Forkølelse - hvilke råd virker?
Krop & velvære

Forkølelse: Hvilke råd lindrer effektivt forkølelse?

Varme fødder, honning i mælken og damp i ansigtet. Alle kender de velmenende råd om, hvordan vi undgår og lindrer forkølelse. Vi kigger nærmere på dem og ser, hvad rent faktisk virker.

Vi hoster og snotter lidt rigeligt i disse kolde dage. Og vi døjer med vinterforkølelser, fordi vi i de kolde måneder opholder os meget indendørs, og derfor kommer i tættere kontakt med andre mennesker, fortæller læge Morten Engsig fra Rigshospitalet:

"Når det er koldt udenfor, er vi meget mere indendørs, og derfor kommer vi automatisk oftere i tæt kontakt med andre mennesker. På den måde breder smitten sig langt hyppigere."

Læs også: Undgå forkølelse og influenza

Kan varme fødder forebygge forkølelse?

Så hvad kan vi gøre? Ifølge bogen "Hold da helt hus" af TV2s husmodereksperter Julie Skals og Ann-Alicia Thunbo Ilskov er det en god ide at holde fødderne varme:

"Du kan undgå mange vinterskavanker ved at holde fødderne varme hele tiden," skriver de i bogen.

Engsig afviser imidlertid, at man helt kan undgå forkølelse ved at have varme fødder. Det er ganske enkelt fordi, at forkølelse er en virus-sygdom, der smitter gennem luften og berøring med for eksempel spytdråber fra smittede personer.

Det er altså den tætte kontakt med ens omgivelser, der er hovedårsagen bag de mange vinterforkølelser, og det kan varme fødder ikke ændre på.

Læs også: 5 naturlige energi drikke

Kulde sløver immunforsvaret

Der er dog alligevel noget med temperatur, der kan gøre en reel forskel. Kulde kan nemlig påvirke vores blodgennemstrømning, især til områder som munden og næsen, som forkølelsesvirusset trænger ind igennem.

Det betyder, at de immunceller og antistoffer, som bekæmper virusser, er mindre effektive, og det kan gøre det lettere at blive syg.

 

Virker varm damp?

Et klassisk husmodertrick imod forkølelse er at sidde med overdækket ansigtet over et varmt dampbad. Hertil anbefales det desuden, at dråber af pebermynte eller kamillete tilsættes. Dette skulle angiveligt løsne op for forkølelsen, lette vejrtrækningen og forkorte perioden med snot i næsen.

Men, forklarer Morten Engsig, der findes ingen dokumentation for, at det forkorter sygdomsperioden. Det kan blot midlertidig løsne snot, men ikke fjerne selve virusset.

Læs også: Sådan bliver du sund og smuk fra morgenstunden af

Fødevarer mod forkølelse

Nogle mener, at fødevarer der indeholder hvidløg eller mange C-vitaminer kan være med til at forebygge og forkorte forkølelsesforløbet. Til det siger Engsig:

"Hvidløg har ingen virkning, når først symptomerne er startet. Det er tvivlsomt, men i princippet ikke umuligt, at de har en forebyggende effekt."

"C-vitamin har en mulig beskyttende virkning mod forkølelse hos personer, der har været udsat for stor fysisk aktivitet, og hvor immunforsvaret kan være overanstrengt."

 

Gode drikke der lindrer forkølelsen

Hvis du har behov for at lindre på symptomerne fra forkølelse eller ondt i halsen, kan du med fordel prøve med varme drikke. De varme drikke har i sig selv ingen helbredende effekt, men de kan være med til at skabe velvære og lindring, hvilket bestemt kan være tiltrængt under et sygdomsforløb.

Prøv fx disse:

  • Kamillete med mælk og honning
  • Varm mælk med 1 tsk. Honning
  • Varmt vand hældt over et stykke skrællet ingefær og saften fra ¼ citron
  • Varm solbærsaft
  • Varm kakao med 2 cl. 80 procent rom

Kilder: Morten Engsig, Læge ved Rigshospitalet, "Hold da Helt Hus" af Julie Skals og Ann-Alicia Thunbo Ilskov. Politikens Forlag.

Kosttilskud, der lover at hjælpe immuforsvaret på vej

Nogle sværger til kosttilskud, når forkølelses-sæsonen sætter ind - andre tror ikke på det. For de fleste kosttilskuds vedkommende findes der ikke videnskabelige beviser for deres effekt - men det forhindrer ikke mange i at opleve, at de virker.

Her kan du se nogle af de kosttilskud, der gerne vil hjælpe os raske igennem den kolde tid.

Pukka hjælper immunforsvaret

Pukka Andrographis er tabletter og kosttilskud i familie med det velkendte echinacea eller rød solhat. Tabletterne skulle styrke immunforsvaret ved at øge mængden af antistoffer. Kosttilskuddet er særligt til influenza-symptomer og forkølelse, og her skulle man altså opleve, at infektionen hurtigere går over. Find dem her. 

Rød solhat mod forkølelse

Varme drikke er rare og lindrende og denne indeholder så også echinacea og hyldebær. Det er bevist, at echinacea kan afkorte sygdomsforløbet ved forkølelse, men det virker altså lindrende - ikke forebyggende. Find det her.

Er det hæshed, der driller dig, kan pimpinelle-dråber være en hjælp. Her skal man dog være opmærksom på, at der er en helt del alkohol i flasken, så det er ikke til børn eller folk på antabus. Find dem er.

Læs mere om: