https://imgix.femina.dk/media/d0b740e78341436b873df8c5051b62c8.jpg
Familieliv

Flad mave efter fødslen

23. august 2011
af Juliane Olsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
De flade mavemuskler kommer ikke af sig efter fødslen, men simple øvelser retter op på det

Mavemusklerne er ikke, hvad de har været efter en lang graviditet og efterfølgende fødsel. Men hvis du går og sukker over, at du har en slap mavemuskulatur, så er hjælpen nær. Det er nemlig nemmere, end du tror at få en flad mave efter, at dine børn er kommet til verdenen.

Før du går i gang med mave-området, så skal du dog have fat et helt andet sted - nemlig i din bækkenbund, fordi den er fundamentet for en god mavetræning.

- Mange glemmer at træne bækkenbunden op efter fødslen. Hvis du ikke kan knibe forneden, mens du træner maven, så belaster du bækkenbunden endnu mere, siger gravidyogalærer ved Yogakompagniet, Laila Torsheim, der har udgivet dvd'en "Flad mave efter fødslen", til Alive.dk. Dvd'en indeholder skræddersyede programmer til at få styrke i maveområdet efter fødslen

Træningsprogram til bækkenbunden
Du skal gå i gang med træningen af bækkenbunden allerede dagen efter, at du har født. Det kan være en god ide at få vejledning og få lagt et program til træningen af bækkenbunden og efterfølgende få et tjek, der kan afgøre om du er på rette spor.

- Mange kvinder i 50'erne har nedsunken bækkenbund, og det giver mindre energi, problemer med at holde på vandet og mindre fornøjelse ved sex. Problemet starter ofte fordi kvinder glemmer at træne bækkenbunden efter fødslen, og er alt for fokuserede på at træne maven. Desværre træner mange også maven forkert. De laver gammeldags maverulninger, som vi lærte det i skolen, men det handler om at knibe og få fat i den tværgående muskel, siger Laila Torsheim.

Slap mave gør dig træt
Den veltrænede bækkenbund gør det muligt at løfte begge ben på én gang under mavetræningen, og dermed få mere styrke i maven. Får du ikke trænet den slappe mavemuskulatur, så kan du nemlig få problemer med ryggen og føle en generel træthed, fordi der ikke ligger en styrke i midten af din krop.

- Mange kan ikke mærke den tværgående mavemuskel, når de har født, og synes, at det føles helt blødt. De oplever slet ikke, at der er kontakt til den, og det tager tid at få styrken ind i den, men det går heldigvis hurtigt at træne dem op igen, hvis du vel at mærke træner rigtigt. Brug ti minutter tre gange om ugen i et par måneder, og du vil opleve en kæmpe forskel, siger Laila Torsheim.

For at få en flad mave er det selvfølgelig også nødvendigt at spise fornuftigt og motionere regelmæssigt, fordi fedt ikke kan punktforbrændes. Men når det er sagt, så handler det om at få et forhold til maven, som ifølge gravidyogalæreren ikke nødvendigvis skal ligne en 16-årigs sixpack efter, at der har ligget et lille menneske inde bag.

- Du får mere energi ind i kroppen ved at træne maven og dit sexliv bliver også bedre. Det skal gøres med tålmodighed. De fleste kvinder mellem 30 og 40 mister halvdelen af deres muskelmasse, fordi de får børn i den periode, og derfor bliver det sværere for dem at smide fedt, og de bliver hurtigere trætte, siger Laila Torsheim.

Hun opfordrer til, at man træner mave og bækkenbund. Ikke bare fordi det er rart at kunne passe sine jeans, men først og fremmest fordi det giver en masse energi og styrke både fysisk og psykisk.

Sådan træner du maven:
Sug navlen ind mod rygsøjlen og knib i bækkenbunden. Tænk på at det er ligesom, når du tager et par stramme jeans på for at kunne lyne bukserne. Du får således fat i den tværgående mavemuskel og træner korsettet i din krop. Derefter kan du gå i gang med at træne de andre mavemuskler.

Læs 10 tips til at få en flad mave på femina.dk
Eller
Hvordan du kan træne maven flad på femina.dk

Læs også