https://imgix.femina.dk/media/6a8dcbaa883b4d1293c4a0e503953a8f.jpg
Familieliv

Sådan undgår du frustrationer over dit barn

26. oktober 2009
af Signe Eriksen Tonsberg
Foto: Vanna Envall
Lyt til de signaler, dit barn sender, og hold fast, når du har taget en beslutning. Det giver mere ro mellem dig og dit barn, og du undgår konflikter

• Drop alle tanker om, at børn under to år kan være uartige og ondsindede. Det kan de ikke. Men de er nysgerrige og prøver gerne tingene af igen og igen.

• Stol på, at du gør det rigtige, og forsøg at holde fast. Hvis du har en fornemmelse af, at dit barn er træt, så er det nok det rigtige at hjælpe det med at falde i søvn, frem for at tage det op og prøve at give det mere mad, vugge det eller lignende.

• Brug din erfaring. Tænk: Hvad var det, der virkede sidst, barnet var rigtig ked af det?

• Sænk ambitionerne. Hvis du kan mærke, at dit barn har brug for nærhed med dig efter en lang dag i vuggestuen, så drop at lave den politisk korrekte grøntsagstærte, og vær sammen med dit barn i stedet. Rugbrød eller havregryn kan også være udmærket aftensmad.

• Acceptér, at børn spiser, når de er sultne. Måltidet må ikke blive en kampplads hverken for små eller store børn.

• Vær nærværende - også når I er ude. Dit barn kan mærke, hvis du er irriteret og gerne vil sidde i fred og tale med veninderne. Giv barnet nærvær, og foreslå måske veninderne, at I sidder nede på gulvet og er sammen på børnenes præmisser. Så skal I nok få snakket.

• Vær realistisk. Det er ikke realistisk, at to halvtrætte og småsultne børn skal lege alene sammen efter en lang dag i institutionerne, mens du laver aftensmad. Sæt realistiske rammer op for dem. Giv dem lidt at spise, når I kommer hjem, så blodsukkeret ikke skaber kriser.

• Lad dine børn være med. Selv om det umiddelbart virker tungt at skulle have en toårig med som gæstekok i køkkenet onsdag eftermiddag, kan det faktisk være både hyggeligt - fordi I er sammen om noget - og praktisk, fordi du har barnet hos dig og ikke skal pendle frem og tilbage mellem køkkenet og barnet.

• Grib bolden, og vend ulemper til fordele. Hvis dit barn hopper og kravler rundt på alt, så skal det måske have nogle udfordringer og for eksempel gå til gymnastik.

• Respekter dine egne grænser. Gør op med dig selv, hvor dine grænser går, før situationerne opstår. Tænk for eksempel over, om dit barn må få noget, før I går ind i butikken. Så er du afklaret, hvis konflikten opstår.

Kilde: Line Nielsen, Henriette Weberg og Benedikte Hertel.


Se også:
Kom glad gennem ulvetimen
Sådan undgår I en kræsen baby

Læs også