https://imgix.femina.dk/media/9527ae6d1d67487892442e026a271685.jpg
Familieliv

Små børn kan godt komme med på flyferie

4. april 2011
af Anna Beckmann
Foto: All Over Press
Hvis du pakker og booker med omtanke, behøver småbørn ikke at blive hjemme fra flyferien.

Det er nu, du skal booke din sommerferie, og har du små børn, så lad det ikke stoppe dig.

Man kan nemlig sagtens have de mindste med i flyveren. Dog anbefaler netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fra netsundhedsplejerske.dk, at man vælger destinationer, der ikke ligger alt for langt væk:

- Det kan være svært med en lang flyvetur. Man skal kunne underholde dem, og de skal kunne røre sig. Men en flyvertur, der varer mellem en og fire timer, kan børn godt klare.

Book ekstra benplads og lej en lift
Helen Lyng Hansen anbefaler, at man vælger sæder med ekstra benplads, hvis det er muligt. På den måde får barnet mulighed for at sidde på et tæppe og lege. Til de allermindste er der også råd at hente:

-Nogle flyselskaber har en særlig babylift, man kan leje, og som hænger på væggen i flyvemaskinen, siger netsundhedsplejersken og påpeger, at det er en god ide at ringe til flyselskabet og høre om de specifikke regler.

Hun anbefaler desuden at man tjekker op på security-reglerne. I princippet kan man ikke have mere end max. 100ml flydende væske med op i flyveren og nogle tillader ikke fødevarer. Så hvis barnet skal have flaske, er det en god ide, at tage pulverbaseret modermælkserstatning med i en ubrudt emballage

Give barnet noget at sutte på ved landing
Det værste ved flyturen er landingerne, fordi små børn ikke kan udligne trykket i ørerne. Helen Lyng Hansen opfordrer til, at man har noget med, barnet kan sutte på:

- Hvis det er et helt lille barn, kan man give bryst eller flaske. De lidt større børn kan få lidt rosiner at tygge på, og så kan man købe en speciel ballon, man sætter ved næsen, der hjælper barnet med at udligne trykket, siger Helen Lyng Hansen.

Medbring god underholdning
Det er vigtigt at have god underholdning med til de små. Helen Lyng Hansen foreslår, at man pakker en lille rygsæk, hvor der blandt andet skal være noget nyt legetøj. Det er mere interessant end det gamle.

- Magnetspil, magnetiske tegnetavler, bøger og fingerdukker er gode ting, at have med på flyveturen, siger netsundhedsplejersken og forklarer, at det er legetøj man kan knytte små historier til og som ikke larmer.

Hvis barnet bliver ked af det eller bange, må man trøste, så godt man kan. Men der er det vigtigt, at man selv bevarer roen, da barnet spejler sig i forældrene.

- Man kan læse bøger om børn, der skal ud at flyve, inden man tager af sted, og på den måde forberede barnet på oplevelsen, siger Helen Lyng Hansen.

Sådan kommer i af sted på rejse under barslen

Fem råd til gravide der skal flyver på ferie

Læs også