mallorca
Rejser

Mallorca | Spaniens Samsø er et økologisk slaraffenland

4. december 2015
af Karna Bunk-Jensen
De fleste ser hvide sandstrande for deres indre blik, når tanken falder på Mallorca, men vidste du, at Mallorca ikke bare er et ferieland, men også et landbrugsland? Faktisk er årets første kartofler, som du kan købe herhjemme, dyrket på Mallorca, som af den grund også kaldes Spaniens Samsø

Den er god nok – Mallorca dyrker i stor stil sine egne råvarer, og øens milde klima gør det muligt for et væld af spiselige planter at gro i det mallorquinske landskab uden megen indgriben fra mennesker. Her finder du brede olivenlunde og hele skove af pinjetræer og mandeltræer med trækroner, der blomstrer i smukke, lyserøde farver i foråret. Mallorca er også en kartoffel-ø, og i den specielle, røde jord vokser nogle af verdens bedste kartofler.

Tag på økologisk marked

Flere og flere af de råvarer, som øen dyrker, er økologiske, og farmerne leverer både til fincaerne – Mallorcas unikke, landlige resorts – og til øens markeder, hvoraf mange er helt eller delvist økologiske. Hvis du har smag for det grønne og økologiske, bør du opsøge Mercado Ecologico-markedet i hovedbyen Palma, der var Mallorcas første rent økologiske af slagsen, og som afholdes tirsdag og lørdag morgen i Plaça Bisbe Berenguer de Palou. Her kan du smage det absolut bedste, som Mallorca byder på; friskplukkede frugter og grøntsager, lokalt producerede vine, brød, olivenolier og oste – alt sammen økologisk, naturligvis.

På Mallorcas nordside finder du også et økologisk marked hver torsdag aften i kystbyen Can Picafor, og på markedet om søndagen i regionen Marratxi udenfor Palma sælges udelukkende økologiske, lokale produkter.

Smagen af Mallorca
Som turist på Mallorca kan man ind imellem komme i tvivl om, hvor man befinder sig, når menukortet står på dansk, men vil du stifte nærmere bekendtskab med det smagfulde, mallorquinske køkken, er der råd for det. Her guider vi til de retter, du bare MÅ smage og de bedste spisesteder alt efter, hvor på øen du befinder dig:

Langs kysten:

Når man bor på en ø og er omgivet af hav, er der ikke meget at sige til, at man har udviklet en forkærlighed for fisk, og på Mallorca kan du få den friskfanget fra havet og tilberedt på 1000 måder. Den lokale favorit er over åben ild, og på tavernaerne, som ligger strøet langs kysten, er dagens menu, menú del día, ofte noget så simpelt og lækkert som velgrillet fisk med sprøde grøntsager til – mums!

Inde i landet:
Reglen hedder, at jo længere ind i landet du bevæger dig, des mere rustikke og landlige bliver retterne. Kaniner har levet vildt overalt på Mallorca i hundredevis af år, og som resultat heraf er det ofte kanin, der simrer i gryderne, hvor den tilberedes i en stærk, rød sovs. I den lille by Genova kan du både få vild kanin serveret eller nyde en portion langtidsstegt lammeskulder, som er den lokale specialitet.

I byen:
Tro ikke, at Palma kun er for turister - mallorquinerne selv skal jo også spise, og når de bevæger sig ud i byen for at gøre netop det, så gør de det med atmosfære og stemning i sidegadernes mange hyggelige restauranter og tapasbarer.

Restaurante La Boveda i Palma er et eksempel på en autentisk restaurant og tapasbar, hvor du kan nyde godt af de rustikke, mallorquinske bonderetter såvel som det moderne, spanske køkken. Smag Mallorcas egen pølse, som serveres her, og snyd heller ikke dig selv for den lokalt producerede ost, der følger med.
Find Restaurante La Boveda på Carrer de la Boteria nr. 3 i Palma. restaurantelaboveda.com

Efter middagen får du måske lyst til en drink, og så er det heldigt, at en af Palmas lækreste barer ligger lige i nærheden. Bar Ábaco på Calle San Juan nr. 1 ligger i et gammelt, spansk hus, hvortil der hører en charmerende lille gårdhave med en overflod af frugter og blomster voksende alle vegne – her kan du nyde en drink til tonerne af klassisk, spansk guitarmusik, som spilles live. bar-abaco.es

Læs også