Annonce
Rejser
14. april 2023

Tyrkiets fortryllende vingårde

I Tyrkiet har den ældgamle vinkunst fået en renæssance med en ny generation af vinproducenter. Hvad enten du drikker vin eller ej, er de smukke arkitektoniske vingårde et besøg værd. Snup et glas, og nyd det til dine tyrkiske specialiteter under solens varme.
Af: Annonce for GoTürkiye
GoTürkiye
Go Türkiye

På Museet for Anatolske Civilisationer i Ankara står antikt udstyr til vinproduktion udstillet side om side med ceremonielle krus og kander.

I et land, hvor kunsten at producere vin rækker flere tusind år tilbage i tiden, er det ikke overraskende, at en ny generation af visionære vinproducenter har taget traditionen til sig under Tyrkiets skinnende sol.

Den tyrkiske vinkultur er i dag alt andet end antik. Den er ung og dynamisk, unik og eksklusiv, og samtidig er den respektfuld over for endemiske druesorter.

Go Türkiye

Vinmarker i Urla, İzmir.

Vil du gerne smage den vin, der er både eksperimenterende, velsmagende og prisvindende, så kan du besøge İstanbuls gourmetrestauranter. De præsenterer nemlig udelukkende flasker fra tyrkiske vinmarker.

Det østlige Thrakiens vinland

Engang var vinruten gennem Thrakien landets bedst bevarede hemmelighed, når det kom til vin. Ruten forbinder 19 boutique-vingårde beliggende i Kırklareli, Tekirdağ, Şarköy og Gelibolu, som alle kan udforskes i løbet af en weekendtur fra İstanbul.

Her kan du supplere vinsmagningen med en middag i den tilhørende restaurant eller en overnatning på et af vingårdens værelser med udsigt over de vidunderlige vinmarker.

Siden oldtiden har Thrakiens vinproduktion nydt godt af sine kyster, varme somre, milde vintre og høje fugtighed, som fået høsten til at blomstre og givet vinene deres unikke smagfuldhed.

Prøv både lokale sorter som Papazkarası og Adakarası og internationale sorter som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cinsault, Gamay, Merlot, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillion, Shiraz og Viognier.

Tag en flaske under armen, og planlæg en udendørs picnic med lokale oste og charcuterie i Tyrkiets lune sommerbrise.

Hyggeligt ø-liv på Bozcaada

Ved Dardanellerne, hvor de nordlige vinde giver øen perfekte betingelser for vindyrkning, ligger Bozcaada-øen, også kaldet Tenedos. Her er der gennem de sidste 3000 år blevet produceret vine.

SARDINER GRILLET I VINBLADE

Ingredienser:

30 store, benfri sardiner (750 g)

2 citroner

15 friske vinblade

1 spiseskefuld olivenolie

1 teskefuld frisk estragon (finthakket)

Salt og peber

Tilberedning:

1. Vask de benfri sardiner, og krydr dem godt med salt, peber og estragon.

2. Skær citronerne i skiver. Pak to sardiner og en skive citron ind i hvert vinblad.

3. Pensl vinbladene med olivenolie, og grill eller steg dem på panden i tre minutter på hver side.

4. Server straks med en forfriskende hvidvin som Bornova Misketi, Emir eller Narince eller en rosévin lavet af Öküzgözü eller Kalecik Karası.

Bozcaadas vinproducenter eksperimenterer med at skabe afbalancerede og veldefinerede årgange af de endemiske rødvinssorter Kuntra og Karalahana og hvidvinssorter Çavuş og Vasilaki.

Vinen er ikke det eneste, der gør øen et besøg værd. De snoede brostensbelagte gader mellem karakteristiske stenhuse giver en helt særlig ø-stemning.

Her serverer restauranterne med stolthed de lokale vine til lokale specialiteter, så der er masser af muligheder for at få en bid af det tyrkiske køkken og den lange vintradition.

Mens man er på øen, bør man ikke gå glip af den årlige Grape Harvest Festival. Hvert år i september kan lokale og turister besøge forskellige vingårde og deltage i høsten. Druerne bringes traditionen tro tilbage til byens torv i store kurve båret af heste og æsler.

De næste tre dage er byens torv midtpunkt for festligheder med vinkonkurrencer, koncerter og udstillinger.

Go Türkiye

Sardiner grillet i vinblade.

Vinruten langs olivenlundene

For nylig er Urlas vinproduktion begyndt at spire, og i dag finder man nogle af de mest spændende vingårde i Tyrkiet her. Urla er et område nær İzmir, der med sin frugtbare jord danner de perfekte forhold for dyrkning af vin. Det kommer ikke som nogen overraskelse, da provinsen også er berømt for et tempel dedikeret til vinguden Dionysos i den antikke by Teos.

Guide: Tyrkisk vin og ost

Der er omkring 300 typer ost registreret i Anatolien. Her er de bedste håndlavede tyrkiske oste, der passer perfekt sammen med de lokale druer:

Divle Obruk-ost: Blå ost, der modner i fåreskind i 4-12 måneder i underjordiske huler nær Karaman. Herefter skal den smeltes, smøres ud på et stykke lyst brød og serveres sammen med en medium-tør Misket (Muscatel).

Bergama Tulum-ost: Skæreost, der laves i byen Bergama (ved den antikke by Pergamum). Den er bedst parret med et glas tyrkisk champagne lavet på hvide Emir-druer.

Kars Gravyer: Gruyère-lignende ost, som er en af de bedste håndlavede oste i Tyrkiet. Den går godt sammen med rødvine lavet af Kalecik Karası og hvidvine lavet af Narince druer.

Eski Kaşar-ost: Tør, modnet ost af en blanding af ko- og gedemælk. Den er perfekt på en ostetallerken og vil passe godt sammen med et glas rød Öküzgözü Boğazkere Coupage.

Her blandt olivenlunde og frodige dale kan man følge Urlas vinrute, hvor man på de nye boutique-vingårde kan opleve Urlas traditionelle metoder.

Vinene bærer præg af at være dyrket tæt ved Ægæerhavets kyst, hvor en rig jordkultur og iodiseret luft giver druen en karakteristisk smag.

Udover internationale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay og Sangiovese, er Urlas vinproducenter stolte af deres lokale druer såsom Bornova Misketi og Sultaniye.

Den glemte drue Urla Karası er også kommet tilbage og bliver i dag produceret og blandet i en af ​​Urlas signaturvine. I Urla finder man også vingårde, der laver biodynamiske vine.

Nogle af vingårdene har deres egne restauranter lokale råvarer. Klimaet er nemlig ikke blot perfekt til vinproduktion, men også til at dyrke de gode ingredienser, man kender fra det Ægæiske køkken. Derfor er en middag i lokalområdet den perfekte afslutning på en dag med vinsmagninger.

Go Türkiye

Vinsmagning i Urla, İzmir.

Kappadokiens naturlige vinkælder

Anatolien er et område ud til Den Ægæiske Kyst, som blandt andet er kendt for byerne Antalya og Alanya. Men Anatolien er også hjemsted for nogle fantastiske vinområder. Kappadokien er både kendt for sit mytiske landskab, hvor man blandt andet kan se solopgangen fra en af de mange luftballoner, og for sin lokale vinproduktion af Emir-druer.

Med en unik jord, der indeholder naturlig vulkansk aske-tuf, er Kappadokien det perfekte sted at dyrke de mest smagfulde hvide druesorter som Emir og Narince. Særligt for denne region er også de naturlige vinkældre, som er skåret ind i den vulkanske klippe.

Lige gyldigt, hvornår på året man besøger området, er der mulighed for vinsmagning. Tager man afsted, bør man også opleve de mange historiske seværdigheder og naturoplevelser.

Tyrkiets vinmarker og lokale druesorter er en anderledes oplevelse for vinentusiaster, hvor man ikke møder horder af andre turister.

GoTürkiye

I Tyrkiet venter der fantastiske ferieoplevelser – fra badestrande til bådudflugter. Men Tyrkiet byder på meget mere end sol og sommer hele året. Foruden et af verdens bedste køkkener og et rigt kulturliv, er landet også et historisk og naturmæssigt skatkammer med oplevelser for hele familien. Læs mere her.

Læs også