istrien
Rejser

9 rejsetips til det grønne Istrien

16. maj 2018
Tekst og foto af Jesper With, Colourbox, Barbro Fauske Steinde og PR
Den kroatiske halvø Istrien er omgivet af både krystalblåt hav og skovrigt indland. Vi giver dig 9 rejsetips til den grønne og mindre turistede del af Istrien.

9 rejsetips til det grønne Istrien

Den kroatiske halvø Istrien er omgivet af det krystalblå Adriaterhav med historiske kystbyer som Rovinj, Porec og Pula og et skovrigt indland, der byder på vinmarker, trøfler og atmosfærefyldte småbyer på bjergtoppe.

Derfor taler man om det blå og det grønne Istrien. Vi giver dig her 9 rejsetips til den grønne del, som ikke er overfyldt med turister. De fleste tager nemlig til den blå del, når de besøger halvøen.

Istrien

De bølgende bakketoppe med vinmarker forneden og huse, der kryber op langs siderne med en kirke på toppen, er en typisk udsigt over Istriens indland.

1. Tag til trøffelfestival i Livade

I Mirna-dalen midt i Istrien ligger Motovun skov, der er berømt, fordi den både leverer de sorte og de sjældnere hvide trøfler i store mængder. Istrien er nemlig trøflernes land, og et par kilometer fra Mirna-dalen ligger trøffelbyen Livade, hvor Istriens trøffelkonge Zigante holder til.

I Livade afholdes der trøffelfestival hvert år i oktober, så hvis du er interesseret i trøfler, bør du overveje at besøge Motovun skov i Mirna-dalen og tage til trøffelfestival i Livade.

2. Besøg middelalderbyen Oprtalj

Oprtalj er en perle af en lille middelalderby, der ligger på en bjergkam med imponerende udsigter ud over Istriens dale. Byen forekommer nærmest eventyragtig og er fyldt med ældgamle huse og snævre og ujævne brostensbelagte gader, hvor biler dårligt kommer ind. Den lille by emmer af historie, men også af, at den har haft en længere periode, hvor verden havde glemt den.

Indimellem står bygninger som ruiner, men det opvejes så rigeligt af andre bygningers historie og skønhed, hvoraf mange er sat fint i stand de senere år.

Som en lille pudsighed afholder byen hvert år i juli Oberkrainer musikfestival. Oberkrainer er tyrolermusik med et touch af balkanlyd, og både Istrien og nabolandet Slovenien har deres egne orkestre og tilhængere af denne særlige musik.

Er du ikke til den slags, så tjek datoen, og hold dig væk, mens det foregår.

I oktober afholder byen også en kastanjefestival, hvor indbyggerne spiser kastanjer serveret sammen med områdets elegante hvidvine. Kastanjetræerne gror nemlig i skoven lige ved foden af Oprtalj-bjerget.

Istrien

Middelalderbyen Oprtalj har i årevis været glemt, men er nu genopdaget og langsomt ved at blive sat i stand. Det er blandt andet kunstnere, der har slået sig ned her for at udøve deres kunst i smukke omgivelser.

3. Oplev Kroatiens Toscana på toppen af bjerget

Den engang uindtagelige middelalderby Motovun troner med sin næsten intakte bymur og århundredgamle huse på toppen af Motovun-bjerget. Hvis du kommer kørende gennem Mirna-dalen, får du allerede mange kilometer væk øje på den pittoreske by. Det er let at se, hvorfor Istrien ofte kaldes Kroatiens Toscana.

For at komme op på toppen skal du sno dig op ad bjergsiden og gennem en række hårnålesving, før du halvvejs oppe når frem til et stoppested med en parkeringsplads.

Herfra får kun lokale beboere lov til at køre videre op i egen bil. Andre må mod en mindre betaling ind i en minibus for at komme det sidste stykke op til toppen. Det er dog helt klart besværet værd, da Motovun emmer af historie. Det allersidste stykke op til byporten er en brostensbelagt vej, hvor du kun har en transportmulighed: fødderne.

Hvert år i juli afholdes en charmerende filmfestival, hvor du på torvet kan opleve både kroatiske og udenlandske film under den åbne aftenhimmel.

Istrien

På toppen af Motovun-bjerget er bymuren næsten intakt, og det er let at fornemme referencer til toscanske udsigter.

4. Kom på trøffeljagt med en lokal

Motovun er langt fra det eneste bjerg, der er værd at kravle op ad. For foden af Motovuns nabobjerg fører en smal vej stejlt opad, hvor du på toppen finder landsbyen Paladini.

Her ligger Karlic Tartufi, som både rummer familiebolig, butik og præsentationslokaler, og her har en familie specialiseret sig i at indsamle trøfler, forarbejde dem og sælge dem enten friske til restauranterne eller som pasta eller paté.

Ivan Karlic har lært trøffeljagten af sin far, der har mange års erfaring med at optræne hunde, som er i stand til at finde trøflerne i skovbunden nede i Mirna-dalen. Hvis du har lyst, kan du komme med på trøffeljagt sammen med Ivan Karlic eller hans far. I forlængelse af trøffeljagten tilbyder familien gæsterne at tilberede lokale trøffelretter på bestilling. Her er det en god idé at booke sig ind på forhånd. Der er nemlig ikke altid plads, hvis man kommer uanmeldt.

Istrien

Trøfler hører ikke kun Italien til. I Istrien bliver de både dyrket og spist, og prisen er helt i bund i forhold til herhjemme.

5. Spis på Konoba Astarea

Konoba Astarea er et glimrende spisested, der er særligt god til fisk og skaldyr. Priserne er meget beherskede, og det er helt klart en oplevelse værd.

Når du er blevet placeret ved et bord, kommer ejeren, Anton Kernjus, personligt hen og sætter sig ved bordet, hvor han først smalltalker lidt og derefter taler med dig om, hvad du kunne tænke dig at spise. Det kan være, at han anbefaler dagens fisk eller har et andet godt forslag, der fremføres uden at presse på. Anton Kernjus lægger en god stemning og er meget hyggelig.

Prøv fx skampi, der er tilberedt på den traditionelle peka-måde, det vil sige i gryde under låg. Den laves over trækul, og samtidig lægger man gløder oven på låget, så der kommer varme både fra oven og fra neden.

Istrien

I hele Kroatien kan du finde de traditionelle konobaer, der som restauranter har fokus på det lokale køkken. Her vil du altid kunne finde egnens specialiteter.

6. Oplev drypstenshuler ved Nova Vas

Hvis du har lyst til at opleve drypstenshuler, er det en god idé at gøre stop i Baredinegrotterne ved Nova Vas, der ligger i nærheden af kystbyen Porec. En 150 meter lang hule 60 meter under jorden huser den særegne Proteus Anguinus - menneskefisken - der har fået sit navn på grund af dens menneskehudslignende skind, som er farveløst og gennemsigtigt som et fosters.

7. Besøg Porecs gamle bydel

Fra Baredine er der få kilometer til vingården Roxanich på vej mod Porec. Roxanich ligger i den dyre men bestemt også gode ende blandt kroatiske vine, så det kan klart anbefales at gøre et stop hos gården i landsbyen Kosinozici, hvis du alligevel er på vej mod Porec.

Gården producerer blandt andet en glimrende orange vin, som du bør smage.

Snyd ikke dig selv for besøget i Porec med sin stemningsfulde, gamle bydel. Her har masseturismen medført masser af spisesteder, der er af forskellig kvalitet, men flere er ganske fine. I byen finder du Euphrasius-basilikaen fra 500-tallet, der er på Unescos liste over verdenskulturarv. Den er et af de bedst bevarede byzantinske bygningsværker i Europa.

Komplekset omfatter foruden kirken også en smuk lille atriumgård, et dåsekapel, en bisperesidens fra 1300-tallet og et klokketårn, hvorfra du har en svimlende udsigt ud over Adriaterhavet og Porecs gamle bydel.

Istrien

Porecs gamle bydel rummer masser af stemning blandt de gamle huse, og der er adskillige spisesteder, for her er også en del tursiter. Herfra kan du nemt tage til standen eller ind i landet.

8. Spis på Restaurant Zardin

Restaurant Zardin ligger lidt gemt af vejen i et villaområde i Kastelir, der ville være besværlig at finde frem til før gps-alderen. Fra terrassen er der udsigt til det blå Adriaterhav otte kilometer ud i det fjerne.

Der er forskel på menukortet i henholdsvis det grønne indlands-Istrien og det blå Istrien ved havet. Hos Zardin er du midt imellem, og det viser sig også på menukortet, hvor de er kendt for deres jomfruhummer, men også for en glimrende tatar - serveret af kokken selv - til forret.

Kødretterne er mindst lige så smagfulde. Restauranten har tilknyttet en lokal slagter, og kødet er da også første klasse. Prøv en kalvefilet med gnocci i trøffelsovs - for de 130 kroner, som retten koster, er det nærmest en åbenbaring. Er du ikke til kød, så smag den sorte risotto eller de blandede muslinger i hvidvinssovs.

Få minutter fra Restaurant Zardin har Luciano Gerzinic sine vinmarker. Det er et smukt syn at kigge ud over vinstokke på den rødfarvede jord, der skyldes et højt indhold af jern og kobber.

Istrien

Blå himmel og grønne marker præger Istriens natur, men i byerne er sarte, rødlige og gullige nuancer dominerende.

9. Køb olivenolie i Ipsi

I den lille landsby Ipsi ligger en lille gårdbutik, der reklamerer med salg af olivenolie af høj kvalitet. Her tog ægteparret Klaudio og Irena Ipsa seriøst fat på olivendyrkningen for 20 år siden. Dengang var der ikke så stor interesse for olivenolie og olivendyrkning i Istrien, som der er i dag. Klaudio og Irena sælger deres olivenolie til en række af Istriens og Kroatiens gode restauranter og konobaer.

Familien dyrker blandt andet sorterne leccino, frantoia og den lokale istriske istarske bjelica, hvor de to sidstnævnte har givet dem en plads i en anerkendt italiensk olivenguide (L'extravergine 2005).

Læs også