https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/tumlinge-1-3-aar/2014/november/612x325linda.jpg
Familieliv

VIDEO: Stædig 3-årig skaber vild debat i USA

5. november 2014
af Anne Romanelli
En YouTube-video af en diskussionslysten 3-årig dreng har skabt stor debat i USA. Underminerer han sin mor ved at kalde hende Linda? Døm selv her...

Denne video af en meget diskussionslysten 3-årig dreng er i skrivende stund blevet set over 7 mio. gange på YouTube og har kickstartet en større debat i medierne i USA.

Har han fuldstændig taget kontrollen i hjemmet? Og underminerer han sin mor ved at kalde hende for Linda?

JA, konkluderer en analyse i den anerkendte avis Wall Street Journal, som mener, at debatten er særligt væsentlig, da der er en stigende tendens i USA til, at børn kalder forældrene ved deres fornavne.

Ikke så udbredt i Danmark

I Danmark er det derimod ikke nær så almindeligt at erstatte 'mor' med et fornavn, siger seniorkonsulent i Dansk Sprognævn, Anita Ågerup Jervelund, til BT.

- I 1970'erne var der en stærk tendens hos især de frigjorte, der sagde fornavne til deres forældre, hvis man var moderne. Det er slet ikke ligeså almindeligt i dag at kalde sine forældre ved fornavne, som det var i 1970'erne. Det var den tid, hvor man gik fra 'De' til 'du', og hvor man begyndte at at bruge fornavne til lærerne i skolen, fortæller hun.

Skal 'fornavns-forældre' frygte for deres autoritet?

Men hvad så med de danske forældre, hvis børn rent faktisk kalder dem ved fornavn? Skal de frygte for deres autoritet?

Det mener familievejleder Lola Jensen ikke:

- Forældrene har lavet et bevidst valg, om de vil have deres børn til at kalde dem ved fornavn eller for 'mor' og 'far'. Derfor kan jeg slet ikke genkende, at forældre har mistet autoritet. Der er en signalværdi i ikke at kalde sine forældre for 'mor' og far'. Men det er helt op til forældrene, hvad de vælger at gøre. Folk har bare endnu ikke vænnet sig til det, siger Lola Jensen til BT.

Læs også