madpakke
Familieliv

Giv dit barn den bedste tid i børnehaven

11. november 2014
af Anne Romanelli
Det er umuligt præcist at vide, hvad der sker med sit barn i løbet af en dag i børnehaven. Men du kan alligevel gøre meget for at lette barnets begivenhedsrige og til tider udfordrende hverdag i institutionen...

Som forælder er det umuligt præcist at vide, hvad der sker med sit barn i løbet af en dag i børnehaven. Men du kan alligevel gøre meget for at lette barnets begivenhedsrige og til tider udfordrende hverdag i institutionen, hvis du forsøger at sætte dig ind i, hvordan hverdagen er og må føles for dit barn.

I børnehaven er barnet blevet bedre til at formulere sine egne tanker og umiddelbare behov. Det har dog stadig svært ved at overskue begreber som tid, følelser og andres reaktioner. Hverdagen i børnehaven kan oveni være krævende med mange aktiviteter og larm, og barnet bruger meget af sin energi på at lære de sociale spilleregler at kende.

Læs også: Det sker i hovedet på din 3-6-årige

Samtidig kan der være mange frustrationer forbundet med at føle sig større, men stadig være et mindre barn, der måske endnu bruger ble og sut - og endnu ikke er helt selvhjulpent.

Tal om barnets trivsel

For at være sikker på, hvordan dit barn trives i børnehaven, er det naturligvis vigtigt både at tale med barnet og med pædagogerne om det.

Spørg dit barn om konkrete ting, som hvad det har lavet i løbet af dagen, hvem det leger godt sammen med osv. Og spørg ind til barnets generelle trivsel hos pædagogerne - og find evt. frem til en fælles plan for, hvordan I sammen kan hjælpe barnet, hvis det kæmper med nogle ting, eller har noget, der skal arbejdes lidt mere med (praktisk såvel som følelsesmæssigt).

For at barnet skal trives, er det desuden vigtigt, at hverdagen er så ordnet og forudsigelig som muligt, så det kan føle sig tryg og bruge kræfterne på at udvikle sig og bearbejde de store tanker og følelser. Det er derfor også afgørende, at der er styr på de praktiske ting:

De praktiske forudsætninger

Ble

En del børn har smidt bleen, når de når børnehavealderen, men der er også mange, som ikke er klar til det endnu. Dit barn kan blive meget ulykkeligt, når det er ved at pottetræne og har uheld, men det er vigtigt, at du ikke presser det, men derimod tager den tid, det tager. I nogle børnehaver skal børnene selv have ble med, så måske kan du få barnet til at hjælpe med at pakke bleerne og i den forbindelse både vise, at det er ok at bruge ble, og samtidig tage snakken om, hvad man gør for at smide bleen.

Læs også: 10 trin til at blive blefri

Søvn

Nogle børnehavebørn sover stadig til middag, og modsat i vuggestuen eller dagplejen bliver lurene ikke tilpasset den enkelte, men derimod lagt i fastere rammer, og de foregår typisk ikke længere i krybber eller barnevogne, men derimod i køjesenge i større fællesrum. Derfor skal dit barn vænne sig til faste sovetider, og du gør barnet en stor tjeneste, hvis du prøver at have nogenlunde de samme sovetider derhjemme i weekenden. Dit barn må selvfølgelig stadig gerne få sutten eller sovedyret med, hvis det kan skabe ekstra genkendelse og tryghed.

Læs også: Farvel til sutten

Mad

I de fleste børnehaver skal barnet selv have madpakke med, og det plejer at være noget, som børnene er meget stolte af! Som regel serverer børnehaven et par mellemmåltider i dagens løb som fx frugt, knækbrød og boller. Men hovedmåltidet skal mange forældre selv sørge for. Køb en madkasse, som barnet selv kan åbne og lukke, og som er let at genkende med navn på. Smør også mad, som barnet selv kan håndtere. Og tænk på, at den daglige madpakke er en hilsen fra mor og far. De fleste børn elsker, når der ligger en lille overraskelse gemt i madkassen som en glad mund på leverpostejmaden.

Tøj

Sørg for, at der altid ligger skiftetøj i barnets kasse - mindst et ekstra sæt undertøj, strømper, bukser og bluse. Så er barnet garderet, hvis det har 'uheld', bliver beskidt på legepladsen eller vælter et glas vand ud over sig. Tøjet skal også være til at lege og røre sig i og skal kunne tåle slid og snavs. Overtøjet i garderoben skal også altid passe til barnets alder, legepladsen og årstiden! Hjælp dit barn til at blive selvhjulpent ved at købe tøj, der er nemt og praktisk at få af og på. Vælg også fodtøj, som barnet selv kan tage på - både hvad angår hjemmesko og sko til udendørs brug. Sidstnævnte bør desuden have fleksible såler, så de er behagelige at bevæge sig i. Husk at skrive navn i både tøj og sko, og at der i skoene skal være et gå- og voksetillæg på ca. 1½ cm.

Kilde: Babyxplore og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold

Læs også:
Brevkasse: Han trives ikke i børnehaven

Læs også