gøteborg
Rejser

Har du 48 timer i Gøteborg? Dét skal du se

7. november 2017
af Lene Ostenfeldt
Sveriges næststørste by ligger ikke alene ved den smukke svenske skærgård, der vrimler også med trendy restauranter, hyggelige kaffebarer og cool butikker med nyskabende mode og interiør. Gøteborg er gået fra grå industri til at være en moderne, kreativ og farverig metropol, der sagtens kan måle sig med andre europæiske storbyer.

Her skal du bo i Gøteborg

Paris i Gøteborg
Hotel Pigalle er en tidslomme, et lille stykke Paris, der blander sig med de mest trendy hotelindretninger i europæiske storbyer og samtidig tager et opgør med den skandinaviske minimalisme. Det chikke hotel er indrettet efter inspiration fra 20’ernes syndige Paris, det dekadente Pigalle-distrikt i Montmartre. Grøn marmor, blomstrede tapeter, velour, guld og kandelabre gør på en gang hotellet hyggeligt og luksuriøst. Restauranten øverst er indrettet som et personligt åbent køkken, bar og stue i ét med tagterrasse og krydderurtehave. Det føles som at komme hjem til nogen. Her nydes morgenmaden i store blomstrede sofaer foran den åbne pejs. Alle råvarer er lokale og økologiske. I receptionen kan man frit låne et par Christian Louboutin-stiletter til en dag eller aften i byen. Alle værelser er forskellige, en overnatning koster fra 1.000 til 4.500 svenske kroner.
hotelpigalle.se

LÆS OGSÅ: Her er verdens mest elegante byer

https://imgix.femina.dk/madogbolig/hoteller.jpg

Lækkert og italiensk
Hotel Bellora er et must for indretnings-fashionistaer, der er til engelsk og italiensk countrystil. Urbane metrofliser blander sig med stormønstrede tapeter og fotografier af italienske landsbyer. Øverst en prisbelønnet tagterrasse. Hotellets hjerte og mødested er restaurant og café med meterhøje vinreoler. Italiensk land-morgenmad tilberedes af hotellets italienske kok, Tori. Den består af bl.a. stenovnsbagt surdejsbrød og knækbrød, hjemmelavet kokos- og mandelsmør, oste, skinker og rustikke pølser. Når man tjekker ud, kan man få en bøtte med surdej klar til brug og opskrift på landbrød med hjem.
hotelbellora.se

Her skal du shoppe i Gøteborg

Til din bolig
Brolagte, bilfrie gader kendetegner Gøteborgs bymidte og shoppingcentrum. Magasingatan er et must for designinteresserede, og Artilleriet er sammen med Artilleriet Kitchen to af Sveriges mest hypede interiørbutikker med nyt design, vintage og håndplukket grej til køkkenet. Floramor och Krukatös er en oase af grønne planter, blomster, dekorationer og keramik. Butikken Drives af Jette, der er dansk florist. Hendes datter er keramiker med værksted i gården.
artilleriet.se floramorochkrukatos.se

https://imgix.femina.dk/madogbolig/shopping.jpg

Til dig
Hos Grandpa mixer de vintage og nyt tøj, smykker, tasker, interiør, plakater og de sidste nye coffee-table-bøger, mens Vallgatan 12 er et minivarehus med interiør, mode fra svenske og internationale designere, grønne planter, et galleri og en café i stueetagen. Miss Ragtime er til de rockchikke med hang til luksusboheme, en Pandoras æske i kjoler, pelse, sko og smykker, håndplukket af ejeren rundtom i verden. Hos Hope kan du få originalt skræddersyet og klassisk tøj inspireret af workwear. Designer Frida Bard er nomineret som Årets Svenske Designer 2017 for forårskollektionen The Luggage, og hos Nudie Repairshop, der blev etableret i Gøteborg, producerer de jeans i økologisk bomuld og reparerer dem på stedet.
grandpastore.com vallgatan12.se missragtime.se hope-sthlm.com nudiejeans.com

Til ham
Herrebutikken Miksajo har tøj, sko og tilbehør fra bl.a. Dries Van Noten, Phillip Lim, Bow Club og Henrik Vibskov, samt internationale modemagasiner til ham – og den svenske, hypede unisexparfume Agonist, der begyndte som et kunstprojekt af to, som fik hjælp af franske parfumemagere. Flakonerne i mundblæst glas er blevet samlerobjekter.
miksajo.com

Tjek også:
Rum för Papper, Granit, Twist & Tango, Rum 21 og Norrgavel.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/spise-1.jpg

Her skal du spise i Gøteborg

For fiskefans
Byens mange lækre spisesteder og restauranter kan matche ethvert budget. Fra Michelin-gourmet til intime spiserier, streetfood og den lille lokale. Prøv fx foodtrucken Strömmingsluckan, der serverer stegte sild med hjemmelavet kartoffelmos. Få minutter fra byens fiskemarked, Feskekörka, der bl.a. har et kæmpe udvalg af portionsanrettede fiskeanretninger to go, ligger Barabicu i en nedlagt erhvervsbygning. Super cool, rå og funky med stor bar og dj i weekenden. Konceptet er panamerikansk med fokus på kød, fisk og skaldyr tilberedt over åben grill. Prøv deres ducksliders med brioche og trøffelmayo og den friske tun med chilimarmelade.
strommingsluckan.se feskekörka.se barabicu.se

God mad hos familien
Lokale råvarer og økologi er en selvfølge de fleste steder. Prøv Restaurang Familjen, som er svensk familiehygge i elegant og moderne version. Indretningen i sjov og farverig 70’er-stil er varm og imødekommende, så kom ind og tag plads ved tomandsborde eller ved langbordet. Alle råvarer er i høj kvalitet, lokale og økologiske.
restaurangfamiljen.se

Champagne og lidt til den lille sult
Champagnebaren Forssén & Öberg bag stalddøren i den brolagte gård drives af to kvinder, der serverer champagne og delikate småretter under krystallysekronen. Et populært mødested for især kvinder.
forssenoberg.com

Fusionsasiatisk og vegetarretter
The Barn er, som navnet antyder, indrettet som en lade og serverer retter, som er en fusion af svenske råvarer og amerikansk og asiatisk madkultur. Midt på Kungstorvet ligger Saluhallen, Göteborgs madmarked med 40 specialbutikker. Inde i gården ligger Kafe Höga Nord, som er pladebutik og stemningsfuld café i ét med vegetariske småretter. Mathias selv står bag disken, snitter og slynger salat, mens grammofonen sørger for soundtrack.
thebarn.se storasaluhallen.se hoganord.com

https://imgix.femina.dk/madogbolig/spise-2.jpg

Husk at fika
Fika er det fantastiske svenske udtryk for at drikke kaffe, hvilket ofte også indebærer en ‘bulla’ med kanel eller kardemomme. Hos det prisvindende kaffebrænderi og bageri Da Matteo, som har til huse i en tidligere stald, kan du nyde den velsmagende dryp-kaffe og – naturligvis – kanel- og kardemommeboller bagt med surdej. Eller prøv pestopizza og varm æblemost pisket med krydderier.
damatteo.se

Det skal du opleve i Gøteborg

Se på kunst
På Göteborgs Konstmuseum kan du se klassiske og moderne værker af kunstnere som Rembrandt, Picasso og van Gogh, Charlotte Gyllenhammar, Klara Kristalova og Cajsa von Zeipel. På Röda Sten Konsthal kan du opleve udstillinger og kunstforestillinger af svenske og internationale samtidskunstnere, der byder på alt fra maleri og fotografi til performance, video og lydkunst.
goteborgskonstmuseum.se rodastenkonsthall.se

https://imgix.femina.dk/madogbolig/opleve-1.jpg

Slap af blandt roserne
Trädgårdsforeningen langs Vallgraven er en spadseretur værd. Parken fra 1800-tallet har et palmehus og et rosariummed 2.500 forskellige rosensorter.
tradgardsforeningen.se

En tur i forstaden Haga
Store træer og pittoreske træhuse kendetegner bydelen Haga, Gøteborgs ældste forstad. Her ligger butikker med kunsthåndværk, vintage og genbrug side om side med små hyggelige cafeer. På den anden side af Linnégatan ligger langgaderne. Tredje Långgatan byder på fancy ‘se og bliv set’-restauranter som Taverna Averna, Made in China, Tacos and Tequila og Olssons Vin. Hos Made in China serverer de dim-sum, stemningen er livlig, og dagens frokost koster lige under 100 kr. med lækker salat, vand og kaffe til. På gadens modsatte side finder du madmarkedet Briggen.
tavernaaverna.se madeinchina.nu tacosandtequila.se olssonsvin.se saluhallbriggen.se

https://imgix.femina.dk/madogbolig/opleve-2.jpg

Sådan kommer du af sted

Det tager omkring tre timer med toget fra København til Gøteborg. Du kan også sejle med Stena Line fra Frederikshavn. Det tager knap tre en halv time.
goteborg.com stenaline.dk sj.se

Læs også