REJSEGUIDE | Et andet Amsterdam
Rejser

Rejseguide til et andet Amsterdam

18. august 2017
af Moussa Mchangama
Amsterdam er for mange synonym med tulipaner og coffeeshops, men går du lidt væk fra de mest befærdede gader, finder du skønne spisesteder, lækre designbutikker og fantastiske cocktails. Genopdag Amsterdam og få en helt anden oplevelse end den, du finder i guidebøgerne.

Her skal du spise i Amsterdam

Det gamle orangeri
I et fantastisk, gammelt orangeri ved den zoologiske have finder du en af Amsterdams bedste restauranter. Med en gennemgribende og moderne restaurering, et glimrende vinkort og virkelig god service er Plantage et must for fans af moderne gastronomi. Om aftenen tændes lyskæderne i platantræerne udenfor og skaber rammerne for et glas bobler eller en af deres mange forskellige gin & tonics på terrassen inden middagen. Deres terrine og deres østers er vidt berømmede og kan varmt anbefales.
Plantage, Plantage Kerklaan 36, caferestaurantdeplantage.nl

https://imgix.femina.dk/madogbolig/mood-mad-1.jpg

En Martini på bistroen
George W.P.A gør sig både i gedigen morgenmad, virkelig gode martinier og afslappet fransk bistrostemning, der har taget de lokale med storm. Det er rendyrket lækkerhed med hvide fliser på væggene, maden er på højt niveau, gæsterne velhavende og servicen upåklagelig. Og så er de mange borde udenfor det perfekte sted at spotte velklædte og sjove mennesker under en frokost i solen.
George W.P.A, Willemsparkweg 74, cafegeorge.nl

Sushi i en skål
Den hawaiianske spise poké har for længst taget New York med storm, og man forstår godt hvorfor. Med rå fisk, tang, ris og masser af friske, nærende grøntsager er der tale om fastfood på sundeste vis. De fine skåle har endnu ikke ramt København, men i Amsterdam finder man Poké Perfect, der leverer forskellige versioner af denne nye favorit. Nup den ‘to go’ og nyd en nem og sund frokost langs en af kanalerne i centrum.
Poké Perfect, Prinsengracht 502, pokeperfect.nl

LÆS OGSÅ: Rejseguide til New York

Del noget lækkert
Dim sum er blevet en populær spise i flere internationale storbyer. På den nyåbnede Dum Dum Palace får du et turistfrit helle midt i Amsterdams ellers så befolkede Chinatown, som i stedet frekventeres af smarte hollændere og kreative expats fra London og New York. Menukortet lægger op til at dele de mange småretter – prøv aubergine med miso, deres dumplings, tataren og den glaserede kylling! – og med et stort udvalg af cocktails er der lagt op til en festlig aften i den velbesøgte restaurant. Husk at bestille bord.
Dum Dum Palace, Zeedijk 37, dumdum.nl

https://imgix.femina.dk/madogbolig/mood-mad-2.jpg

Den perfekte morgenmad
Byens bedste og mest fotograferede morgenmad finder du hos Bakers & Roasters, der med deres to morgenmadsrestauranter har fået et solidt tag i Amsterdams cool typer. Cafeen serverer nærende og perfekt tilberedte brunchretter, masser af morgenmadscocktails og virkelig god kaffe. Du kan godt risikere at skulle vente på et bord, men slå ventetiden ihjel med en Bloody Mary udenfor i solen, og nyd stemningen i det hippe område De Pijp.
Bakers & Roasters, Eerste Jacob van Campenstraat 54 eller Kadijksplein 16, bakersandroasters.com

Her skal du shoppe når du er i Amsterdam

Fantastiske parfumer og hudpleje
Skins er en kæde af lækre og velindrettede hudpleje- og parfumebutikker, og den bedste af dem alle findes i det smukke Het Conservatory Hotel. Her finder du kun nichemærker som Le Labo, Diptyque, Byredo og Laura Mercier i et uovertruffent udvalg. Forkæl dig selv og gå amok her, for mange af tingene er svære at opstøve i Danmark.
Skins, Het Conservatorium Hotel, Van Baerlestraat 27, skins.nl

https://imgix.femina.dk/madogbolig/mood-shopping-1.jpg

Hollandsk interiør
Fest Amsterdam er en af byens bedste interiørbutikker, beliggende i det hippe område De Pijp. Blandt smarte restauranter og små kaffebutikker ligger butikken, der blev åbnet i 2013 og lynhurtigt har opnået stor popularitet med sit miks af vaser, belysning, skønne møbler og dekorative og moderne designobjekter, der passer perfekt til nordiske hjem.
Fest Amsterdam, Van Woustraat 111, fest.amsterdam

I den gamle bankboks
Er man på jagt efter det bedste i hollandsk mode, design, kunst og interiør, er X Bank stedet. Butikken, der ligger i gamle banklokaler på det skønne W Hotel, byder på et bredt udvalg til begge køn med farverigt tøj, smukke kunstbøger og en hudplejeklinik i stueetagen. Det er perfekt at gå på opdagelse her, og bliver du tørstig, kan du afslutte din shoppetur med en drink i hotelbaren.
X Bank, Spuistraat 172, xbank.amsterdam

Et look til begge
Det hollandske sneakermærke ETQ har opnået stor opmærksomhed i hjemlandet, og i 2015 åbnede brandet en butik i en gammel klub midt i Amsterdam. ETQ Store er en drøm i hvidt beton og præsenterer et unisex-univers med mærkets egne pastelfarvede sneakers, minimalistisk streetwear og brands som Maison Martin Margiela, Opening Ceremony og Maison Kitsuné. Butikken er for kendere, og deres egen serie af diskrete duftlys, rumsprays og parfumer er værd at tjekke ud.
ETQ Store, Singel 465, etqstore.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/mood-shopping-2.jpg

Det skal du opleve i Amsterdam

Tæt på De Stijl
Stedelijk er et af Europas mest imponerende museer, og ofte er der imponerende installationskunst og moderne hollandske kunstnere på udstillerlisten. Det er også her, du kommer tæt på De Stijl, 1920’ernes anerkendte hollandske kunst- og arkitekturbevægelse, der med geometriske former og farverne rød, gul og blå skabte en verdenskendt kunstbølge, der stadig giver genklang i arkitektur, møbel- og modedesign den dag i dag.
Stedelijk Museum, Museumplein 10, stedelijk.nl

Det hemmelige bibliotek
Vil du opleve de imponerende klassiske værker på det nyligt restaurerede Rijksmuseum, må du endelig ikke snyde dig for et besøg i museets gamle bibliotek, der siden 1885 har været et af de smukkeste og største kunstbiblioteker i Europa. Biblioteket er normalt ikke åbent for museets gæster, men bag en lille dør finder du det. Spørg museets guider til råds og få en historisk oplevelse, de fleste museumsgæster aldrig opdager.
Rijksmuseum Amsterdam, Museumstraat 1, rijksmuseum.nl

Cocktails uden sidestykke
Cocktailbaren Hiding in Plain Sight er godt gemt i et hyggeligt og turistfrit område. Det anbefales at bestille bord, for når alle stole er optaget, bliver døren lukket for nye gæster. Kortet er innovativt og imponerende langt, og rummet er sparsomt oplyst af stearinlys og et par velvoksne lysekroner. Gå på jagt i kortet eller gør brug af bartendernes dygtighed og viden, og få dem til at kreere noget helt særligt, der matcher din smag.
Hiding In Plain Sight, Rapenburg 18, hpsamsterdam.com

Masser af hipstere og øl
Er du til øl, tætpakket hygge og afslapning i vandkanten, er Hannekes Boom et must. Indendørs er der temmelig afslappet, men en smuk udsigt udover havnen og en festlig fyraftensstemning har gjort stedet til en favorit blandt byens unge. Også ganske mange familier nyder udsigten over det maritime museum på den anden side af hovedbanegården. Det er uprætentiøst, festligt og åbent til sent, og der er sol næsten hele aftenen.
Hannekes Boom, Dijksgracht 4, hannekesboom.nl

https://imgix.femina.dk/madogbolig/mood-oplevelser.jpg

Byens grønne lunge
Amsterdams store centrale park er perfekt til en længere slentretur væk fra den værste masseturisme. Placeret lige bagved Rijksmuseum er Vondelpark Amsterdams grønne lunge, og med masser af små vandløb er den perfekt til en hurtig picnic, en medbragt øl i solen eller et hvil til trætte ben.

Byens bedste udsigt
Med bare halvandet år på bagen er Hotel Zoku stadig en uopdaget hemmelighed – selv for hollænderne. Her er både lobby, lounge, restaurant, bar og op til flere tagterrasser på øverste sal er lækkert indrettet, giver fantastisk service og serverer både velvoksne drinks og god mad. Men den ægte attraktion er en af byens bedste udsigter. Fra de mange diskrete tagterrasser har du udsyn over mange forskellige dele af byen og opdager, at Amsterdam er langt mere end gamle kirker og snoede kanaler.
Zoku Amsterdam, Weesperstraat 105, livezoku.com

Læs også