https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1332_goer_op_med_den_paene_pige.jpg
Selvudvikling

Psykolog: Gør op med den pæne pige

13. august 2013
Af Lonnie Kjer, Oestrogen.dk 08/13/2013 - 00:00
Hvis det ikke er dig selv, så kender du hende med garanti … ja-sigeren, slideren, hende der lige kan ordne og fikse alt, altid arbejder over, gerne passer vejens unger og selvfølgelig disker op med øko-mad og overskud om aftenen

Gevinsten er nemlig anerkendelse. Og dét elsker kvinder.

- Vi lever af det. I hvert fald de kvinder, der gerne vil opfattes som enormt søde og dygtige piger, fortæller psykolog Mette Holm.

Læs også: Guide: Sådan gør du op med den pæne pige

’Den klarer jeg da!’
Det har vi – eller de – så brugt det meste af livet på. Som en lidt dårlig vane, der er svær at ryste af sig.
- For mange kvinder er brændstoffet ros og anerkendelse, og det får man, når man er sød, velvillig, samarbejdsvillig og ikke er bleg for altid at sige ja til opgaver af enhver art, forklarer psykologen.

Vi vil nemlig være dygtige. Men mens vi ordner verdenssituationen og dagens mange opgaver, sørger vi også for, at alle folk omkring os har det godt. Sådan er det for pleaser-kvinden.

Sæt grænser – undgå stress
Men det hårde slid og den evige høje puls har sin pris for mange af de kvinder, der har svært ved at sige nej.
- Selvfølgelig slider det at være ’på’ konstant, og selvom der er forskel på folk og på, hvor meget man kan klare, er det stressende i det lange løb,” siger Mette Holm.

- Desværre er det også bare rigtig svært for den slags kvinder at finde sin nye rolle som den, der godt kan finde ud af at sætte sine grænser.

Mærk efter – og sig nej tak!
Og dét er egentlig opskriften. Umiddelbart ret nem at gå til. Og så betaler det sig.

- Åbenbaringen er jo, at det i dén grad giver bonus at sige fra. Folk har stor respekt for folk, der sætter grænser, takker nej eller lige skal tænke over, om den og den opgave nu også skal være på deres skuldre, forklarer Holm.

- Man skal købe sig lidt ekstra tid, så man rent faktisk lige kan mærke efter, om det er realistisk at nå det her, eller det måske i dag ville være smart at overlade det til en anden, og det virker hverken underligt eller utjekket lige at vende tilbage, når man har undersøgt skemaet og ugen.’

Det sunde liv
For nej, du kan ikke klare hele verden. Du SKAL ikke klare hele verden, og folk vil respektere, at du siger fra.

- Og hvem gider egentlig også være hende den konstant over-ivrige? Og da slet ikke, hvis det ender med stress, fordi både en selv og omgivelserne har vænnet sig til, at her er én, der klarer det hele og aldrig siger nej til noget som helst? Det er federe at være hende, der passer på sig selv og lever et sundt liv, mener Mette Holm.

Vælg din nye rolle!
Men kan man få en ny rolle? Hvor dagsordenen og tempoet er et andet?

-Ja! Rollen som pleaseren og den flinke pige er jo også en, du engang har fået trukket ned over dig. Af andre eller af dig selv. Og nu finder du altså på en ny rolle fortæller Mette Holm og tilføjer:

- Se på, hvem der har placeret dig dér, for det er sikkert dig selv, der har gjort det for – ubevidst – af få den anerkendelse, der er så vigtig. Men med det hårde slid følger også en dårlig samvittighed, du lige så godt kan gøre op med.

På afvænning som ja-siger!
For måske KAN du godt klare en uge i parforholdet eller på jobbet uden stående bifald eller – i hvert fald – masser af ros og anerkendelse? Måske er det ok ’bare’ at ha’ passet sit job rigtig godt indenfor de 37 timer, du får løn for?

Ta’ en kold tyrker, lyder rådet.

- Stil dig ikke op i ’jeg kan, jeg vil, jeg gør det’-køen hele tiden. Over tid går det nemlig ikke at være så givende, og du vil opdage, at din energi vendes til noget bedre. Og måske lærer man ikke bare sådan lige at sige fra. Men man kan lære ikke at sige ’til’, siger psykolog Mette Holm.

Læs også: Kvindelige forbilleder giver stress

Læs også