Kvinde som dyker motion, fordi det styrker ens søvn.
Sundhed

Søvn og træning: Må jeg træne inden sengetid?

13. juli 2023
Olivia Zypikoff
Foto: Colourbox
Har du undret dig over, hvorfor dit træningscenter ikke tilbyder hold efter kl 20? Det er nemlig bedst for din nattesøvn, at din træning foregår i dagtimerne og ikke lige inden sengetid.

Hvordan påvirker træning søvn?

Du sover bedre efter en dag med sved på panden, men hvorfor? Efter at kroppen har været fysisk aktiv, går musklerne ind i en hvilefase, som hjælper hele kroppen til at slappe af, når man skal sove.

Tidligere studier har vist, at træning inden søvn kunne hjælpe mod søvnløshed og forbedret søvn. Træning virker som et naturligt “sovemiddel", men hvornår det her sovemiddel skal indtages, er vi blevet en smule klogere på. Ny forskning viser, at fysisk aktivitet inden sengetid har en skyggeside.

Træning påvirker positivt din søvn

Der er ingen tvivl om, at træning er godt for søvn, og omvendt; søvn er godt for træning.

Den mest kendte og mindst ligeså vigtige, er at kroppen restituerer, mens du sover; søvn giver dig nemlig en sund og stærk krop. Det er værd at vide, at hård konditionstræning får kropstemperaturen til at falde efterfølgende, hvilket skaber gode betingelser for søvn. Efter endt træning slapper stress-systemet i hjernen af og reducerer naturligt mængden af stresshormoner.

Forbehold ved træning om aftenen

Det er værd at overveje, hvor sent på dagen du træner.

  • Træning inden søvn vækker kroppen.
  • Træner du inden sengetid, bliver kroppen for varm. Det tager normalt 4-6 timer for temperaturen i kroppen at falde igen efter hård fysisk aktivitet.
  • Sen træning påvirker den første søvnfase og udskyder dermed din søvnrutine.

Hvornår på dagen er det bedst at træne, hvis du gerne vil sove godt?

“Træn om morgen”, konkluderer en undersøgelse fra Appalachian State University i USA, der har udgivet et studie om træning og søvn.

Forskerne undersøgte søvnmønstre hos deltagerne, som lavede fysisk aktivitet på tre forskellige tidspunkter: kl. 7, kl. 13 eller 19. Deltagerne, som trænede om morgenen, havde en dybere søvncyklus end eftermiddags- og aftengruppen.

Morgengruppen havde 75 procent mere tid i den genopbyggende søvnfase, nemlig den dybe søvn. Effekten skyldes sandsynligvis, at træning om morgenen forstærker de processer i kroppen, som styrer din naturlige døgnrytme.

Forsøg at træne, mens det er lyst

Vores indre ur fortæller os, at når natten falder på, er det tid til søvn. Vi anbefaler at udnytte dagtimerne, hvor vi får energi fra lys, og den skal selvfølgelig bruges på en omgang træning. Udendørstræning under blå himmel udskiller lykkehormoner, som forebygger stress.

Læs også