https://imgix.femina.dk/media/291ffab5e21843d49b8e791d4c1429dc.jpg
Familieliv

Forældremyndighed

4. september 2010
af Ulla Nielsen
Er I gift, får I begge forældremyndigheden over jeres barn. For ugifte er sagen en anden.

Hvis I er gift, når I får jeres barn, deles I helt automatisk om forældremyndigheden og har fælles forældremyndighed.

Er barnet derimod født uden for ægteskab, har moren forældremyndigheden, medmindre hun vælger frivilligt at dele den med faren. Så får mor og far fælles forældremyndighed på linje med gifte forældre. Aftalen indgås ved enten før eller efter fødslen at underskrive en formular, som man får hos statsamtet (i København og Frederiksberg kommuner er det Overpræsidiet).

Fælles forældremyndighed kan kun indgås som en frivillig aftale, der skal være fuld enighed. Når man har fælles forældremyndighed, har man i princippet lige rettigheder og pligter over for barnet, og det forventes, at man kan finde ud af tingene, også selv om man ikke bor sammen.

Man kan dog få hjælp fra Statsamtet (Overpræsidiet), hvis man ikke kan blive enige om samværsret. Hvis den ene eller begge parter ønsker at ophæve den fælles forældremyndighed, kan man gøre det via statsamtet.Det udelukker ikke, at man bagefter beder statsamtet fastsætte for eksempel samværsaftaler.

Hvis man ikke er enige om, hvem der skal have forældremyndigheden, skal sagen i retten, som vil afgøre, hvem barnet har den tætteste tilknytning til.

Læs også:
Testamente
Faderskabssag
Skilsmisse

Læs også