Sovn
Sundhed

Her er fem ting, der sker i din krop, når du sover for lidt

18. januar 2024
Af læge Jerk W. Langer
Foto: Unsplash
Det kan have store konsekvenser for dit helbred, hvis du konsekvent får for lidt søvn.

Måske kender du det fra dig selv. Du var i gang med en god serie, kom alt for sent i seng - og blev vækket igen alt for tidligt. Hvis du konsekvent får for lidt søvn - skud ud til alle småbørnsforældre - er du ikke alene. Langt de fleste danskere sover mellem seks og otte timer, men hele 7,6 procent af danskerne oplyser i en måling, at de kun sover 5 timer om natten.

Og det kan have store konsekvenser for helbreddet. Vi har samlet et overblik over, hvad der sker i kroppen, når du sover mindre end seks timer om natten.

  1. Søvnmangel forstyrrer balancen i hjernens signalstoffer, især i storhjernens præfrontale cortex, som er ansvarlig for beslutningstagning og problemløsning. Lillehjernen, der styrer motoriske færdigheder, påvirkes også. Dette resulterer i nedsat reaktionstid, koordinationsevne og øget risiko for ulykker.
  2. Kroppens stresshormon kortisol stiger ved søvnmangel, hvilket kan føre til forhøjet blodtryk og nedsat immunforsvar. Samtidig øges niveauerne af inflammatoriske stoffer som C-reaktivt protein og interleukin-6, hvilket kan skabe kronisk inflammation med øget risiko for blandt andet hjerte-kar-sygdomme såsom åreforkalkning.
  3. Søvnmangel påvirker kroppens evne til at bekæmpe infektioner ved at svække produktionen af immunregulerende stoffer som cytokiner og T-celler. Dette gør dig mere modtagelig for sygdomme, forlænger sårheling og kan mindske effektiviteten af vaccinationer.
  4. Søvnmangel forstyrrer de hormoner, der regulerer appetitten, ved at danne mere af sulthormonet ghrelin og mindre af mæthedshormonet leptin. Denne ubalance fører til øget kalorieindtagelse og potentiel vægtøgning. Insulinfølsomheden falder, hvilket med tiden kan føre til type 2-diabetes.
  5. Kortere søvn koster især på REM-søvn, drømmesøvnen, som er afgørende for den mentale restitution, lagring af erindringer i hukommelsen. Dette kan påvirke indlæringsevnen.

Artiklen blev udgivet i femina uge 2, 2024.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også