Gift
Selvudvikling

Min kæreste og jeg stod i lyset fra 7-Eleven-skiltet. Med en taquito i hånden stillede han mig et stort spørgsmål

7. juli 2023
Af Amalie Haun
Foto: Privat
Jeg skal giftes med min elskede, og shit, jeg glæder mig. Men når jeg ser rundt på mine veninder, er jeg også den eneste, der er kommet dertil i livet. Det fortæller noget om synet på ægteskab i 2023. Og ikke mindst kærligheden.

Jeg blev friet til som 23-årig.

Det er ret vildt at tænke tilbage på. Og jeg havde faktisk ikke set den komme.

Min kæreste og jeg stod i lyset fra 7-Eleven-skiltet ved Aarhus Banegård en mørk novembernat på vej hjem fra en koncert.

Alkoholen flød i blodet, og vi smilede og grinede, og livet føltes uendeligt, som vi stod der med vores nyindkøbte natmad.

Min kæreste havde noget, han ville spørge mig om. Det var noget, han havde tænkt på i lang tid, og med et utålmodigt sind kunne han ikke vente længere.

Med en taquito i hånden spurgte han, om jeg ville være hans. Om jeg ville giftes med ham.

Jeg blev. Ja. Det er svært at forklare. Chokeret, tror jeg, man kalder det.

Vi havde godt nok leget med tanken om, hvordan vi skulle giftes i en imaginær verden. Brylluppet skulle indeholde venner og familie, rockmusik fra livebands, uendelige mængder øl på fad.

Men pludselig at stå der i virkeligheden og svare på spørgsmålet. Se min elskede i øjnene.

Det gjorde mig. Overrumplet.

Men jeg sagde ja, fordi jeg vidste, at jeg havde fundet den partner, jeg kunne gå igennem livet sammen med.

Ser jeg rundt på mine veninder, kan jeg ikke lade være med at føle mig en smule alene med de følelser. Ingen af mine veninder, der er i 20’erne, har planer om at blive gift lige foreløbigt.

Det er de ikke alene om. For vi bliver ældre og ældre, før vi vælger at stå ved alteret, på rådhuset eller på en strand på Hawaii, for at sige ja til at dele livet med den, vi elsker.

I 2022 var gennemsnitsalderen for kvinder, der blev gift første gang, 33,4 år, og samme tal lå på 35,6 for mænd, ifølge tal fra Danmarks Statistik.

For bare 23 år siden - i år 2000 - var aldersgennemsnittet 30,1 for kvinder og 32,1 for mænd.

Og vi skal hele 43 år tilbage, før aldersgennemsnittet svarer nogenlunde til den alder, min elskede og jeg selv har på henholdsvis 26 og 25 år.

Så er det måske ikke så mærkeligt, at jeg føler mig en smule ensom i ægteskabskategorien, når jeg sammenligner mig selv med mine veninder og andre mennesker på min egen alder.

Jeg besluttede mig derfor at undersøge, hvordan det kan være, vi bliver ældre og ældre, før vi bliver gift, og hvad det fortæller om vores syn på ægteskab og ikke mindst kærlighed i 2023.

Ægteskabet er ikke, hvad det har været

Jeg ringer til Julia Lahme i håbet om, at hun kan gøre mig klogere på tallene.

– Når vi ser en så dramatisk ændring, handler det om, at brylluppet og ægteskabet har skiftet betydning, siger hun.

Julia Lahme har et utal af titler på sit CV, herunder etnolog, kommunikatør og trendforsker. Og så er hun ekspert i DR datingprogrammet "Gift ved første blik".

Hun må altså være en af de rigtige personer at hive fat i, når det gælder om at undersøge danskernes forhold til ægteskabet.

Jeg fortæller hende i telefonen, at jeg selv skal giftes, og det har givet mig inspiration til at dykke ned i ægteskabet i en artikel. Og ja, at jeg “kun” er 25 år.

– Da jeg var på din alder, var det lidt kikset at blive gift. Man underkastede sig nogle samfundsmæssige forventninger, og hvorfor skulle man det? siger hun.

Men sådan er det ikke helt længere.

Ægteskabet var engang konstrueret til at slå to slægter sammen. Skabe alliancer. Og så var alt det med Gud og hans velsignelse. Og det med, at kvinder ikke kunne deltage så meget i samfundet, hvis de ikke havde en ægtemand, ligesom kvinder, der fødte børn uden for ægteskabet, blev set ned på af samfundet.

Ægteskabet var tidligere en vigtig juridisk institution, men den kan man også komme uden om i dag, hvis man vælger at få lavet vigtige papirer hos en advokat.

Ægteskabet er med andre ord ikke længere en nødvendighed.

– Vi har en oplevelse af, at ægteskabet er noget, vi kan vælge til og er ikke længere et must, siger Julia Lahme.

Jeg ringer til Astrid Bjørn Leth-Nissen for at høre, om hun er enig i den analyse. Hun er ph.d, psykolog og forsker i parforhold ved Aarhus Universitet.

– Ægteskabet indebærer noget andet end tidligere. Da ægteskabet i dag er frigjort fra den praktiske og økonomiske instans, behøver vi ikke længere at gifte os af nogle andre grunde end kærlighed. På den måde er valget om ægteskab i dag en ren kærlighedserklæring.

– Samtidig kan man også leve hele livet i et fast parforhold uden at være gift, og det kan være lige så romantisk og forpligtende som et ægteskab. Så hvorfor skulle det moderne menneske skynde sig at blive gift? siger hun.

De har ikke travlt

Okay så. Ægteskabet er altså ikke længere defineret på forhånd. I stedet er ægteskabet og brylluppet blevet et symbol i vestlig kultur. En ceremoni, hvor vi stadfæster vores kærlighed til hinanden.

Fra mit personlige perspektiv handler mit kommende ægteskab om at gøre hinanden til vores fælles livsvidner.

Med et gyldent bånd om min højre ringfinger siger jeg "ja" til at gå gennem livet sammen med min bedste ven.

Jeg har nok bare været heldig at finde et menneske, jeg rent faktisk gerne vil se på resten af mit liv i en så relativ ung alder. Og det er værd at fejre.

Mange af mine veninder er ikke der endnu. Enkelte af dem har kærester, men ellers er de fleste singler eller solo.

Når jeg spørger dem, hvad deres syn er på ægteskab, og om de overhovedet har lyst til at blive gift, lyder svarene tvetydige.

De fleste er ikke afvisende over for på et tidspunkt at blive gift. Nogle af dem glæder sig også.

Ægteskabet skal blot være noget, man vælger at gøre for sig selv og sin partner. Det skal ikke være noget, man gør for hverken samfundets eller ens forældres skyld.

Skilsmissestatistikkerne har også betydning for, hvornår nogle af mine veninder vil træde ind i et ægteskab. De vil være helt sikre på, at det er den rette. Nogle af dem har prøvet den smertefulde oplevelse at se deres forældre gå hver til sit. Det vil de ikke byde fremtidige børn.

Ord som mand og kone klinger heller ikke specielt lækkert i ørene for et par stykker af dem. Det virker nærmest lidt gammeldags.

Den del er jeg selv enig i.

Mand og kone, hustru og husbond lugter lidt af en gammeldags patriarkalsk kultur, hvor manden ejer kvinden, kvinden skal være tro mod huset, og manden skal være tro mod arbejdet på marken.

Men der er også en helt anden grund til, at mine veninder ikke vil giftes nu.

De har ikke travlt.

30’erne er de nye 20’ere

Jeg spørger Julia Lahme, hvordan det kan være. Hendes tese er ret simpel:

I takt med, at vi bliver ældre og ældre, bliver ungdommen automatisk forlænget. Det kan påvirke vores valg om, hvornår vi vælger at forpligte os.

– Vores ungdom er blevet længere. Så rigtig mange udskyder bevidst eller ubevidst de meget massive forpligtelser, som der er ved at indgå i et varigt eller forpligtende parforhold, siger Julia Lahme.

Astrid Bjørn Leth-Nissen siger det samme, da jeg taler med hende. Barndommen og ungdommen er blevet længere, og det kan gøre, at vi føler, der er flere ting, vi skal nå, inden vi slår os ned.

– Der er kommet en vis frihed i ungdomsårene, som man kan bruge på sabbatår, rejser og prøve ting af, inden vi slår os ned, siger hun.

De ting, kan også være at prøve flere partnere, inden vi vælger.

– Med globaliseringen og de sociale medier omgiver vi os i dag med flere potentielle partnere, og det kan skubbe til en tvivl, hvor vi kan have lyst til at prøve flere parforhold af, inden vi beslutter os, siger Astrid Bjørn Leth-Nissen.

Det er samtidig et paradoks. Vi mennesker har på den ene side brug for stabile, nære relationer og fællesskaber, som man blandt andet kan finde i en partner. Samtidig har vi brug for en vis personlig frihed og udvikling, ifølge Astrid Bjørn Leth-Nissen.

– Frihed og individualitet får altså lov til at fylde mere, inden vi slår os ned, siger hun.

Julia Lahme er ikke bleg for at sætte overskrift på den tendens.

– Det er ikke forkert at sige, at 30’erne er de nye 20’ere, siger Julia Lahme.

Mange af de ting, man tidligere gjorde i 20’erne – som eksempelvis et ægteskab, vælger flere at skubbe hen i 30-årsalderen.

Den store dag

Der er også et tredje vigtigt element, jeg bliver nødt til at runde, hvis jeg skal forstå, hvorfor danskerne bliver ældre og ældre, inden de bliver gift:

Bryllupsfesten.

I takt med, at vi bliver ældre, inden vi slår os ned, stiger vores forventninger til, hvad et bryllup skal være, ifølge Julia Lahme.

– Siden corona er det kun gået frem med bryllupsfester. Folk skal have større og større bryllupper, og det betyder, at der skal flere penge til – og så bliver man nødt til at vente, siger hun.

Finanstilsynet fik i 2016 foretaget en Gallupundersøgelse, der viste, at et borgerligt bryllup i gennemsnit kostede 52.000 kroner. Valgte folk i stedet at blive viet i en kirke, skulle man nok forvente at komme af med 75.000 kroner. Og det var altså i 2016.

For at få et indtryk af, hvor meget de kommende ægtefolk forventer, når deres store dag står for døren, ringer jeg til Jon Larsen.

Han er florist og har arbejdet i bryllupsbranchen i 25 år.

Han kan tydeligt mærke forskel på de brudepar, han møder i dag, kontra dem han mødte for bare 10 år siden.

– Kommende brudepar hviler meget mere i sig selv. De vil gerne have, at gæsterne får en oplevelse og ikke mindst, at de selv har en oplevelse, siger han.

– De går op i kvalitet, hvor man i 20’erne går mere op i kolde øl og røde pølser, siger Jon Larsen.

Jon Larsen oplever, at brudepar gerne vil have en "totaloplevelse", hvor et tema går igen igennem hele festen. Det hænger også sammen med en større pengepung, og par i dag er mere villige til at bruge penge på sådan noget som blomsterdekorationer, lyder det.

Og så er ingen af Jon Larsens kunder i begyndelsen eller i midten af 20’erne. De fleste er i slutningen af 20’erne, og så op til midten af 50’erne, vurderer han.

Er ægteskab kliché?

Det tyder altså på, at der er i hvert fald er tre faktorer, hvis ikke flere, der er med til at påvirke, hvorfor danskerne bliver senere gift.

  1. Ægteskabet og synet på ægteskabet har forandret sig
  2. Ungdommen er blevet længere
  3. Forventningerne til selve bryllupsfesten er steget, det kræver flere penge og altså længere tid at spare op i.

Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på, om kærligheden – herunder ægteskabet – overhovedet har en relevans i det 21. århundrede? I 2023? Om kærligheden og ægteskabet er sådan lidt. Kliché?

Det mener Julia Lahme bestemt ikke, at kærligheden er. Tværtimod.

– Kærligheden er blevet højstatus, siger hun og uddyber:

– Det handler om, at definitionen på det gode liv ikke længere er ubegrænset frihed, men det gode liv er en at dele livet med.

Vi lever i en krisernes tid, og det får os til at ønske stabilitet og en fast partner at dele livet med.

– Jeg tror slet ikke, man kan overvurdere ægteskabets relevans. Jo mere usikker verden føles, jo mere tryghed vil man gerne have, siger Julia Lahme.

Det meste af vores populærkultur handler også om de store kærlighedshistorier. Tag bare de mange datingprogrammer lige fra "Bachelorette", "Love Is Blind" og "Landmand søger Kærlighed". Men også de populære podcasts som "112 for Knuste Hjerter" og "Hjerteflimmer for Voksne".

Så er der alle popsangene og de store kærlighedsromaner.

Det er ikke til at undgå kærligheden eller jagten på den.

Jeg skal nok bare være glad for, at jeg har fundet en, jeg har lyst til dele livet med. Det er måske i virkeligheden det, der betyder mest. Og så er det lige meget, hvor gammel man er, om det er kæreste, livspartner eller ægtemand og ægtehustru, det bliver kaldt. Eller om man vælger at gå solo og blot nyder at elske livet med sig selv.

Det handler nok bare om at huske på, at kærligheden – uanset indpakningen – er det største af alt. Og man er heldig, hvis man kan få et lille stykke af den.

PS. Min elskede og jeg rejser til Las Vegas. Vi kunne ikke overskue at spare 75.000 eller mere op til et bryllup.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også