https://imgix.femina.dk/media/stalkingprim.jpg
Selvudvikling

Stalking: Hvem holder øje med dig?

2. oktober 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Dine grænser bliver overskredet. Fornemmelsen af at blive overvåget æder dig op, og du ændrer adfærd, mens du forklarer – og forsvarer - de underlige beskeder, du får. Det er ikke dig, der er skør. Du bliver stalket.

Han dukker op forskellige steder. Når du venter på bussen. Når du handler. Han står uden for din lejlighed. Du modtager gaver, blomster, underlige pakker, du ikke har bestilt, og sms'er og breve vælter ind. Med kærlighedserklæringer. I første omgang. For så ændrer tonen sig- fra kærlig og overstrømmende til truende. Du er offer for stalking. Ligesom omkring tre procent af befolkningen årligt er det. Hvis det kan gøre det. For selvom stalking langt fra er noget nyt, er det ikke noget, vi har beskæftiget os med her i landet, og der er endnu ikke overblik over, hvor mange der plages af stalking. En hel del af ofrene aner heller ikke selv, at de er ofre. Vi opdager simpelthen for sent, at vores grænser for længst - og alt for længe - er blevet overskredet, fortæller Lise Linn Larsen, stifter af Dansk Anti-stalking Forening og leder af anti-stalking rådgivningen. Og det er et af problemerne. For når man ikke ved, at man faktisk bliver stalket, får man heller ikke sagt fra i tide.

Fra harmløst …
Lise Linn Larsen, der har en pædagogisk-psykologisk universitetsbaggrund, ved, hvad hun taler om. Hun har nemlig selv prøvet det. Efter et brud med sin kæreste begyndte det. Med de obligatoriske sms'er, brevene, kærlighedserklæringerne. Fornemmelsen af at blive overvåget. Sådan begynder det som regel. Nærmest harmløst.
"Og det er her, man skal lade være med at svare ham, lade være med at tro, at det går over, at man kan tale ham til fornuft, og at det er ok, dét man bliver udsat for. Det er stalkeren, den er gal med, og det er så vigtigt at minde sig selv om," fortæller hun, der på et tidspunkt måtte forlade sin lejlighed for aldrig at komme tilbage til den igen. For helt efter bogen fortsatte ekskæresten med trusler, dukkede op på hendes bopæl, trængte ind i hendes lejlighed, overvågede hende fra opgangen over for. Det gik ikke.

… til helvede!
"Jeg havde det rædselsfuldt. Det blev værre og værre, men det allerværste var faktisk ikke at blive mødt med en anerkendelse af folk omkring mig. Folk er så gode til at få tingene ned på jorden, og pludselig er det, som om tingene ikke rigtig er sket, og man måske selv overreagerer," siger Lise Linn Larsen.
For når problemet ikke bliver anerkendt, vender man det indad, og det hele bliver til fantasier, ingen andre kan se. Og det var faktisk derfor, hun stiftede foreningen i 2010. Da hun fandt frem til, at eks-kæresten var stalker, og at hendes mavefornemmelse var helt rigtig.
"Folk skal have et sted at gå hen, nogen at tale med, gode råd til, hvad i alverden man kan gøre, når man er ved at dø af skræk og tror, man er ved at blive skør - og samtidig ikke bliver taget alvorligt," siger hun, der allerede havde skrevet bogen ' Stalking - om chikane, forfølgelse og trusler', inden foreningen så dagens lys.

Farvel til kontrollen
Men bogen kunne ikke stå alene. Med foreningens stiftelse blev der skabt en platform at tale ud fra og et sted, folk kunne henvende sig - og blive forstået, når ens hverdag mest af alt minder om en virkelig dårlig B-film. For det er ikke usædvanligt, at du bliver fotograferet, aflyttet eller filmet, når du bliver stalket. Mens dit humør falder, koncentrationen gør det samme, døren bliver låst lidt oftere - og du bliver mere og mere nervøs og forstyrret i din dagligdag.
"Det er dybt ubehageligt at mærke fornemmelsen at et kontroltab. Man bliver måske hjemme fra besøget hos veninden eller en aftale inde i byen. Stille og roligt ændrer man sin adfærd, fordi man er bange," fortæller Lise Linn. Det samme gjorde hun selv. Efter tre måneder fik ekskæresten endelig forbud mod at nærme sig Lise Linns hjem. Men han var ligeglad.
"Og sådan er det. Tilholdene bliver ikke overholdt, og den lille bøde på måske 500 kr, de kan risikere at få for at have brudt loven, er de selvfølgelig ligeglade med," siger hun.
"Og man bliver selv mere og mere sårbar og svag."

Vær stærk!
Det er præcis den modsatte følelse, man skal finde frem. Styrken. Og følelsen af, at stalkeren er den psykisk ustabile.
"Hold fast i din egen ret til at sige fra, og hvis du vakler, så allier dig med en støtte. Når man står midt i det, skrider ens egen sikkerhed, men i det øjeblik, man faktisk kan gøre noget ved problemet, oplever folk at blive stærkere. Det kan Dansk Anti-stalking Forening hjælpe med til. Med samtaler, rådgivning og forståelse.
"Stalking er heldigvis blevet et mere defineret fænomen, hvor en stor gruppe mennesker endelig får mulighed for at identificere sig selv og deres problem, og det gør forhåbentlig, at flere og flere henvender sig til politiet. Og dét langt tidligere end man ellers ville have gjort det, håber Lise Linn Larsen og Dansk Anti-Stalking Forening. For hende selv endte mareridtet med … et mareridt. Efter at ekskæresten havde truet med trusler om selvmord - på hendes fødselsdag - fandt politiet ham på et hotel - klar til at tage livet af sig. Det lykkedes for ham efterfølgende. Et år efter det hele begyndte. Helt harmløst.


Det koster penge at hjælpe!…så støt Dansk Anti-Stalking Forening, og hjælp dem med at hjælpe andre.
Send en SMS til 1414 med beskeden: indsamling 150. Så støtter du med 150 kr.

Følg med på oestrogen og læs meget mere om stalking i morgen!


Læs mere om Dansk Anti-Stalking Forening her!

Bliv ven med din angst! Læs med her!

"Når angsten æder dig!"

Køb bogen "Kom stærk ud af din angst" i Shoppen!

Læs også