https://imgix.femina.dk/media/d7124a8eb3774765ac6aeda02108367f.jpg
Krop & velvære

Drop kød - spis bælgfrugter i stedet

13. februar 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Tørrede bælgfrugter giver en bedre mæthed end kød, og kan med fordel erstatte kødet

Vil du gerne skære ned på dit forbrug af kød, men mangler du noget at erstatte kødet med, så retten fortsat har fylde og mætter?

Så kan du med fordel skifte dit fokus fra kødet i køledisken til hylderne med tørrede bælgfrugter som kikærter, bønner og forskelligfarvede linser, lyder rådet fra kostekspert Birgitte Escherich, der er direktør og medejere af Kostkompagniet.

- De tørrede bælgfrugter har udover et højt indhold af kostfibre også et meget højt indhold af proteiner, hvilket gør, at man faktisk sagtens kan erstatte kød med de tørrede bælgfrugter, forklarer hun til Alive.dk.

Drop kød og få en bedre mavefornemmelse
Og der er flere fordele ved enten helt at droppe kødet eller erstatte store dele af kødet med enten kikærter, linser eller bønner. De tørrede bælgfrugter giver nemlig en bedre fornemmelse i maven i forhold til kød.

- De tørrede bælgfrugter giver en velfungerende mave og elastiske tarme, og det er det modsatte af kød, der ligger lang tid i vores tarmsystem, og som giver hårde tarme. Det høje indhold af kostfibre i bælgfrugterne gør, at massen suger en masse væske, der betyder, at massen bliver mere fleksibel, siger Birgitte Escherich.

Derudover er de tørrede bælgfrugter også rige på kostfibre, der er et udtryk for, hvor godt en fødevare mætter, og derfor behøver man ikke spise så store mængder mad, når der er bælgfrugter i retten.

- Når man begynder at spise mad, hvor man bruger de tørrede bælgfrugter, skal man prøve at spise lidt langsommere, end man plejer, og så vil man mærke en fantastisk mæthed, der både varer længere end den mæthed, man får fra kød, men som også er en mere let form for mæthed, siger hun.

Husk at sætte bælgfrugter i blød
Hvis man er i tvivl om, hvordan man så skal bruge de tørrede bælgfrugter, der alle stammer fra forskellige sorter af bønner, som er blevet taget ud af bælgen og tørret, så har Birgitte Escherich fem forskellige bud på, hvordan man får de forskellige typer bønner, kikærter og de forskelligfarvede linser ind i madlavningen.

- Bælgfrugterne skal sættes i blød natten over, inden de skal koges. Og det er vigtigt at være opmærksom på, at de suger meget væske, hvilket betyder, at de øger deres vægt, siger Birgitte Escherich og forklarer, at 100 gram tørrede bælgfrugter fordobler deres vægt, når de er færdigkogt.

Hun anbefaler, at man starter med at koge en stor portion af de tørrede bælgfrugter, og så kan man fryse dem ned i portioner, så man altid har færdigtilberedte bønner, linser eller kikærter.

Bælgfrugter som kødforlænger- og erstatning
Skal man eksempelvis lave bøffer eller frikadeller, så kan man blende bælgfrugterne og tilsætte dem i farsen. Man kan med fordel tage hensyn til, hvilken type kød man bruger og vælge en bønne, der passer til. Er det kyllingefars, kan man bruge hvide bønner eller kikærter, mens kidneybønner passer bedre til oksekød. Fars kan sagtens opsluge 50 procent blendede bælgfrugter. Det er et spørgsmål om smag.

Man kan også lade bælgfrugterne helt erstatte kødet. I en lasagne kan man med fordel skifte kødet ud med linser, ligesom man kan lave en kødsauce, hvor linser, bønner eller kikærter udgør kødet.

- Bælgfrugter til salater
Man kan lave de mest fantastiske salater med kogte bælgfrugter. Det kan anbefales at bruge en masse finthakkede krydderurter, pesto, olieeddikedressing og så er det lækkert at tilsætte en form for syre i form af enten limesaft eller citronsaft.

- Bælgfrugter til purere
De fleste kender humus, der er lavet af blendede kikærter. Der skal bruges en del væde, og her kan man med fordel bruge grøntsagsboullion. Men man kan også lave en bønnepuré, som er det samme koncept som humusen, men hvor man i stedet bruger tørrede bønner.

- Bælgfrugter til bøffer
Både kikærter, linser og bønner kan bruges til at lave vegetarbøffer. Man skal bruge de tørrede bælgfrugter der har stået i blød. Brug cirka 300 gram bælgfrugt og 150 gram andre ingredienser som eksempelvis løg, forskellige rodfrugter, krydderier og en lille smule mel. Det hele blendes og massen formes til bøffer, der steges i olie.

- Bælgfrugter som jævning i supper og sauce
Man får en ekstra sund suppe, hvis man eksempelvis koger røde linser med, når man laver suppe. Når man blender suppen, vil linserne fungere som en jævning. Hvis det er en suppe med struktur, så kog og blend linserne ved siden af og tilsæt derefter jævningen. Man kan også tilsætte blendede bælgfrugter i sin pizzasauce eller sin almindelige sauce. Det giver en god smag og en sundere sauce.

Læs også