Find din indre ro, hvordan får man indre ro
Krop & velvære

9 gode råd til at finde indre ro

9. januar 2023
af Helene Flendt & Anne-Grete Belmadani
Udgivet første gang 19. marts 2009. Foto: Unsplash
Vi lever i en stresset hverdag, hvor ro er en mangelvare. Her får du 9 gode råd til at finde din indre ro

Er du stresset og har svært ved at finde ro i hverdagen? Måske har du svært ved at finde tid til dig selv og slappe af?

Den indre ro kommer sjældent helt automatisk, og det er noget, som man skal arbejde med. Her få du ni råd, der kan få dig til at trække vejret helt ned i maven, slappe af og finde din indre ro.

1. Skru ned

Støj påvirker dit helbred. Ifølge FN's verdenssundshedsorganisation, WHO, er støj sundhedsskadelig.

Her er blot nogle af de skader, som WHO har listet som følge af støj:

  • Hovedpine
  • Søvnforstyrrelser
  • Forhøjet blodtryk
  • Stress
  • Forøget risiko for hjerte-karsygdomme

Så skru ned, hvor du kan og tag et frikvarter langt væk fra byen så ofte som muligt.

2. Drop stimulanserne

Kaffe, cola og alkohol er stimulanser. En stimulans er noget, der stimulerer ens nervesystem. Det betyder, at det sætter skub i det:

  • Pulsen stiger
  • Hjertet banker hurtigere
  • Blodet løber raskere i årene

… og vi føler os normalt bedre tilpas. Mere vågne og opmærksomme. Men, men, men ... det er at gå den forkerte vej. Du skal ikke bruge noget, der stimulerer kunstigt. Det er vigtigt, at du omsætter den energi, der er og passer på kroppen imens.

Stimulanser har den ulempe, at de fyrer op med ekstra brændsel, og det forbruger af den samlede brændselsmængde.

Så hvad enten du er på koffein, alkohol, sukker, nikotin eller andet, så har det en pris på lang sigt. Du vænner dig til at fungere på et kunstigt højt niveau, og det tærer på din krops forbrændingssystem.

3. Drik vand

Vand er godt for krop og sjæl. Hvis et menneske ikke får nok vand - ikke kaffe, ikke øl, ikke juice - vand! og dermed bliver lettere dehydreret, stiger angstniveauet. Drik mellem en og tre liter rent vand hver dag.

Køb dig en fin vandkande, som du fylder op 2 gange om dagen, og sørg for altid at have en fyldt halv liters (genbrugs)vandflaske med i tasken.

4. Op af sofaen

Du har hørt det en million gange. Det pirker til den dårlige samvittighed, for du ved det godt: motion er gavnligt for næsten hvad som helst. Men hvad gør man, hvis man det meste af sit liv har forsømt at bruge kroppen og faktisk ikke engang kan lide den?

Jeg bliver nødt til at sige det, som det er: Gro fast eller kom i gang. Der er INGEN let løsning på magelighed. Du må hive din vilje og kærlighed til dig selv op fra mørket og lave det til en fast disciplin.

Begynd med et kvarter to gange om ugen. Hop, løb, dans til sveden springer. Brug dine kræfter og mærk, hvad det gør ved dig. Energien vil strømme, livskraften kommer i bevægelse, og voila: pludselig føler du dig langt bedre tilpas.

5. Træk vejret

Er man nervøs eller bange eller i en tilstand af fysisk anspændthed, så trækker man ikke vejret ordentligt. Sjovt nok er det ikke noget, man bemærker. Det sker helt pr. automatik. Mange mennesker ved faktisk ikke, hvordan man trækker vejret.

Langt de fleste ånder ind og ud i den øverste del af kroppen - den øverste del af lungerne. Dermed kommer der ikke ilt nok ind, hvilket forstærker nervøsiteten. Hjertet må arbejde hurtigere, og fysikken reagerer, som om der er fare på færde.

Lær at trække vejret dybt og inderligt. Lær at gabe, så du trækker ilt langt ind, og læg mærke til hvordan du automatisk slapper af, bliver træt, når du endelig får ilt nok og kroppen ikke behøver anstrenge sig.

ØVELSE

  • Læg dig ned på ryggen med bøjede ben og støtte under nakken. Brug eventuelt en pude under knæene for at støtte benene. Læg den ene hånd på det øverste brystparti og den anden på mellemgulvet - der hvor ribbenene slutter
  • Træk vejret langsomt ind gennem næsen, så din mave (mellemgulv) løfter sig op mod din hånd. Laver du øvelsen korrekt, vil den anden hånd - den på brystet - stort set ikke bevæge sig
  • Spænd mavemusklerne og pres dem indad, mens du ånder ud gennem munden med spidsede læber. Stadig skal hånden på brystkassen ikke bevæge sig
  • Når du har øvet det nogle gange, vil du mærke, hvordan dine mavemuskler så at sige presser luften ud af mellemgulvet og hvordan det automatisk fyldes op. Bliv ved i omtrent fem minutter, eller så længe du kan. Er du ikke vant til få luft og ilt nok, kan denne vejrtrækning gøre dig svimmel. Hold bare en lille pause og fortsæt så.
  • Når du har lært dette mellemgulvs- åndedræt, så kan du bruge det, hver gang du mærker optræk til nervøsitet og stress.

6. Dyrk sex (hvis du har mulighed for det)

I bund og grund er sex et udtryk for forplantningstrang, overlevelses- eller livsenergi. Og har man meget af det i sit system, er det fuldstændig naturligvis at omsætte det i sex med en partner.

Det har den fordel, at energien bliver cirkuleret, frem for blot at blive fyret af - hvilket sker, når man tager sagen i egen hånd! Når energien bliver cirkuleret sammen med et andet menneske, er der stadig energi til rådighed bagefter, og der er strøm og liv i systemet modsat anspændthed og undertrykkelse.

I glæden over denne livsudfoldelse skal du ikke glemme, at sikker sex stadig er et must, og at sex med kærlighed er klart skønnere end sex uden kærlighed.

7. Drop TV og sociale medier

Muligvis hører du til den generation, der er vokset op med en skærm foran øjnene. I så fald er du nemlig vant til at tilbringe det meste af dit liv uden for dig selv.

Din opmærksomhed er konstant rettet mod et eller andet elektronisk signal i form af lyd og billeder - alt sammen i en cyberverden, som er langt fra den, du lige nu er i.

Èn ting er at skulle bruge disse redskaber på arbejde eller absolut nødvendige gøremål, noget andet er at bruge sin fritid på det. Væn dig til at være uden at blive bombarderet af signaler. Stilhed, ro og indre klarhed bliver afgørende for kvaliteten af resten af dit liv.

8. Meditér

Det er vigtigt, at du vænner dig til at lytte til dig selv og øver dig i at give slip på din mentale kontrol.

Nogle er født meditative; de behøver bare at sætte en halv time af til at glo i stilhed, men langt de fleste vil have gavn af at lære en meditationsteknik. Bøn som fast praksis er også en vej til at skabe ro i sindet.

Det kræver disciplin, fordi du skal gøre det hver dag. Ved at meditere eller bede hver dag væver du et lille stykke på din faldskærm. Det er en måde at styrke dit indre, tidløse center på, også selvom der tilsyneladende ikke sker noget.

Hvis du ikke ved hvordan, kan du finde bøger på biblioteket om meditation, gå på nettet, på kursus eller finde nogle at meditere sammen med.

9. Øv dig i at acceptere det, der sker

En indisk vismand blev engang spurgt, hvordan han dog kunne være så rolig? Han svarede: "I don't mind what happens" - "Jeg har ikke noget imod det, der sker".

Vrede, irritation, træthed og så videre opstår ofte, fordi der sker noget andet, end det vi har lyst til skal ske. Eller det, vi vil have skal ske. Men livet udfolder sig altid på uventede måder, og vi kan langt fra altid få vores vilje.

Hvis du indstiller dig på det og tager imod det, der sker med venlig nysgerrighed og accept frem for modstand, vil du opleve livet på en helt anden - og meget mere fredfyldt - måde.

Det er ikke en opfordring til passivt at lade tingene flyde af sted med en, men en opmuntring til at indøve en anden holdning til dagens strøm af begivenheder. Større åbenhed og accept vil gøre det lettere at handle hensigtsmæssigt i situationen.

Hvis du stadig reagerer med voldsomme følelser, er der muligvis noget betydningsfuldt på spil for dig. Det må du ikke overse, men undersøge nærmere - eventuelt med bistand fra en kvalificeret terapeut.

Læs også