har dit barn brug for briller
Annonce
Familieliv

Har dit barn brug for briller? 7 tegn, du kan holde øje med

5. april 2021
Af Aller Creative Studio, annonce for Profil Optik
Foto: Shutterstock
Klodsethed og koncentrationsbesvær er nogle af de tegn, vi som forældre kan være opmærksomme på, siger en ekspert.
profil optik

Hvis du selv har briller, kan du måske også huske første gang, du fik dem på. Det er en ret vild oplevelse, når verden pludselig står skarpt for første gang.

Det er også vigtigt, at vores børn ser godt, og hvis de ikke gør, er det vigtigt, at vi opdager det tidligt. For når børns syn ikke er godt, kan det have alvorlige konsekvenser.

- For det første er det ofte dem, der har problemer med synet, der bliver hægtet lidt af i skolen. De kommer bagud, fortæller faglig chef hos Profil Optik, Gitte Sørensen.

- Det kan også være svært at deltage i sport for disse børn, for hvis du ikke kan fokusere ordentligt og aldrig griber bolden, så er det altså ikke sjovt at være med. Og mange vil opgive at deltage. Derfor kan det også have sociale omkostninger for barnet.

Hokus pokus. Ikke mere fokus

Der kan også være børn med nedsat syn, som ender med en bogstavsdiagnose. For de kan være meget urolige, have svært ved at koncentrere sig og fokusere, forklarer Gitte Sørensen. Og det har en helt naturlig forklaring.

- Vi ser nogle gange disse børn, som ikke kan sidde stille ret længe ad gangen. De taber fokus og kan ikke koncentrere sig. Det er jo egentlig logisk nok, for hvis de skal arbejde ekstremt hårdt med deres syn i f.eks. en skolesituation, så kommer der jo hurtigt et punkt, hvor de simpelthen ikke kan mere. Det bliver fysisk umuligt for dem at holde det fokus, der kræves.

Vi opdager det for sjældent

Derfor er en synsprøve også en del af lægebesøget for børnehavebørn. Når de små poder lander på skolebænken, er det også noget af det, skolesundhedsplejersken tjekker.

Sidste år viste et stort dansk forskningsprojekt imidlertid, at disse rutinetjek kun ”fanger” én ud af tre børn med dårligt syn. Den del er det sundhedsmyndighedernes opgave at kigge på, og de har lovet en revidering af retningslinjerne for disse prøver allerede i år. Resultatet af forskningsprojektet understreger dog vigtigheden af, at vi selv holder øje med ungerne og er opmærksomme på deres syn, siger Gitte Sørensen.

Overraskende tegn

Vores opmærksomhed er vigtig, for vi kan ikke forvente, at de små selv kommer og beder om briller, for som regel aner børn slet ikke, at de ser dårligt. De har jo aldrig prøvet andet.

- Derfor skal vi være gode til at observere vores børn, mener Gitte Sørensen.

De fleste forældre har nok erfaret, at børn af en eller anden grund synes, at f.eks. fjernsyn opleves bedst med næsen trykket mod skærmen. Det kunne få forældre til at frygte, at dét er et tegn på nærsynethed. Men det er det ikke nødvendigvis. Til gengæld er der andre helt konkrete tegn, vi kan holde øje med, i følge Gitte Sørensen:

  1. Vær særlig opmærksom, hvis dit barn klager over hovedpine eller ofte tager sig til hovedet.
  2. Børn, der har problemer med synet, vil ofte have svært ved at fokusere i længere tid og er ofte urolige i f.eks. skolesituationer.
  3. Læg mærke til, om dit barn ofte misser med øjnene, dvs. kniber øjnene sammen.
  4. Hold øje med, om dit barn ofte lægger hovedet på skrå, når det skal se noget.
  5. Hvis dit barn ofte lukker det ene øje eller holder sig for øjet med hånden, skal du være opmærksom.
  6. Læg mærke til, om dit barn virker meget klodset (og her taler vi ikke om de helt små, som naturligt nok kan have svært ved at have helt styr på motorikken!).
  7. Vær opmærksom, hvis dit barn ofte bliver hurtigt træt eller bevæger læberne med ordene, når det læser.

Leg det frem

Nu er det ikke sådan, at vi skal sidde med en liste, vi kan notere og tjekke af på, mens vi nøje observerer ungerne. Det handler om en overordnet opmærksomhed – og så kan vi også være nysgerrige på vores børns syn via leg, fortæller Gitte Sørensen:

- Man kan f.eks. lege ”hvem ser skiltet først”, når man er ude og køre bil sammen. Det kan fortælle dig noget om, hvor godt barnet ser på længere afstande. Er det større børn, kan det være, at det handler om at være den første til at se på skiltene, hvor stærkt man må køre netop her.

- Med de små kan man bruge en bog og bede dem om at pege på forskellige typer ting, farver og tal og lægge mærke til, hvordan de reagerer. Det kan give os en idé om, hvordan de ser på nært hold. Eller på gåturen kan man bede dem om at beskrive noget, der er længere væk, hvis man vil have en fornemmelse af, hvordan de ser ting på større afstande.

- Og så er det altid sjovt at prøve at kaste en bold imellem jer. Her er det børnenes øjnes evne til at arbejde sammen, der er i spil. Det vi kalder samsyn.

Bliv klogere på dit barns syn hos Profil Optik by Synsam

Oplever du, at dit barn kniber øjnene sammen, holder ting meget tæt på øjnene eller lider af hovedpine, så kan det være en god idé at få tjekket dit barns syn. Hos Profil Optik kan du bestille en synsprøve til dit barn. Her vil en autoriseret optiker i en af Profil Optiks mange butikker kunne se, om barnet har brug for hjælp til at kunne se ordentligt. Se mere her.

Læs også