Spænd baby fast
Gravid

93 % spænder baby forkert fast i sin autostol: Her er de typiske fejl

13. januar 2017
af Anne Romanelli
En undersøgelse viser, at hele 93 % af nybagte forældre laver fejl, når de spænder deres baby fast i sin autostol. Se de typiske fejl her – og hvad du kan gøre for at undgå dem.

Langt de fleste forældre udsætter helt ubevidst deres børn for fare allerede i det sekund, de forlader hospitalet efter fødslen.

Årsagen er, at hele 93 % begår mindst én alvorlig fejl, når de spænder deres baby fast i sin autostol.

Guide: Sådan finder du den rigtige autostol

Det viser en ny undersøgelse, som blev præsenteret ved American Academy of Pediatrics i San Diego, USA.

- Nyfødte er de mest skrøbelige, du kan sætte ind i en bil, fordi deres svage nakker og muskler kombineret med deres store hoveder betyder, at de anatomisk set er ‘skabt’ til at få større hoved- og nakkeskader. Nybagte forældre er også skrøbelige, da de er udmattede, stressede og måske stadig i smerter efter fødslen. På mange måder er dette den ’perfekte storm’, som fører til så mange fejl med barnets autostol, siger forskningsleder Benjamin Hoffman, der er direktør i Tom Sargent Children's Safety Center, ifølge fitpregnancy.com.

De typiske fejl med barnets autostol

Forskerne observerede i alt 267 nybagte forældre, mens de spændte deres babyer fast i autostolen. De observerede også, hvordan de forældre, som endnu ikke havde installeret selve autostolen i bilen før fødslen, greb dette an.

Den bedste autostol er kåret

De mest hyppige fejl var følgende: 68 % spændte ikke selerne stramt nok, 43 % installerede ikke autostolen stramt nok, 36 % placerede autostolen i en forkert vinkel, og 33 % placerede det eventuelle spænde mellem de to skulderseler for lavt – dvs. det spænde som skal holde selerne tæt sammen, så de ikke glider ned over barnets skuldre.

Se billede af dette spænde her:

https://imgix.femina.dk/sele_3.jpg

NB: Ifølge autostol.dk er selespænder som på dette billede ikke lovlige i Danmark.

Sådan spændes barnet rigtigt fast

Benjamin Hoffman råder derfor forældre til at få en grundig vejledning af en ekspert i den butik, hvor man køber autostolen, samt at læse brugervejledningen grundigt inden installering og brug af autostolen.

Vidste du?: Så længe skal dit barn sidde bagudvendt i sin autostol

Ifølge Hoffman skal man sikre sig at…

• sikkerhedsselerne er så stramme, at man ikke kan få en finger ind under dem.

• det eventuelle ekstra sikkerhedsspænde, som der er i nogle autostole mellem de to skulderseler, er placeret midt på barnets bryst på højde med barnets armhuler.

• autostolen ikke kan bevæge sig mere end en inch (=2,5 cm) frem og tilbage samt fra side til side, når den er installeret.

• autostolen, når den er installeret, hverken hælder for meget fremover eller bagud. Sørg for, at den er vinkelret, da en forkert vinkel ikke vil beskytte barnet nok ved kollision og kan blokere barnets luftveje.

Hvornår skal man skifte til en større autostol?

Få billigere babyudstyr - 8 tips:

Læs også