Derfor skal du bytte salaten ud med kål

kål

Vidste du at kål kan virke forebyggende på kræft og at det indeholder flere c-vitaminer end de fleste citrusfrugter? Se 2 gode grunde til at spise masser af kål

Onsdag, 10. februar 2016 - 10:46 - af Christina Bølling og Stine Troense, Foto: Pantherstock
Her kommer to gode grunde til at sætte tænderne i masser af sprøde kålblade, næste gang du får chancen. Både savojkål, spidskål og grønkål er supersundt. Især grønkål.
 
Første grund: Du får, måske lidt overraskende, en hel del protein. En portion på 200 gram dækker faktisk omkring 15 procent af dit dagsbehov. Du får også styrkende plantestoffer, som understøtter dit immunforsvar. For slet ikke at snakke om grønkåls mange kostfibre, som glæder maven, og masser af C-vitaminer (faktisk flere end i de fleste citrusfrugter).
 
 
Endelig peger forskningen på, at grønkål og andre kåltyper kan virke forebyggende på kræft. Grønkål er i sæson netop nu – og det er den anden gode grund til, at du skal vælge grønkål i din smoothie, salat eller suppe næste gang.
 
Kilde: Martin Kreutzer, ernæringsekspert og forfatter til  ”Den store antiinflammatoriske kostguide”
 
Prøv en sund og forfriskende grønkålssmoothie
 
Du kan snildt drikke smoothies hele året. Denne indeholder grønkål og spinat – og noget så eksotisk som kokosmælk, banan, ananas og baobabpulver. Så den er en sprængfyldt mineral- og vitaminbombe, som mætter i lang tid takket være kokosmælken. Smoothie-opskriften er fra madbloggen femmefood.com
 
EKSOTISK GRØNKÅLSSMOOTHIE
kål
1 dåse kokosmælk (400 ml)
1 moden banan
2 ringe ananas (ca. 1½ cm tykke)
3-5 stængler grønkål uden stængel (ca. 100 g)
100 g frossen spinat
1 spsk. baobab-frugtpulver (kan f.eks. købes på senseofafrica.dk)
 
Kom alle ingredienserne i en blender, og kør, til det bliver en ensartet masse.