Dorthe Kandi
Selvudvikling

TAG DIG SAMMEN TYKKE!

6. april 2017
af Dorthe Kandi
(Instagram: Curvy_Kandi)
8 ud af 10 danskere synes, at overvægtige bare skal tage sig sammen og tabe sig. Læs hvad Dorthe Kandi, chefredaktør på Q - Kvinder med kurver, mener om den sag.

8 ud af 10 danskere synes, at overvægtige bare skal tage sig sammen og tabe sig. Det viste en ny rundspørge som Megafon har lavet for TV2 og Politiken forleden.

Og der er ingen tvivl om, at svær overvægt kan være en belastning for den enkelte, og at man risikerer en række sygdomme. Så lad mig skynde mig at sige, at jeg ikke ’hylder overvægt’ eller siger, at det ikke kan være et problem. Men det er ikke det vigtige for mig i denne nye rundspørge, som desværre bekræfter alle mine forventninger til, hvordan vi ser på tykke mennesker.

Og det værste er næsten, at det er mit klare indtryk at mange af os både ser os selv og andre som tykke, selvom vi ikke er det. Jeg kender desværre utallige helt såkaldt normalvægtige kvinder, som synes, at de burde tabe sig, have fladere mave, mere tonede arme osv. osv. osv.

Hvorfor det er sådan, er en lang diskussion. Men uanset har vi i store dele af den vestlige verden accepteret en kultur, hvor vores fysiske fremtoning er altafgørende for andres vurdering af, hvilket menneske vi er. Firkantet sagt:

Er vi tynde, så er vi veltrænede, kontrollerede, velfungerende og succesrige.

Er vi tykke, så er vi dovne, uden selvkontrol, dysfunktionelle og mislykkede.

Jeg tror, de fleste af os, hvis vi tænker efter, ved, at det selvfølgelig ikke passer.

Vi dømmer hinanden på kroppen

Jeg kender tynde mennesker, der ikke har styr på ret meget i deres følelsesliv, som aldrig dyrker motion og som elsker store mængder slik. Jeg kender tykke mennesker, der har gode jobs, er grund-glade og dyrker motion flere gange om ugen. Og alt derimellem. Vi mennesker er så mange ting, og at vi ikke kan frigøre os fra fordomme er sørgeligt på flere planer.

For det er det, der er den vigtigste pointe for mig i denne undersøgelse. At vi ser fordømmende på hinanden. Så fordømmende at hver fjerde dansker synes, at det er o.k. at overvægtige ikke får et job pga. af deres vægt.

Det viste undersøgelsen nemlig også: ’hver fjerde synes det er o.k. at en arbejdsgiver fravælger en jobansøger pga. vedkommendes vægt’.

Altså udover at mine intellektuelle evner sidder mellem mine øre og ikke på min røv, som så helst ikke skal være for bred, så forstår jeg ikke indstillingen.

Prøv bare at skifte ’vægt’ ud med køn eller hudfarve: Hver fjerde synes det er o.k. at en arbejdsgiver fravælger en jobansøger pga. vedkommendes køn eller hudfarve…. Nej vel? Men tykke mennesker må vi gerne vælge fra.

De kan jo bare tage sig sammen.

Overvægt og sygdom

Men som Christina Lynge, der er psykolog med speciale i overspisning sagde til TV2, er det ”forkert at se på overvægtige som nogle, der selv er skyld i deres lidelse og bare kan tabe sig, hvis de tager sig sammen.

- Det vil jo være det samme som at sige om folk, der lider af anoreksi, stress, depression eller alkoholafhængighed, at det er deres eget ansvar. Og sådan ser vi jo ikke på det. Det får man hjælp til. På samme måde er en overspisningslidelse også en psykisk lidelse, som man skal have hjælp til”

Ud over at 8 ud af 10 danskere tilsyneladende har svært ved at anerkende, at nogle overvægtige skal have hjælp, så er der i mine øjne også stor brug for, at vi skruer ned for fordømmelse af andres udseende og det gælder uanset om det gælder deres vægt, køn, hudfarver eller andet. Der kommer intet godt ud af at dømme hverken for den, der dømmer, eller den der bliver dømt.

Dorthe Kandi er chefredaktør på Q - Kvinder med kurver. Læs flere af hendes indlæg her - og følg hende på Instagram her.

Læs også