Maria fantino
Underholdning

Når Maria Fantino går i naturen, har hun ofte en lille Tupperware-bøtte med sig fyldt med frø

27. september 2023
Af Aviaya Hansen
Foto: Hanne Juul
"X Factor"-vært Maria Fantino har taget kampen op mod biodiversitetskrisen som en slags insekternes gode fe.

Hun er ikke bare populær blandt det unge publikum - sommerfuglene og bierne elsker hende også. Den nu tidligere ”Curlingklubben”-vært forkæler nemlig insekterne og sørger for at skabe gode levesteder for de truede arter.

I DR-podcasten ”Du kender typen” fortæller den debuterende ”X Factor”-vært, at hun i slutningen af marts køber et par kilo blomsterfrø – gerne den slags som især sommerfugle og bier sværmer om, og så kombinerer hun ellers sine spadsereture i foråret med lidt blød aktivisme, som hun kalder det.

- Jeg har typisk en lille Tupperware-bøtte på mig fra slutningen af marts til starten af maj. Så har jeg nogle steder, jeg har opdaget, typisk på mine løbeture, som jeg så gemmer i en lille guide på mit Apple-kort, der hedder blomsterfrø. Så kan jeg se, at her kunne være et godt sted og her kunne være et godt sted, fortæller hun i udsendelsen.

Fantino gør meget ud af at vælge de helt rigtige steder at sprede sin blomstermagi.

- Det er ret vigtigt for mig med sådan noget her, som jeg anser som blød aktivisme, at man ikke skubber nogen fra sig. Derfor kunne jeg aldrig finde på at strø blomsterfrø ved parker eller andre steder, hvor kan man se, at folk holder en have, siger hun og fortsætter:

- Så der er typisk rabatten ved veje eller det lille stykke grønt rundt om en lygtepæl, når du står og venter for rødt, eller steder, hvor jeg kan se, at der er noget græs, der selv er vokset op, så kan de lige så godt også få nogle frø.

Det var brok over biodiversiteten fra højre og venstre, der fik Maria til at begynde at sprede blomsterfrø. Især brok fra folk, som ikke selv gjorde en indsats for at løse problemet.

For skal man sidde på sin flade røv og vente på, at det offentlige tager hånd om sagen, eller kan man selv gøre en indsats?

Maria valgte det sidste.

- Det har kostet mig i alt 100 til 150 kroner i frø. Og jeg kan jo se, at det har gjort en forskel, når frøene er blomstret op, fortæller Maria, som ofte vender tilbage til stederne, da det er i hendes nærområde, hun spreder glæde – og blomsterfrø.

Denne artikel blev første gang bragt af SE&HØR. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også