https://imgix.femina.dk/media/357732b6aba64917af0ea3df3ff5f49c.jpg
Selvudvikling

Overspringshandlinger – en dårlig vane

18. november 2009
af Anne-Mette Bykær Lunde
Foto: Gitte Sofie Hansen
En opgave venter, men først skal du lige ringe til en god veninde, kommentere en status på Facebook, købe ind eller ordne andre praktiske ting. Hvorfor – og hvordan du kan blive bedre til at udnytte din tid

Der er en underliggende årsag til overspringshandlinger, og det er den, du skal finde frem til og arbejde med. Rådgiver Dorthe Rindbo har specialiseret sig i personlig planlægning og effektivitet, og hjælper kvinder med at få mere tid, overblik og overskud. - Overspringshandlinger er en vane, som vi har udviklet for at håndtere frygten for enten at påbegynde eller afslutte en opgave, siger Dorthe Rindbo. Ifølge Dorthe Rindbo kan en underliggende årsag være lavt selvværd, frygt for fiasko, eller at du forventer urealistisk meget af dig selv. - Hvis du har tårnhøje ambitioner om, at du skal have løst en bestemt opgave til perfektion, så kan det være uhyre svært at få taget hul på opgaven. Det er derimod betydeligt nemmere, hvis du har en målsætning om blot at komme i gang med opgaven, forklarer Dorthe Rindbo.

5 overbevisninger, der får dig ud over stepperne

• "Lige nu handler det bare om at komme i gang."
• " Jeg kunne godt tænke mig et perfekt resultat, men et godt resultat vil stadig være fantastisk."
• "Jeg har allerede al den viden, jeg skal bruge."
• "Jeg vil gerne have hjælp, men jeg kan sagtens komme videre uden."
• "Jeg har altid mine ting færdig i god tid."

Ud af spiralen
For at man kan komme ud af den negative spiral og undgå overspringshandlingerne, anbefaler Dorthe Rindbo, at man noterer sine overspringshandlinger ned, samt de undskyldninger, man typisk har for ikke at gå i gang med bestemte opgaver. - Ud fra dine noter kan du begynde at se, hvad ligheden er mellem de opgaver, du bliver ved med at udskyde, og dermed finde ind til, hvilke årsager der egentlig ligger bag din udsættertrang, siger Dorthe Rindbo.

Skyld i stress
Overspringshandlinger kan medvirke til stress, for når vi udskyder tingene til sidste øjeblik, sætter vi os selv under pres. Det giver konstant angst for, at vi ikke når at blive færdige til tiden. - Når vi udskyder en svær eller ubehagelig opgave, får vi en slags midlertidig belønning. Vi slipper nemlig - kortvarigt - for den stress, opgaven giver os. Overspringshandlingerne hjælper os væk fra denne ofte ulidelige tilstand af stress, siger Dorthe Rindbo. Risikoen er, at jo mere ubehagelig eller vanskelig en opgave er, desto flere overspringshandlinger vil vi forsøge at lave.

Læs også:
Forstå dig selv og din partner

Bliv lykkelig i morgen

Læs også