https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/websites/madogbolig-dot-dk/website/4.-rejser/skotland-a.jpg
Rejser

Rejseguide til Skotland

26. september 2012
af Susser Felt
Skotland er rig på tradition, rå natur og velsmagende delikatesser. Det skønne skotske højland er overvældende smukt. I oktober lyngen i blomst og luftende klingrende frisk. Perfekt til besøg i Oktober.

1. Royale gartnertips
Dronning Elizabeth dyrker grøntsager til den kongelige husholdning på yndlingsslottet Balmoral i det krævende kølige højlandsklima. Så der er inspiration at hente i de velpassede køkkenhaver, hvor venlige gartnere gerne giver råd. Kan besøges april til slut juli hvert år. www.balmoralcastle.com

2. Blot en lille bid
Nationalretten haggis er krydret fars af indmad og lungevæv kogt i fåremave. Retten tager sig ikke indbydende ud, ærlig talt, men smager bedre end den ser ud. Serveres med stolthed, ritualer og rigelig kartoffelmos ved store fester. Insidertip: Prøv haggis som forret på en god restaurant for at afprøve sagen. 3. Ren sødme
Der er næppe renere søer, floder og landområder i Skotland end i Cairngorm Nationalpark, der er hjemsted for 25 pct. af alle truede dyr, fugle og planter i hele UK. Så her kan man trygt vælge lokale produkter som en hybenrød lynghonning fra gårdbutikken på Rothiemurchus Estate ved Aviemore. www.rothiemurchus. net

4. Kongelig grovbrød
Der er godt med kgl. hofleverandører i landsbyen ved Balmoral Castle, hvor dronning Elizabeth ferierer, for også hun vælger at handle lokalt. Prinsernes favoritbrød er fra bageren på torvet. Tjek også lige deres whiskymarmelader! Chalmers Bakery, 8, Golf Road, Ballater. www.chalmersbakery. co.uk

5. Den bedste guide
En trænet guide og chauffør, der er specialiseret i whisky, kender samtlige veje, bærer kilt og ved alt om traditioner og historie, er guld værd. Bed om Ken Hanley. En ægte skotte. www.small-world-tours.co.uk

6. Aberdeen Angus har smag!
I den meget skotskternede restaurant på Cairngorm Hotel står der på menukortet, hvilke retter der er tilberedt med lokale råvarer efter klassiske skotske opskrifter. Det er mange! Deres steak af Aberdeen Angus-højlandskvæg er djærv pub food uden dikkedarer. Saftigt og fyldt med smag. Grampian Rd., Aviemore. Inverness-shire, www.Cairngorm.com

7. The Disney Way
Du genkender landskaberne, borgene og de vilde 'Highland Games' fra den nye animationsfilm Modig, når du rejser i det skotske højland, hvor Disney har fundet inspiration til plot og billeder. Se den inden turen! www.disney.dk/modig

8. Hyggeligt logi
Sprossede ruder med kig over grønne enge, ternet uld på væggene i pejsestuen, store øreklapstole og en rar hund. Darroch Learg Hotel er ægte gæstfrihed i det grå stenhus med søde værelser i hjemlig atmosfære. Braemer Road, Ballater, Aberdeenshire, www.darrochlearg.co.uk

9. Med en dråbe vand
The Ptarmigan Single Malt Schotch Whisky er rund og rar efter 16 år på bourbonfade. Den lysgyldne luksus er blevet til på naturparken Cairngorms eget destilleri af krystalklart vand og lokale råvarer. Produktionen er lille, så den fås kun i shoppen ved bjergbanen til toppen af Cairngorm ved Aviemore. Ca. 320 kr. for 70 cl. www. cairngormmountain.org

10. Til handskerummet
'Scotland the Best' viser vej til restauranter, hoteller mv. 15 £ fra Harper Collins Publ. www.mapsworldwide. com 11. SHORTBREAD SKAL DER TIL Skotske 'shortbread' er sprøde og buttede småkager. Hver egn, hver bager og hver familie har sin opskrift, og de serveres til te, efter måltidet og når man blot er lækkersulten. Må bestemt prøves!

Se stemningsbillederne fra Skotland i galleriet nedenunder.

Læs også