Nytårsforsæt
Træning og kost

Sådan holder du dit nytårsforsæt

3. januar 2013
af ISABELLA HINDKJÆR, NEWSDESK ALLER MEDIA
FOTO: COLOURBOX
Mere motion, færre kilo og ingen smøger. Læs her, hvordan du holder dit nytårsforsæt.

Hvert år giver vi os selv en masse løfter, inden vi træder ind i det nye år. Vores hjerner kan nemlig godt lide, at vi bruger en særlig anledning til at ændre vores vaner, forklarer psykolog Jacob Mosgaard.

- Vi mennesker har behov for ritualer, og nytårsforsættet er en ritualiseret måde at give sig selv en opgave. Rent psykologisk virker ritualer beroligende og meningsskabende, fordi vi gør handlingen mere betydningsfuld, hvilket også virker disciplinerende i forhold til at overholde ritualet, siger han til Alive.dk.

Men selvom intentionerne er gode, er det de færreste nytårsforsæt, der holder ret lang tid efter, de sidste champagnedråber er drukket. Ifølge psykologen skyldes det, at ritualet i virkeligheden er ret skrøbeligt.

- Det er på en måde et lidt "tyndt" ritual. Hvor vi tager etablerede ritualer som f.eks. begravelser meget højtideligt, er nytårsforsættet jo bare nogle ord, vi siger til os selv, og som derved virker meget lidt forpligtigende, siger Jacob Mosgaard og guider dig her til, hvordan du laver et nytårsforsæt, du kan holde:

Læs også: Sådan får du tynde lår

Tag ikke munden for fuld
Hører du til dem, der vil lave alting om, når nytårsklokkerne ringer ind, skal du måske sætter ambitionerne ned.

- Mange stiller sig en opgave, der ligger alt for langt fra det udgangspunkt, de har, siger Jacob Mosgaard og fortsætter:

- Hvis du virkelig vil ændre noget, bør du rykke dit mål lidt tættere på, hvad der faktisk er realistisk for dig, ellers ender du med at blive skuffet, fordi du i virkeligheden opstiller et uopnåeligt ideal for, hvilken person du gerne vil være. Eksempelvis kan du sige: "Jeg vil løbe eremitageløbet næste år", i stedet for "jeg skal løbe maraton".

Vær flere om et nytårsforsæt
Plejer du at holde dine nytårsforsæt for dig selv, kan det være, du skal prøve at involvere andre i dem i år. På den måde øger du sandsynligheden for, at du rent faktisk føler dig forpligtiget til at holde dem.

- De nytårsforsæt der holder, er ofte dem, som indgås sammen med andre. På den måde forpligtiger man hinanden - og ikke kun sig selv - til at overholde aftalen. Jo flere man indgår aftalen med, jo bedre. Find nogle venner eller familiemedlemmer og aftal, at I skal løbe nogle ture sammen i det nye år for at komme i bedre form, siger Jacob Mosgaard.

Læs også: Tab dig med en kostplan

Sæt konkrete mål
Hvis du vil lave et nytårsforsæt, der virker, er det ikke nok bare at formulere det i store træk. Du skal derimod udforme et detaljeret program for, hvordan du vil gøre, forklarer psykologen.

- Problemet med alt for mange nytårsforsæt er, at de er alt for ukonkrete. Det er sådan noget med "jeg skal i bedre form", eller "jeg skal spise mindre", hvilket er velment, men alt for abstrakt. Gør i stedet nytårsforsættet konkret ved at sige "jeg skal løbe to gange om ugen". Det vil gøre det nemmere for dig at finde ud af, hvad du præcis skal gøre på hvilket tidspunkt.

Evaluer nytårsforsættet
De fleste nytårsforsæt tager tid at indfri, og det er derfor vigtigt, at du er vedholdende. Også når nytårsfesten er overstået, og der er taget hul på en kold, trist januarmåned.
- Det nytter ikke kun at tænke på sine målsætninger, fordi der lige opstår en anledning til det i forbindelse med nytår. Hvis du virkelig mener dit nytårsforsæt alvorligt, er det en god idé at evaluere det løbende, som året skrider frem. Se, om du får overholdt dine aftaler med dig selv, og sæt dig eventuelt et nyt mål, hvis det andet var for stort, siger Jacob Mosgaard.

Læs også