Jeg ville kun med til en fremvisning, hvis lejligheden kunne noget ekstra. En dag skete det
Foto: Rikke Westesen
Det lå ikke i kortene, at Charlotte Østerby Kirkegaard skulle skifte sin stilrene murmestervilla ud med en farverig lejlighed på Frederiksberg. Alligevel var det sådan, det endte, og i dag kunne hun ikke forestille sig at bo andre steder end lige her.
Egentlig var det ikke Charlotte Østerby Kirkegaards ønske at flytte fra murmestervillaen i Hellerup med parketgulv, koksgrå sofa og kridhvide vægge – det var hendes mands. Alligevel var det sådan, det endte.
Tapeter kan give små, glemte rum såsom entréen wow-effekt, fra det øjeblik du træder over tærsklen. Det stribede tapet på væggen her er fra Farrow & Ball, dørmåtten og spejlet er fra Hay, og møblet er fra Stillark.
En reol, der både har åbne og lukkede rum, giver plads til at udstille personlige stilleben, samtidig med at rodet kan gemmes væk. Lampe med skærm fra C.E.R. Studio og lysestage fra Stoff Nagel.
Djævlen ligger i detaljen, og derfor er listerne i både køkkenet og de to stuer malet i samme mintgrønne nuance for at skabe en subtil sammenhængskraft på tværs af rum. Lampen Snoopy er fra Flos, og bakkebordet fra Fritz Hansen.
– Flemming kiggede efter lejligheder i lang tid, og jeg holdt ham nok lidt hen. Jeg sagde til ham, at han kun skulle tage mig med til en fremvisning, hvis lejligheden kunne noget ekstra, forklarer hun.
En dag skete det så: Ejendomsmægleren havde en lejlighed med X-faktor liggende i kartoteket. En sand perle, hvis man skal bruge Charlottes egne ord.
– Det var simpelthen som at blive forelsket i en lejlighed, fortæller hun om det øjeblik, de sammen trådte ind i den stribede entré.
Et nyt kapitel
Det var det skakternede gulv, de gennemførte detaljer og udsigten over byen, der gjorde udslaget. Lejligheden, som var blevet sat i stand af indretningsdesigner Nadia Olive Schnack, ramte plet.
– Det var måske en postgang for modigt, men vi valgte ikke at ændre på det store i lejligheden. Tiden var inde til at give slip på noget, der hørte en anden tid til, så vi rev plasteret af og startede et nyt kapitel, siger hun.
Det nye kapitel blev skudt i gang med en helt anderledes indretningsstil, end Charlotte og hendes mand hidtil havde været vant til. Den koksgrå sofa røg ud til fordel for et væld af farver, og de fleste af møblerne fra huset i Hellerup blev solgt.
Svære farvevalg
Oprindeligt var det ikke alle detaljer i lejligheden, der faldt i lige god jord. Der var den gule stue, den armygrønne væg i badeværelset og tapetet i entréen, der vakte en smule skepsis, men i sidste ende fik det hele lov at bestå.
Blå bog
Charlotte Østerby Kirkegaard, 51 år, sammen med sin mand, Flemming, på 55 år og deres yngste datter Nicoline på 16 år.
Lejlighed på 188 m² beliggende på Frederiksberg.
– Fordi Nadia havde været så modig på lejlighedens vegne, og fordi alting var lavet på ny, kunne jeg næsten ikke nænne at lave noget om, siger Charlotte og understreger, at hun i dag er meget glad for den beslutning.
– Der var nogle ting, jeg lige skulle sluge, men nu elsker jeg virkelig alt ved lejligheden.
Maling i grafiske mønstre kan give stor effekt. Her med håndmalede skaktern i en blanding af lys og mint, der spiller godt op imod de solgule vægge. Lænestol fra Fritz Hansen, standerlampe fra Flos og kunstværk af Vibe Krogager.
Faktisk så meget, at Charlotte ikke længere kunne forestille sig at bo uden farver – eller bare bo nogen som helst andre steder end lige her.
Tre tips til stilen
- Lad farverne sprudle på vægge og småinteriør, men hold de store møbler såsom sofa og spisebord i klassisk design.
- Indret med grafiske mønstre i form af malede skaktern, stribede tapeter og abstrakte kunstværker.
- Vær ikke bange for at blande kraftige farver med nedtonede nuancer og pasteller. Du kan sikre sammenhængskraft ved at lade farverne gå på tværs af rum i de helt små detaljer.
– Vi havde ikke haft lejligheden længe, før der var nogen, der gerne ville købe den for meget mere, end vi selv havde givet. Men det kommer aldrig til at ske, for jeg vil bo lige her. Det skal være vores næste kapitel i rigtig mange år endnu, smiler hun.
Ved at ramme spisepladsen ind med et tæppe, har Charlotte inddelt det store køkkenalrum i forskellige zoner. Spisebordet i massivt røget eg er fra Via Copenhagen og pendlen fra Louis Poulsen.
Det åbne køkken uden overskabe giver et luftigt udtryk i et rum med mange ukurante vægge. Køkkenet er fra Stillark, og pendlen er fra Gubi.
Når et skab har glaslåger, kan det give flere dimensioner og en ekstra god effekt at male de indvendige flader. Her i farven Pelt fra Farrow & Ball.
Lad detaljer gå igen på tværs af pyntegenstande, for at skabe sammenhængskraft i hjemmet. Her har Charlotte brugt samme pastellilla nuance på både pudebetrækket fra Homehagen og viften fra Broste. Sengetæppet er fra Carl Hansen & Søn, og pendlen er vintage Murano.
Normalt placerer vi håndvasken foran en væg, så der er plads til spejlet, men hvem siger, at det skal være sådan? Udnyt lyset fra vinduet, og hæng et vinklet spejl på væggen ligesom her. Skraldespanden er fra Vipp, og skamlen er Arne Jacobsens design Dot.
Selv om Charlotte bor øverst oppe, hvor ingen nysgerrige blikke kan se ind, har hun alligevel indrettet med gardiner fra &Drape, for at bløde udtrykket i rummet op. Spejlet er fra Interstudio.
Artiklen blev udgivet i femina uge 2, 2024.
Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: