ulla terkelsen
Underholdning

Ulla Terkelsen: Unge kvinder i dag er kloge, smarte og selvbevidste

8. oktober 2015
af Susanne Cordes, redigeret til web af redaktionen
Foto: All Over Press
Udenrigskorrespondent og journalist Ulla Terkelsen er en kvinde med større ben i næsen end de fleste, og hun har aldrig forsøgt at være en anden, end hun er. Men den nye generation af unge kvinder er hun nu ikke bekymret for - for de har også ben i næsen

I FEMINAs store guldnummer hylder vi 100 kvinder, der inspirerer alle os andre. Og det gør Ulla Terkelsen i den grad. Som udenrigskorrespondent og journalist har hun rejst i en menneskealder, og hun har rapporteret fra alt, fra Swinging London til Afghanistan og den græske gældskrise. Drevet af sin store interesse for sit fag.

- Det er jo en gave at være journalist og få lov til at fortælle om samtiden og samfundet. At rejse til andre lande og møde andre mennesker og fortælle deres historier. Jeg ser ingen skillelinje mellem mig selv og mit arbejde. Det er et naturligt kredsløb for mig at være i. Og foreløbig kan jeg også stadig både nå og klare det hele, siger hun.

"Jeg var ødelagt efter skilsmissen", fortæller Anne Sofie Espersen om den skilsmisse, der overrumplede hende totalt

Ikoniske Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er i dag 71, og det er nok de færreste, der ikke har lagt mærke til kvinden med de karakteristiske tørklæder rapportere fra verdens brændpunkter. Og da hendes selvbiografi ”Vi kan sove i flyvemaskinen” udkom i 2011, blev den en stor succes. Men at hun er et ikon for andre kvinder, er absolut ikke noget, der fylder hos hende.

- Det er helt ærligt ikke noget, jeg tænker så meget over i dagligdagen. Men da jeg skrev min bog, oplevede jeg, at mange var interesseret i mit liv. Den gik jo hen og blev en bestseller! Men når jeg står i et fremmed land ude i verden og har travlt med at sætte mig ind i den situation, der hersker dér, er det ikke noget, jeg har tid til at tænke over. Jeg har selvfølgelig altid været meget synlig, fordi jeg er på TV, og da jeg startede, var der meget få kvinder, der var udenrigskorrespondenter. Det har til gengæld ændret sig markant, siger Ulla Terkelsen.

Du virker som en kvinde, der ikke lader dig blæse omkuld?

- Det er rigtigt. Men jeg tror heller ikke på påstanden om, at kvinder skulle være mere usikre end mænd. Jeg har mødt mange højtbegavede, dygtige mænd, der var utrolig usikre. Jeg tror ikke, der er noget kønsbestemt over usikkerheden. I tidligere generationer sagde man til kvinder, at de skulle ”mande sig op.” Det er jo et meget signifikant udtryk. Men i dag, hvor vi har set kvindelige statsministre og en kvindelig direktør for Valutafonden, synes jeg, det er en debat, der hører fortiden til.

Lise Rønne sagde sit job op, fordi hun oplevede stresssymptomer. Læs om hendes beslutning

Det er for sent at skrifte

Noget andet, der hører fortiden til, er det levede liv. Ulla Terkelsen har en voksen søn og har været gift tre gange. Og hun har aldrig sparet sig selv, hverken i krig eller kærlighed, bogstaveligt talt – og det har hun det fint med:

- For det ligger ganske enkelt ikke i min natur. Jeg har aldrig holdt mig tilbage. Jeg har altid forsøgt at leve tæt op ad, hvem jeg er. Jeg har aldrig forsøgt at forstille mig eller foregive at være en anden, end jeg er. Der er naturligvis ting, jeg fortryder, men jeg er 71. Det er for sent at skrifte. Jeg kan alligevel ikke gøre noget af det om. Jeg har altid formået at bevæge mig videre. Det kan måske lyde overfladisk, og det er ikke sikkert, det virker for alle, men det har altid virket for mig – at rejse mig op og gå videre, siger Ulla Terkelsen.

Har du et råd, du vil give videre til de yngre generationer af kvinder?

- Nej, egentlig ikke. Jeg synes, de er kloge og smarte og selvbevidste. De skal blive ved med at være gode til deres arbejde og følge deres spor med arbejde, kærester og børn. Jeg har aldrig været hverken rødstrømpe eller feminist. Jeg har altid troet på, at hvis man var god til sit arbejde, så går det nok. Og de unge kvinder i dag betragter sig selv som en del af flowet. De diskussioner, der handler om, hvem der tager hvad i hjemmet, synes jeg er forældede. Eller også er det bare ikke en diskussion, jeg særlig ofte støder ind i. Jeg vil hellere tale om, hvad der sker ude i verden, siger Ulla Terkelsen.

Blå bog:

Ulla Terkelsen, 71 år, mor til en voksen søn, gift 3 gange. Udenrigskorrespondent for TV2 og journalist i en menneskealder. Ulla Terkelsen har altid rejst og har været bosat i bl.a. London, Washington og nu Paris.

https://imgix.femina.dk/1541-forside.png

Ifølge FEMINAs chefredaktør Camilla Kjems er en Feminista ”en kvinde, der både er klog og ambitiøs på sine egne og sit køns vegne, og som også deler ud af sig selv på godt og ondt. Ud med glansbilleder, vi får stress af at leve op til – ind med Feministaer, der har personlighed, ægthed og power”. Derfor har vi kåret Ulla Terkelsen til ”100 % Feminista 2015” og med i vores store guldnummer.

Læs også