https://imgix.femina.dk/media/article/1629_caroline_ahlefelt_digital_detox_0.jpg
Selvudvikling

Digital detox: ”Jeg har lært, det er vigtigt at kede sig indimellem”

3. august 2016
af Karen Greve
foto: Peter Nørby
Caroline Søborg Ahlefeldt-Laurvig-Bille fik stress og lærte på den hårde måde, at det kan være nødvendigt at lave en digital detox.Digital detox:

Caroline Ahlefeldt har lært på den hårde måde, at det også har værdi at kunne stirre ud i luften og tygge lidt drøv. Hvis der står fire mennesker foran os i køen i Irma, så fisker vi vores telefon op af lommen. Men vores hjerne er ikke skabt til stimulering hele tiden. Vi har brug for at tygge lidt drøv, bearbejde vores oplevelser, i stedet for at fylde på konstant.

Caroline Søborg Ahlefeldt har for længst indset det fornuftige i at sørge for pauser fra det digitale univers, som er så fascinerende, at vi let bliver opslugt. Hun blev nemlig selv fuldstændig opslugt som stifter af virksomheden MouseHouse, der omkring år 2000 buldrede frem og druknede hende i mails. På det tidspunkt var ingen rigtig opmærksomme på, hvor overvældende det var at modtage 100 notifikationer om dagen.

Caroline Ahlefeldt fik stress og lærte på den hårde måde, at det kan være nødvendigt at logge af.

– Jeg har lært, at det er vigtigt at kede sig indimellem. Bare kigge ud ad vinduet og falde i staver. Det gælder også for vores børn. Vi er nødt til at have is i maven og lade dem kede sig. Og så er der jo en masse praktiske ting, man kan gøre for at sikre sig nogle pauser.

Læs også: 13 gode råd mod digital stress

Caroline Ahlefeldt slår wi-fi fra og behandler computeren som en almindelig skrivemaskine nogle timer hver dag. Alle notifikationer på Facebook og Instagram er slået fra, så hun aktivt skal gå ind og tjekke, om der er sket noget nyt. Når det passer hende! Om aftenen skifter hun til et gråtonet lys på telefonen, det virker mere beroligende end det energiske blå lys, der påvirker vores søvn negativt. Og så har hun lige været på fire dages silent retreat – uden elektronik overhovedet.

– Hvis ikke vi er opmærksomme på vores forbrug, så bliver vi flittige myrer, der er rigtig dygtige til at hoppe fra tue til tue, men vi får svært ved at blive på samme sted. Vi mangler fordybelsen. Hvis jeg er dybt koncentreret og bliver afbrudt, så tager det et kvarter at nå tilbage til samme tilstand af fordybelse.

Læs også: Før vi fik smartphones – 18 ting, vi griner af i dag

Det kritiske tidspunkt er dér, hvor du er mest doven. Dér er tilbøjeligheden til at surfe uforpligtende på nettet størst.

Læs også