https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2012/08/1234-faa-styr-paa-din-selvkontrol/1234-selvkontrol-copy-2.jpg
Selvudvikling

Kan du styre dig?

27. august 2012
af Terje Nordberg
Foto: Allover/panthermedia
Det er et spørgsmål om selvkontrol. Tjek her, hvordan det står til med din

Grib dagen! Kom så, vi skal også have det lidt godt! Er du hende, som er let at friste, og som falder for de billige tilbud på sko, du ikke har brug for, eller tre poser slik for en tyver, så lever du fint op til tidens krav om at leve i nuet. Spontanitet er en frisk og charmerende egenskab - eller hvad? Der er jo også typen, der foretrækker kontrol og faste rammer. Det er et spørgsmål om temperament. Hvilket er noget, vi hidtil har betragtet som medfødte egenskaber.

Læs også: Styrk dit selvværd

Nu er man inde på, at vi muligvis skal se mere nuanceret på begrebet selvkontrol. En gruppe psykologer ved University of Florida har forsket i dette emne og fremsat en interessant teori, der hævder, at graden af selvkontrol ikke er nogen fast størrelse. Ganske vist er vi forskelligt opdraget, og vel har vi lært at prioritere forskellige værdier, men vi har alle en betydelig portion selvkontrol til rådighed. Det nye er, at det er en begrænset ressource, som kan blive slidt, ja, helt brugt op. Så hvis du pludselig får et uventet og voldsomt raserianfald, eller du pludselig dropper din slankekur, så betyder det ikke nødvendigvis, at du har rygrad er som en regnorm. Det kan simpelthen være, at din selvkontrol er "brugt op", og at du trænger til en opladning.

I et sjovt og tankevækkende forsøg havde en gruppe forsøgspersoner fået at vide, at de skulle løse to opgaver. Den første gik ud på at skrive et personligt indlæg i den aktuelle debat om fri abort - et særdeles varmt emne i USA. For det andet skulle de udføre en smagstest. Derefter blev deltagerne placeret foran hvert sit bord, hvor der lå enten en lækker kage eller en radise. Beskeden, som nogle af deltagerne fik, var: "Nu skal du beskrive din smagsoplevelse af denne - nej, for resten - jeg tror ikke, du hører til den gruppe, som skal have denne opgave … et øjeblik, jeg bliver nødt til at finde ud af det!"'

Læs også: Flash dine laster

Forsøgslederen forlod derefter lokalet, og forsøgspersonen blev siddende i fem minutter med enten en radise eller en kage foran sig. En tilfældig udvalgt gruppe fik nu at vide, at netop hans eller hendes debatindlæg var blevet læst og bedømt af en gruppe dommere, som havde nedsablet deres lille artikel. Andre havde fået en neutral kommentar. Tanken var, at "kagegruppen" blev tvunget til at mobilisere en vis selvkontrol for ikke at lade sig friste af kagen, mens "radisegruppen" næppe behøvede at beherske sig helt så meget. Var der forskel på graden af selvkontrol i de to grupper? Ja, i overvældende grad. Det viste sig nemlig efterfølgende, at de, der havde "brugt" selvkontrol over for det fristende kagestykke, hidsede sig langt mere op over for den negative kritik end dem, der kun havde siddet foran en radise.

Tre vigtige konklusioner

  • Lav dig en "målepind", som du i pressede situationer kan stikke ned i din selvkontrol-tank. Hvor meget og hvor lidt er der?
  • Prøv så vidt muligt ikke at tage vigtige beslutninger, når du er i psykisk underskud.
  • Vær i øvrigt lige så spontan eller kontrolleret, som det passer dig.

Læs også