Krop & velvære
8. februar 2013

5 måder at skære ned på saltet

Vi spiser alt for meget salt og det betyder øget risiko for forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. Vil du gerne skrue ned for saltet, så læs med her
Af: af Pernille Lewinsky Kofoed
https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/01/05/spar-saltet/salt-spar612x325.jpg

foto: Panthermedia

De fleste danskere får i gennemsnit 10 gram salt om dagen, men på grund af risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme anbefaler Hjerteforeningen, at kvinder får maksimalt 6 gram salt dagligt.

Det sundeste ville dog være at sænke saltindtaget til højst 5 gram per dag - eller hvad der svarer til en lille teskefuld. Undersøgelser viser faktisk, at selv en beskeden reduktion på et par gram salt dagligt kan forebygge hjerte-kar-sygdomme med hele 25 pct.

LÆS MERE: Skal du spise ekstra salt, hvis du sveder meget? Få svaret her, hvor vi ser på 5 myter om salt

Så det kan betale sig at skrue ned for saltforbruget. Og det er slet ikke så svært endda.

Her får du fem måder at skære ned på saltet

1. Spice maden op
Du kan spare på saltet ved at tilsætte flere krydderier til din mad. Gem saltet væk og brug i stedet masser af friske krydderurter eller stærke krydderier som hvidløg, chili, ingefær og peber.

LÆS MERE: Chili er ikke kun et lækkert og stærkt krydderi. Chili skruer også op for din forbrænding

2. Erstat med sundere alternativer
I stedet for almindeligt salt, kan du salte maden med:

- Sojasauce, der indeholder 40 pct. mindre natrium end hvidt salt.

- Tør oliven uden sten i ovnen i 10-12 timer ved 50-60 grader og brug dem hele eller hakkede til at salte maden.

- Parmesanost, der er revet meget fint. Godt til kød, kylling, pasta og i brød.

- Ansjoser, der er tørret på et stykke køkkenrulle og hakket fint.

Vil du gerne have tynde lår. Under artiklen får du tre tips til hvordan du får flotte og tynde lår

3. Lav mad fra bunden
Halvfabrikata og færdigretter indeholder ofte meget salt. Spis derfor mindre forarbejdet mad som pålæg, supper, saucer og færdigmarineret kød. Begræns også indtaget af chips, saltede nødder, kiks og fastfood.

4. Væn dig til at spise mindre salt
Det tager typisk 14 dage at vænne sig til at bruge mindre salt. Smagsløgene vænner sig til smagen af salt, men når du begynder at spise mindre, bliver du også bedre til at smage salt, da din overfølsomhed for salt øges.

5. Salt som stimulans
Vær opmærksom på, om du bruger salt som stimulans. Når vi er trætte, har vi ofte lyst til salte ting, fordi vi føler, at det giver energi. Sørg i stedet for at få søvn, sund mad og ikke mindst motion.

Læs mere om:

Læs også