https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/boern/opdragelse/613x300morskaelderud.jpg
Familieliv

Sådan siger du nej til dit barn - uden at sige 'nej'

1. oktober 2014
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
'Nej' er et af de ord, forældre bruger mest over for deres børn, men succesraten er ikke altid høj, og det ender ofte i skrig og skrål. Se her, hvordan siger nej – uden egentlig at sige det…

Siger du ofte 'nej' til dit barn? Så er du helt forkert på den, mener den amerikanske psykolog og børneopdragelsesspecialist Dr. Tsabary Shefali.

Ved at sige nej, afviser man barnets inderste ønsker og dermed også barnet, påpeger Shefali, der i The Huffington Post ligefrem kalder denne afvisning for en 'sjæleknuser'.

- Livet handler om at sige 'ja'. Livet er bekræftende, og 'ja' er det, som barnet instinktivt vil høre. Når vi siger 'nej', så antænder vi bare barnets naturlige trang til at kæmpe for det livsbekræftende 'ja', siger Tsabary Shefali og bruger sengetiden som et eksempel.

- Jeres barn siger 'Mor, jeg vil gerne blive oppe', og du siger 'Nej, du skal i seng nu!'. Så har du med det samme startet en krig mellem to egoer med forskellige viljer. For barnet vil instinktivt kæmpe for sit livsbekræftende ønske om at være vågen.

Sig ja - og få det resultat, DU ønsker

Men hvordan kan man så i stedet bruge ordet 'ja' - og samtidig opnå, at barnet går med til at lægge sig til at sove?

Her foreslår Shefali, at man siger 'ja', før man siger noget som helst andet, og derefter inkorporerer det i en sætning, der har samme betydning som 'nej-sætningen'. Så føler barnet sig hørt, og du får sandsynligvis alligevel det resultat, du selv ønsker.

- 'Ja, jeg ved, at du gerne vil være oppe. Selvfølgelig vil du det. Jeg kan også godt lide at være sent oppe. Men man bliver nødt til at gå i seng i god tid, så man ikke er alt for træt i morgen'.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en ulvetime uden skrig og skrål (Med tips til gode små lege, som I kan lege både før og efter aftensmaden)

Læs også