du går jo ellers meget op i dine måltider?

– Ja, men jeg tror tit, folk tænker, jeg spiser mere nærende, end jeg egentlig gør. Min hverdagsfrokost skal bare være nem og hurtig. Jeg vil gerne spise nogle grøntsager, men det handler også om, at maden skal mætte og give mig energi til en hverdag. Jeg har aldrig talt kalorier, men tænker over, at mit måltid indeholder kulhydrat, fedt og protein.

Hvilke pauser tager du i hverdagen?

– Jeg nyder at stå i køkkenet, og for mig kan madlavning være en god pause. Men hvor jeg tidligere kunne hygge mig vildt meget med at eksperimentere med spændende og fancy retter hver aften, er det ikke længere realistisk for mig at bruge lang tid i køkkenet i hverdagen. Det er svært at finde balancen mellem at bruge på at stå i køkkenet og samtidig skulle have nærende og mættende mad på bordet hurtigt.

Emma Martiny Den Grønne Slagter

Madder med lækkert og nemt pålæg er altid en go-to for Emma Martiny. Find opskriften her.

Hvordan har du ændret dine vaner?

– Jeg er blevet mere tilgivende over for mig selv, når jeg springer over, hvor gærdet er lavest. Jeg gør mig umage, hvor det kan betale sig at gøre sig umage. Jeg laver ikke selv den tomatsovs, der kommer oven på pizzaen, længere, for den fra supermarkedet smager så fint. Og jeg har ikke lavet falafler fra bunden, siden jeg blev mor. De bliver altså købt og varmet op. Til gengæld laver jeg selv hummus, for det smager bare bedst.

Hvilke rutiner kan du anbefale andre, som kan gøre hverdagen lettere?

– Vi laver altid mad til to dage ad gangen, så vi ikke skal lave mad fra bunden hver dag. Måske får vi daal med ris den ene dag, og daal med fladbrød den næste, så vi varierer lidt. Rester kan smage fantastisk, især efter en lang dag. Til frokost går jeg efter noget nemt og mættende – pålæg som kylling eller plantebaserede alternativer. Og så vil jeg anbefale at snige bevægelse ind, når man alligevel skal fragte sig selv fra a til b. Jeg går for eksempel en lille omvej, når jeg skal hente min søn.

Hvilken farve har din hverdag?

– En hverdag vil altid være et sammensurium af alle mulige farver og noget gråt og kedeligt. Så er det op til os at huske at nyde og fremhæve alle de skønne farver, og hvis vi synes, hverdagen er lidt for grå, så må vi prøve at tilføje små glimt af farve hist og her. For eksempel har vi i denne uge skullet tilbage til hverdagen efter sommerferien, og det har været lidt hårdt for hele vores familie. Det har været svært at komme op om morgenen, men faktisk har vi stået lidt tidligere op og drukket morgenkaffe i sengen. Det er et øjeblik i en lidt grå hverdag, som jeg virkelig værdsætter, fordi det får lidt farve.

Emma Martiny Den Grønne Slagter

Find opskriften på denne farverige Veggie Nuggets Bowl her.

Den Grønne Slagter

For Den Grønne Slagter handler det ikke kun om at inspirere til smagfuld og lækker mad. Det handler også om alle de små ting, vi hver især gør. Små ting, der gør en forskel for både vores fysiske og mentale sundhed. Små ting, der bidrager til at skabe vores egen individuelle balance og sætter farve på vores hverdag. Det kan være lidt mere fysisk aktivitet, lidt mere velvære og livskvalitet, det at komme lidt mere ud i det fri, lave en nem og farverig frokost eller noget helt fjerde. Små skridt ad gangen, hvor man ikke får dårlig samvittighed, hvis man skulle snuble. Find inspiration og produkter her.

Læs også