https://imgix.femina.dk/media/c5f0f8f6c6254e83a6ae66bd818ca92e.jpg
Selvudvikling

Lær at holde en bedre tale

27. oktober 2009
af Maj-Britt Soll
Foto: Colourbox og Line Thit Klein
Kunne du tænke dig at blive bedre til at holde tale? At sige, hvad du mener, og få folk til at forstå dit budskab? Så kan en performancecoach være dig til stor hjælp. Det handler om at finde styrkerne – og nå helt ind til kernen af værdierne og af det, du vil ”sende ud” eller fortælle

Kender du følelsen? Du står foran kollegerne på din arbejdsplads. Du skal forklare, hvad indholdet er i en helt ny strategi, som I skal til at arbejde ud fra. Du føler dig måske ikke helt så velforberedt, som du kunne ønske dig. Du bliver lidt nervøs og fumler med dine papirer eller bliver forvirret undervejs. Det er noget, de fleste af os kan nikke genkendende til.

Mette Rix

- Ved hjælp af målrettet performance-
coaching kan du komme over din
nervøsitet for, hvordan du fremstår,
og du kan sikre dig, at dit budskab
går igennem, siger performancecoach
Mette Rix.

Få hjælp af en performancecoach
Men det kan forebygges. Hvis du har styr på dine budskaber og har gennemgået det, du vil sige på forhånd, og ikke mindst husker regel nummer ét - at få sagt det vigtigste først - er du nået et langt stykke hen ad vejen. Og det kan du få hjælp til af en performancecoach.

Kom ud over rampen med dit budskab
Mette Rix er performancecoach og arbejder professionelt med at få den slags situationer til at glide, så både den, der taler, og den, der lytter, får noget ud af situationen. - Præsentationsteknik er rådgivning om kropssprog, retorik og iscenesættelse og kan bruges, hvis man ønsker at blive en spændende fortæller, siger Mette Rix. - Jeg arbejder med folks kropssprog, storytelling, videooptagelser, som jeg ser igennem sammen med det menneske, jeg coacher, og jeg rådgiver også undervejs, siger hun.

Man skal bare skrue op for folks fordele
- Jeg oplevede for eksempel, at en chef, som var i et coachingforløb var utrolig ærlig og samvittighedsfuld. Og det var netop hans store styrker. Han var en lavmælt, lun jyde og ville gerne have mere gennemslagskraft og blive en bedre performer. Men man kan ikke springe fra at være en lavmælt, lun jyde til at være en Michael Carøe. Éns performance skal passe til den personlighed og de værdier, man har. Man skal bare skrue op for folks fordele og ikke nødvendigvis opfinde en helt ny personlighed.

TRE GODE RÅD TIL AT HOLDE TALE

• Bestem, hvad der er dit allervigtigste budskab. Sig det som det første, og gentag det flere gange i din tale.
• Forbered dig, og lær dit stof - forberedelse giver overskud til at performe bedre.
• Brug eksempler og historier til at illustrere din pointe - dem vil folk huske.

Forberedelse er utrolig vigtig
Det kan vise sig at være en stor lettelse for folk, når de får styr på, hvilke budskaber de skal sende, og ikke mindst hvordan de skal prioritere dem og huske rækkefølgen. - Man har meget lettere ved at slippe sin nervøsitet, hvis man er forberedt, og hvis man simpelt hen øver sig. Hvis du har styr på dit budskab og har gjort dig det helt klart, hvad der er din vigtigste sætning, er du også meget mere rolig, hvis der sker noget uforudset, siger Mette Rix.

Læs også