https://imgix.femina.dk/media/c15517814dad4e3f998d96a5661167d1.jpg
Gravid

Hjemmefødsel: Antallet af hjemmefødsler stiger markant

9. marts 2012
af Nina Bendixen, NewsDesk, Aller Media
Antallet af kvinder, der vælger en hjemmefødsel, er steget betydeligt.

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at flere kvinder vælger en hjemmefødsel. En stigning på hele 20 % pr. år i 2010 og 2011. Steen Rasmussen fra Sundhedsstyrelsen kæder det høje tal sammen med de tilsvarende mange nedlagte fødestuer.

- Jeg ser to fænomener. Det ene er et stigende antal hjemmefødsler. Det andet er flere fødeafdelinger, som bliver lukket. Hvis man vil finde et svar, kan man måske se på de to fænomener samtidig, siger Steen Rasmussen til Alive.dk.

Det er især Region Sjælland, der mærker en stigning i hjemmefødsler, hvor blandt andet Slagelse Sygehus har lukket sin fødeafdeling for et par år siden.

- Afstanden til en fødeafdeling er blevet større, og det kan have en væsentlig betydning, når beslutningen om fødestedet skal tages, siger Steen Rasmussen og fortsætter:

- Det interessante er, at antallet af hjemmefødsler i mange år har været konstant på ca. 600. Men fra det ene år til det andet steg det 20 % til 720, og igen til 840 året efter.

Kvinderne har brug for ro
Jordmoder, Susanne Warming har i mange år arbejdet med kvinder, der ønsker at føde hjemme, og hun mener, at der er flere faktorer, der spiller ind, når kvinden vælger at føde hjemme.

- De har brug for nærheden og roen omkring sig, når de skal føde. Mange oplever, at de bliver stresset på de store fødeafdelinger, hvor jordmødrene bliver nødt til at tage sig af flere kvinder på en gang. Føder de hjemme, har de jordmoderen for sig selv og kan lukke døren.
Men også hun har bemærket sammenhængen mellem lukningen af fødeafdelingerne og stigningen i hjemmefødsler.

- Der er også en stor gruppe gravide, som vælger at føde hjemme, fordi der er langt til fødeafdelingerne. Jo flere fødeafdelinger der lukker, jo flere opsøger hjemmefødsler. De er bange for, at de ikke kan ikke nå frem, eller også kan de ikke overskue at køre så langt. Med en hjemmefødsel skal de bare koncentrere sig om at passe på sig selv, siger hun.

Antallet af hospitaler med fødeafdelinger er faldet fra 30 fødeafdelinger i 2009 til 24 fødeafdelinger i 2011.

Og læs hvad du skal have med i overvejelserne, når du skal vælge fødested på mama.dk

Læs også