Kefa Abu Ras
social kontrol

De foreslog at forbyde tørklæder i skolen – nu har Kefa Abu Ras meldt sig ud af kommissionen

2. september 2022
Af Signe Thomsen
Foto: Anne Bæk
Et omdiskuteret forslag om tørklædeforbud i grundskolen skaber yderligere debat. Nu mister “Kommissionen for den glemte kvindekamp” et medlem.

Kommissionen præsenterende torsdag den 24. august ni delanbefalinger. Herunder et forbud mod hovedtørklædet i grundskolen.

Siden har der været heftig debat om, hvorvidt et forbud er den rigtige løsning for at bekæmpe negativ social kontrol.

Og nu forsætter debatten. To medlemmer har undsagt forslaget og trækker i land.

Allerede to dage efter forslaget blev offentliggjort, skev Kefa Abu Ras på sin Facebook, at hun personligt mener, at et forbud er den forkerte løsning mod social kontrol.

Ifølge hende bør kommissionen blot fraråde brugen af tørklæder.

Noget tyder dog på, at den holdning har været svær for Kefa Abu Ras at få gennemført. Derfor har hun nu besluttet at udtræde af kommissionen for den glemte kvindekamp.

– Jeg mener, at kommissionen er kommet frem til otte gode delanbefalinger, men jeg kan ikke stå inde for at anbefale et tørklædeforbud. Jeg har arbejdet med det her område gennem 18 år, og på baggrund af mine erfaringer tror jeg ikke, at forbud er løsningen, hvis vi skal komme negativ social kontrol til livs. Sådan skriver hun torsdag aften på sin Facebook

Jeg har ikke været god nok

Da kommissionen fremlagde de ni anbefalinger, var der fuld konsensus om dem alle. Derfor skaber det forundring, hos kommissionsformand Christina Krzyrosiak Hansen (S).

– Jeg er selvfølgelig forundret over, at Kefa nu ikke kan stå inde for det længere, men jeg respekterer hendes beslutning. Sådan skriver hun i et skriftligt svar til DR.

Kefa Abu Ras understreger, i et interview i Deadline torsdag aften, at hun ikke har været god nok til at stå fast ved sine holdninger.

– Jeg synes personligt, at det gik for stærkt. Nu kan jeg ikke stå inde for det længere, derfor siger jeg fra, siger hun i Deadline.

Kefa Abu Ras anerkender, at kvinder selv bør have friheden til at vælge, om de vil bære tørklæde. Men hun mener, at den rigtige løsning er at tale og nuancere debatten.

Hun frygter, at debatten bare bliver lukket, hvis man bare laver et forbud og forventer, at det kan løse problemet.

Kefas kamp for kvinder

Kefa Abu Ras har kæmpet kvindernes kamp imod negativ social kontrol i 18 år.

Hun er blandt andet medstifter af organisationen Søstre mod vold og kontrol, som arbejder for kvinders ret til at leve et frit liv uden negativ social kontrol og vold.

Søstre mod vold og kontrols arbejde går blandt andet ud på at støtte de kvinder, der underlægges urimelige og kvindeundertrykkende krav i islamiske skilsmissekontrakter.

– Til dagligt arbejder jeg meget med, at kvinder ikke skal bære tørklæde. Men tvang kan ikke løse tvang, siger hun til Deadline.

Et andet af kommissionens medlemmer, Lise Egholm, som er tidligere skoleleder på Rådmandsgade Skole, har tidligere sagt, at forbuddet ikke bør gælde for de ældste klasser. Det siger hun til DR.

Kommissionens arbejde er endnu ikke afsluttet. Den ventes at afslutte sit arbejde i begyndelsen af 2023.

Læs også