https://imgix.femina.dk/media/49c4b17380094f5d8c10f7982a451ba2.jpg
Krop & velvære

Besat af at spise det rigtige

3. november 2009
af Rikke Hast
Foto: Shutterstock
De fleste af os elsker at komme på restaurant og nyde overraskende, veltillavet og lækker mad. Sådan er det ikke for et menneske, der lider af ortoreksi. Er man ortorektiker kan et restaurantbesøg i værste fald være et sandt mareridt.

En ortorektiker vil typisk ringe til restauranten i forvejen for at kontrollere, hvad de serverer.

Alene det at vælge en restaurant kan tage dem en evighed.

"Når man har ortoreksi, er man besat af at spise det, man selv opfatter som det rigtige, og det kan være meget vanskeligt at kontrollere, når man spiser ude," siger Theresa Abegg, der er ledende psykoterapeut og medindehaver af Center for Spiseforstyrrelser i København.

4 slags spiseforstyrelser:

Man regner i dag med 4 typer spiseforstyrrelser.

  • Anoreksi: Overdrevet vægttab. Man sulter sig for at kontrollere kroppen. Kan være livstruende.

  • Bulimi: Tvangsspisning vekslende med opkastninger. En måde at kontrollere sig selv og kroppen på. For det meste er bulimikeren normalvægtig.

  • Overspisning: Overdreven tvangspræget indtagelse af mad. Mærker ikke mæthed. Eventuelle vægttab afløses ofte af endnu mere vægtforøgelse.

  • Ortoreksi: Selvopfundne tvangsdiæter, ofte kombineret med overdreven motion. Vægten er normal, men den sociale adfærd hæmmet.

  • Det er svært at sætte tal på, hvor mange der lider af spiseforstyrrelser, men ifølge Sundhedsstyrelsens seneste rapport fra 2005 har 55.650 kvinder mellem 15 og 45 år en spiseforstyrrelse. De fleste lider af overspisning (31.500) eller bulimi (21.000), mens 3.150 har anoreksi.

    Hvis man også tæller yngre og ældre kvinder med samt drenge og mænd, anslår LMS det samlede antal spiseforstyrrede til i alt 75.000 mennesker.

Ortoreksi - et nyt fænomen i Danmark

På verdensplan har man kendt til ortoreksien som den 4. spiseforstyrrelse, ud over anoreksi, bulimi og overspisning, i godt 10 år.

Herhjemme er kendskabet til fænomenet forholdsvist nyt.

Der kommer flere og flere, som lider af ortoreksi. Fælles for dem er, at de er sygeligt optagede - ja nærmest besatte af at spise det rigtige, gøre det rigtige og se rigtige ud.

"Ortorektikeren kan være overbevist om, at det går fuldstændig galt, hvis hun ikke spiser en bestemt fødevare. Men hun gør ikke som anorektikeren, der spiser meget minimalt," siger Theresa Abegg, der i øjeblikket har omkring 60 klienter i behandling for spiseforstyrrelser, hvoraf ca. ti har ortoreksi.

Mange grunde til ortoreksi

Årsagerne til, hvorfor man udvikler ortoreksi er mangfoldige.
Theresa mener, at det stikker dybere, end det vi ofte tilskriver et lavt selvværd.

"De fleste, der siden kommer til at lide af en spiseforstyrrelse, er særligt sensitive mennesker," forklarer Theresa Abegg.

"Når høj-sensitive personer bliver udsat for en traumatisk oplevelse eller af en eller anden grund står tilbage med et indre følelsesmæssigt kaos, kan de som overlevelsesstrategi nogle gange reagere ved at kontrollere alt. Selv maden. Og derved klamre sig til et kæmpe kontrolhelvede."

Ortorektikeren behøver ikke tabe sig

Modsat anorektikeren behøver ortorektikeren ikke at tabe sig af sin lidelse.

Spiseforstyrrelsens tegn kan derfor for det utrænede øje være ganske usynlig.

"Man kan af og til genkende både overspisere og ortorektikere på deres udseende og opførsel. Overspisere har ofte for meget på af alting og har masser af poser med. Derhjemme har de deres skabe proppet med ting. De har for meget af alt, fortæller Theresa Abegg. "

Ortorektikeren derimod er lige modsat. De har ikke så meget omkring sig - til gengæld er det de har i system, rent og i orden. Deres tøj er oftest fint afstemt i farverne.

"Af og til kan ortoreksien komme som eftervirkning af en diæt, hvor man f.eks. ikke må spise hvidt sukker og lyst brød eller, hvor man kun må spise uforarbejdede fødevarer. Diæter, der bliver mere og mere moderne, og som man ofte i bladene ser, at film og tv-stjerner benytter sig af," siger Theresa Abegg.

Faresignaler ved spiseforstyrelse:

Ud over tydelige forandringer i vægten, fx stort vægttab,
er der andre mere diffuse tegn på spiseforstyrrelser.

  • Foretrækker at spise alene
  • Fokuserer ekstremt meget på mad, vægt og udseende
  • Dyrker ekstremt meget sport
  • Har en urealistisk opfattelse af sig selv
  • Lavt selvværd
  • Tendens til at trække sig tilbage
  • Humørsvingninger, rastløshed, dårlig koncentration,
    ændrede søvnvaner
  • Mavepine, forstoppelse, hovedpine og svimmelhed i længere perioder

Læs også:

Læs også