Vin går lige i brysterne

Jeg har ofte irriteret mine veninder ved at fortælle – mens de sidder og drikker kølig hvidvin – at alkohol går lige i brysterne. Det er træls at blive mindet om brystkræft, når man på en varm sommeraften nyder livet med et glas dejlig vin

Lørdag d. 23. juli 2011 - af Per Brændgaard Mikkelsen


Det gør mig endnu mindre populær, når jeg fortæller dem, at den kræftform, som mænd i særlig grad bliver ramt af - prostatakræft - derimod ikke bliver påvirket af et moderat forbrug af alkohol. Med andre ord: Alkohol er særlig risikofyldt for kvinder.

Stigende risiko for hvert glas
Alkohol er kræftfremkaldende. Selv et lille forbrug, såsom én enkelt genstand om dagen, øger risikoen. Alle typer drikkevarer, der indeholder alkohol, er skadelige. Det gælder også vin, som mange fejlagtigt opfatter som noget nær en helsedrik. Et moderat forbrug af alkohol kan reelt kun være sundt for midaldrende og ældre mennesker og kun i forhold til hjerte-kar-sygdom. Vin er lige så kræftfremkaldende som andre former for alkohol. Det er selve alkoholen, der er problemet.
Verdenssundhedsorganisationen WHO's kræftforskningscenter har klassificeret alkohol i samme gruppe som asbest. Så kræftfremkaldende er det. WHO fastslår også, at risikoen for brystkræft stiger med 10 %, for hvert glas man drikker om dagen. Så hvis du drikker et glas vin hver dag, så har du altså en 10 % større risiko. To glas vin om dagen øger risikoen med 20 %.

Aldrig for sent at skære ned
Det bedste - for de fleste kvinder - er at drikke så lidt alkohol som muligt. Slet ingen alkohol er det sundeste, især hvis du er arveligt disponeret for brystkræft. Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at skrue ned for alkoholen, og blot lidt mindre alkohol vil sænke risikoen betydeligt.
Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt danske kvinder, og alkohol er årsag til 600 nye tilfælde hvert år. Du kan sænke din risiko ved at drikke så lidt alkohol som muligt, dyrke meget motion og holde dig slank.

Tjek dine vin-vaner
Det er ikke let for danske kvinder at drikke mindre vin. Det smager godt, det er forbundet med hygge og livskvalitet, og så er det socialt og festligt. Vindrikning er måske den sværeste kostvane at lave om på overhovedet, fordi der er så stærke psykiske og sociale betydninger. Derfor: Lav om på dine vin-vaner stille og roligt. F.eks. ved at spørge dig selv: Har jeg egentlig brug for et glas mere lige nu? Mærk efter, og lyt til din krop: Har den brug for vin, vand eller ingenting?

Per Brændgaard, 40 år, ernæringsekspert og sundhedshumanist, foredragsholder og konsulent. Læs mere på perbrændgaard.dk




Læs også: Skru ned for solen>>

FEMINA tester selvbrunere