https://imgix.femina.dk/media/article/ve.jpg
Gravid

Naturlig smertelindring under fødslen - 4 metoder

29. november 2016
af Anne Romanelli
Naturlig smertelindring har sjældent bivirkninger for mor og barn, er nemt tilgængeligt og kan anvendes hjemme hos dig selv i begyndelsen af fødslen. Se fire eksempler på naturlig smertelindring her.

Fire eksempler på naturlig smertelindring:

1) Varme

Varme hjælper dine muskler til at være smidige og fremmer dannelsen og udskillelsen af kroppens eget smertestillende hormon, endorfiner. Sørg for at holde dig behageligt varm under fødslen, især på dine fødder, da kulde vil gøre det svært for dig at være afspændt. En spændt krop kan øge smerterne. Varme i form af f.eks. en varmepude, varmedunk eller et opvarmet håndklæde kan lindre et område, der er særligt ømt. Eksempelvis er varme lige over kønsbenet lindrende i den tidlige del af fødslen, hvor smerterne ofte er lokaliseret netop her. Senere i fødslen kan varme lindre ve-smerter i lænden.

4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen

2) Vand

Varmt vand i form af bruse- eller karbad kan have stor effekt på ve-smerter, da det varme vand fremmer udskillelsen af endorfiner. Står du under bruseren, kan du bruse det varme vand drekte på det sted, hvor du ønsker lindring. I karbad vil både vægtløsheden, bevægefriheden og det varme vand virke smertelindrende på dine ve-smerter. Vent gerne med at gå i karbad, til din fødsel er godt i gang, og dine veer er kraftige og regelmæssige. Nogle gange kan det varme vand nemlig virke så afslappende, at fødslen går i stå. Husk, at vandet skal være omkring 37 grader for at undgå overophedning af dig og dit barn.

Fordele og ulemper ved at føde i vand

3) Massage

Massage kan virke smertelindrende under fødslen, dels fordi det kan hjælpe dig til at slappe bedre af, dels fordi massage øger udskillelsen af endorfiner. Massage er typisk mest behageligt i ve-pauserne, men en fast hånd direkte på det sted, du har smerter, f.eks. i lænden, kan også virke smertelindrende under selve veen. På den nederste del af lænden ses fire små fordybninger. Et fast tryk med fre fingre i disse fordybninger eller et fast tryk med håndrioden i det smeretfulde område kan mindske ve-smerterne, fordi smertesignalet til din hjerne hæmmes. Få din partner eller fødselshjælper til at trykke på de omtalte punkter.

10 råd til at klare veerne

4) Ilt

Du kan selv øge dit iltindhold ved at tage dybe rolige vejrtrækninger før eller efter veen. Ilt kan have en smertelindrende effekt, idet iltgennemstrømningen til musklerne øges og hjælper med at fjerne resterne af den mælkesyre, der er tilbage i musklerne, f.eks. livmoderen.

Kilde: Bogen 'Fantastisk Fødsel' af Mette Radmer og Camilla Gry Temmesen. Køb bogen her >>

https://imgix.femina.dk/gucca_0.jpg

Oversigt: Andre former for smertelindring

Gravid uge for uge - så stor er din baby:

Læs også