progesteron
Krop & velvære

Progesteron - Hormonet du skal blive klog på

Du har sikkert hørt om hormonerne østrogen og testosteron, men kender du også progesteron? Ellers så læs med her, hvor ernærings- og stressekspert Sally Walker gør dig klog på hormonet, der spiller en rolle for alt, fra din vægt og dit stressniveau til sunde knogler og smuk hud. Og som vi er i stor risiko for at have for lidt af.

 
 
Hvad er et hormon?
Et hormon er en kemisk budbringer, der bliver produceret i kroppens hormonproducerende kirtler og udskilt i blodet, hvor det transporteres til et sted i kroppen, hvor det påvirker aktiviteten i celler og væv.
Kilde: Sundhed.dk
 

1. Progesteron er ...

Progesteron er et hormon, der fungerer i nøje samspil med kønshormonet østrogen, blandt andet i forbindelse med din menstruationscyklus. Her er østrogen meget aktivt de første 14 dage, hvor ægget gøres klar til befrugtning, og livmoderslimhinden fyldes med blod. Herefter stiger progesteronniveauet, hvilket dæmper og styrer østrogenets effekter. Det fører blandt andet til, at immunforsvaret sættes en smule ned, så det ikke begynder at angribe mandens sæd.
 

2. Den vigtige balance

Fordi progesteron er en vigtig modspiller til østrogen, er det afgørende, at der er balance mellem de to hormoner. Hvor østrogen speeder op for mange processer i kroppen som immunforsvar, celledeling, fedtlagring og så videre, sørger progesteron for, at aktiviteterne ikke tager overhånd. Det vil sige, at progesteron bl.a. nedsætter risikoen for autoimmune sygdomme som leddegigt og sklerose. Her er en række andre af hormonets effekter:
• Øger fedtforbrændingen
• Er naturligt vanddrivende
• Fungerer som en naturlig humørløfter
• Virker normaliserende på blodsukkeret
• Beskytter mod bryst- og livmoderslimhindekræft
• Stimulerer dannelsen af nye knogleceller
• Bremser en overaktiv immunreaktion
• Virker styrkende på stofskiftet
• Får nervesystemet til at falde til ro, så du nemmere falder i søvn og er mindre stresset
• Støtter produktionen af elastin, der fremmer en sund hud
 
 

3. Har du for meget østrogen i kroppen?

Har du en overvægt af østrogen i kroppen til fordel for progesteron, kan det have en række konsekvenser. Nogle af dem er:
• Fibromer, endometriose, tung blødning og smertefuld menstruation
• Knuder i brystvævet
• Øget fedt på bryster, hofter, balder og lår
• Væskeophobning i kroppen
• Nedsat blodsukkerkontrol, hvor symptomerne kan være øget appetit efter søde sager og øget risiko for type 2-diabetes
• Øget risiko for blodpropper
• Øget risiko for livmorslimhinde-
kræft og brystkræft
• Sløvt stofskifte
 
 

4. Progesteron og prævention

Progesteron bliver dannet i binyrebarken gennem hele livet og derudover også i dine æggestokke, når du er i den fødedygtige alder. I æggestokkene dannes progesteron i den follikel, der er tilbage efter ægløsning, og som du måske kan huske fra biologitimerne går under navnet det gule legeme. Og produktionen af progesteron i æggestokkene sker derfor også kun, hvis der har været ægløsning. Hvis du spiser p-piller eller har hormonspiral, stoppes ægløsningen og dermed kroppens egen produktion af progesteron i æggestokkene. Disse præventionsmidler indeholder til gengæld en gruppe af syntetiske hormoner, der hedder gestagener, der har en lignende virkning, men som ikke er identisk med kroppens eget progesteron og derfor heller ikke har den samme effekt. Det kan føre til bivirkninger som for eksempel blodpropper, fordi østrogenet forbliver dominerende i kroppen.
 
LÆS OGSÅ: Progesteron er ikke det eneste hormon du skal have styr på. Læs med her og se, hvordan du får styr på dine hormoner
 

5. Progesteron påvirker din menstruation

Er du kvinde og mellem 40 og 50 år, er det sandsynligt, at du ikke altid har ægløsning, selv om du har menstruation. Det vil også sige, at dit progesteronniveau daler, hvilket kan føre til, at din menstruation ændrer karakter – for eksempel kan du opleve kraftigere blødninger, eller at cyklus bliver kortere.
 

6. Derfor er der risiko for hormonel ubalance

Progesteron bruges i kroppen til produktion af en række andre hormoner for eksempel stresshormonet kortisol og kønshormonet testosteron. Østrogen derimod er et ”slutprodukt”. For eksempel dannes det i fedtvæv, ligesom vi også kan få det udefra via blandt andet parabener. Da der er så mange måder, vores østrogenniveau kan stige på, og så mange processer, der gør brug af vores progesteron, betyder det, at vi ofte ender med at have for meget østrogen i kroppen og for lidt progesteron – mens man i praksis ikke ser det omvendte.
 

7. Stress tærer på progesteron

Progesteron er en af de grundsten, der skal bruges, når kroppen skal danne stresshormonet kortisol, og det betyder derfor, at stress ”bruger af” kroppens progesteron og dermed nedsætter progesteronniveauerne i kroppen. Så har man overvægt af østrogen i kroppen, kan det være en idé at forsøge at sænke stressniveauet, hvis det er forhøjet, for jo mere stress, des mindre progesteron.
 

8. Mænd danner også progesteron

Mænd danner progesteron i binyrebarken, og som i kvindekroppen er progesteronet i mandekroppen også med til at opbygge væv, for eksempel knogler og hud, ligesom det også bruges til dannelsen af stresshormonet kortisol og kønshormonet testosteron.
 
LÆS OGSÅ: 4 trin til at mildne din overgangsalder
 

9. Progesteron og graviditet

Progesteron spiller en meget vigtig rolle i graviditeten. Via progesteronets immunnedsættende virkning sørger det for, at det befrugtede æg er beskyttet mod kroppens immunforsvar. Derfor kan et fald eller mangel på progesteron føre til, at ægget bliver afstødt eller aborteret, og menstruationen begynder.
 

10. Sådan kan du påvirke din hormonbalance

Du kan ikke påvirke din krop til at producere mere progesteron. Men har du fået konstateret en ubalance mellem dine østrogen- og dine progesteronniveauer, kan du påvirke balancen ved at sænke dit østrogenniveau, for eksempel gennem vægttab, hvis du er overvægtig. Du kan også forsøge at undgå de såkaldte xenoøstrogener, altså molekyler, der virker som østrogen i kroppen. Dem finder du i eksempelvis sojamælk, i vand fra plastikflasker, der indeholder BPA, samt i hudplejeprodukter med parabener. Progesteron kan også produceres i laboratorier på basis af soja eller vilde yamsrod og tilføres kroppen i form af creme – tal med din læge om den mulighed.
 

11. Hormonerne i overgangsalderen

Kvinder i overgangsalderen oplever ofte hormonel ubalance – men får man ikke for meget østrogen udefra, vil hormonerne som regel balancere sig selv igen i 55-60-årsalderen, dog i langt lavere niveauer end før overgangsalderen, hvilket er årsag til de mange forskellige ældningstegn som svagere knogler og slappere hud.
 
Om eksperten
Sally Walker er ernæringsekspert, fysioterapeut og stressanalytiker og afholder kurser, ligesom hun har personlige konsultationer, hvor hun blandt andet rådgiver folk i forhold til deres hormonbalance. Se mere på sally-walker.com
 

 

Læs mere om: